Prodajajo pijačni del, ki ima z obema pivovarnama zelo velik tržni delež. Foto: BoBo
Prodajajo pijačni del, ki ima z obema pivovarnama zelo velik tržni delež. Foto: BoBo
Pivovarna Laško in Mercator
Skupina Pivovarne Laško se je s prodajo deleža v Mercatorju in pridobitvijo kupnine, ki je v petek šla neposredno k bankam, "strahotno razdolžila", je povedal Zorko. Foto: MMC RTV SLO
Kaj vse odprodaja Pivovarna Laško?
Zorko: Pivovarna se je strahotno razdolžila

Predsednik uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko je delničarje na skupščini seznanil z dogajanjem okoli Mercatorja in z načrti glede dokapitalizacije. Pivovarna Laško, Pivovarna Union in Radenska so za 23,3-odsotni delež Mercatorja prejele več kot 75 milijonov evrov, dobro tretjino kupnine je dobila pivovarna.

To je manj, kot so sicer načrtovali, "vendar Mercator ima ceno, kot jo ima", je dejal Zorko. Zato bo pivovarna morala prodati še preostalo premoženje, delničarje pa so seznanili s sporazumom o prestrukturiranju in mirovanju, ki ga je skupina Laško konec aprila letos podpisala z vsemi bankami upnicami.


Iščejo dokapitalizatorja

Sporazum predvideva reprogram do konca leta 2016. Banke so k podpisu po besedah predsednika uprave pristopile, ker vidijo izhod zase. "Prepričan sem, da bo skupina, glede na to, kako posluje in kako je vpeta v mednarodno okolje in domači trg, lahko našla primernega dokapitalizatorja," je dejal Zorko in napovedal, da bodo izbrali investitorja, ki bo ponudil največ za delnico in bo najprimernejši po "vseh kriterijih".

Prodajajo pijačni del, ki ima z obema pivovarnama zelo velik tržni delež, vse skupaj pa mora biti po mnenju Zorka zanimivo za večje partnerje in za preostale partnerje, ki želijo prek laške pivovarne priti "visoko v Srednjo Evropo in prek tega tudi oskrbovati trg".

Izbrani investitor bo moral pridobiti 33 odstotkov lastnine po zakonu o prevzemih in bo moral dati tudi ponudbo za prevzem delnic od preostalih delničarjev. Tako se po njegovih besedah proces zaključi v celoti, saj bodo banke dobile svoj denar, mali delničarji se bodo lahko odločili, kaj z deležem, skupina pa bo dobila možnost preživetja in rasti. Zorko je prepričan, da se lahko s takšnim načrtom razdolžijo vse banke upnice, ki jih je v skupini 18.

Delničarji potrdili vse sklepe
Skupščina delničarjev Pivovarne Laško je sicer danes potrdila vse predlagane sklepe. Z več kot 99-odstotno večino glasov je podelila razrešnico upravi in nadzornemu svetu in s tem potrdili delo vodstva družbe v letu 2013. Izvolili so izvršnega direktorja Družbe za upravljanje terjatev bank Janeza Škrubeja za člana nadzornega sveta z mandatom do 31. avgusta 2017. Za revizorja pa so imenovali revizijsko družbo Ernst & Young. Seznanili pa so se tudi s poročili za lani in prihodki uprave in nadzornega sveta.

Kaj vse odprodaja Pivovarna Laško?
Zorko: Pivovarna se je strahotno razdolžila