Gospodarstvo
Lokalni mediji opozarjajo, da dobijo manj proračunskih sredstev, kot jim jih zagotavlja medijska zakonodaja. Foto: BoBo
Televizija
V Sloveniji deluje le še nekaj televizij s statusom regionalnega pomena. Foto: EPA

Dodaj v

Ali so lokalne radijske in TV-postaje že na robu preživetja?

Opozorila, da je medijska zakonodaja že precej zastarela
10. april 2018 ob 18:48,
zadnji poseg: 10. april 2018 ob 19:00
Ljubljana - MMC RTV SLO

Manjši slovenski radijski in televizijski mediji si želijo nove medijske zakonodaje, ki so jo pripravljale že nekatere prejšnje vlade, saj ta izvira še iz "analognih" časov.

Medijska zbornica, ki deluje v okviru GZS-ja, je organizirala prvi dan radiodifuznih medijev, na katerem so med drugim skušali dognati, kakšno vlogo imata radio in televizija v slovenskem prostoru, zlasti na lokalni ravni, ter kaj je v novem tisočletju slovenska država naredila, da bi olajšala njihovo delovanje.

Sodelujoči na okrogli mizi Kaj je država naredila v zadnjih 15. letih za obstoj in razvoj radiodifuznih medijev? so med drugim poudarili, da si že dolgo želijo prenovljene medijske zakonodaje, in sicer osrednjega zakona o medijih.

Predsednik združenja radiodifuznih medijev, sicer direktor velenjske televizije VTV, Rajko Djordjević, da so se številne težave nakopičile, tudi zaradi neodzivnosti zakonodajalcev in regulatorjev. Cerarjeva vlada pa je še ena izmed preteklih vlad, ki ji ni uspelo sprejeti nove medijske zakonodaje.

"Zakon je zastarel in neživljenjski. Ko bi morali nekaj narediti, stvar zamre. Ministri se ustrašijo kakšnega izmed medijev, da jih ne bi nažigali. Ne opazijo pa, da jih nažigajo ves čas," je pojasnil in napovedal, da se bodo podobno "uprli" tudi prihodnji vladi, če ne bo prisluhnila njihovim težavam. Konec januarja so namreč na lokalnih radijskih in televizijskih postajah pozivali k razrešitvi kulturnega ministra Antona Peršaka.

Djordjević je tudi opozoril, da je država premalo pozorna na lokalne medije. Skupaj z drugimi deležniki so že pripravili novelo zakona o medijih oz. so prenovili 11 členov oz. anomalij v zakonu, ki izhaja iz "analogne" dobe. Toda zakonska novela nato ni bila sprejeta. Menda tudi zaradi odziva ene večjih slovenskih komercialnih televizij.

Država še naprej varčuje s sredstvi
Ob tem je še opozoril, da tudi sama država krši medijsko zakonodajo, saj medijem s statusom posebnega pomena ne zagotavlja proračunskih sredstev v vrednosti treh odstotkov RTV-naročnine. Predvidena proračunska sredstva pa je prepolovil zloglasni zakon za uravnoteženje javnih financ (Zujf).

S predsednikom združenja radiodifuznih medijev so se strinjali tudi nekateri drugi prisotni. Predsednik sveta za radiodifuzijo Aleš Lipičnik je dejal, da je razočaran, da ni prišlo do sprejema novele, saj bi posodobil zastarelo medijsko zakonodajo. Opozoril je tudi na neenotnost medijev, da bi našli neki konsenz.

Predstavnica združenja lokalnih in regionalnih radijskih postaj Nataša Harej pa je poudarila, da je največja težava prav financiranje, saj manjše radijske postaje, ki so tudi prostorsko omejene glede oddajanja programa, ne morejo dobiti dovolj denarja na trgu.

Direktorica televizije Vaš kanal Irena Vide pa je menila, da je država v preteklih letih veliko pripomogla k temu, da je ugasnilo kar nekaj medijev in da je medijska zakonodaja "zatohla".

Manjši plačujejo velikim
Na drugi strani sta lastnik mreže radijskih postaj Infonet Leo Oblak in Andrej Kregar iz VPK-ja opozorila, da na slovenskem trgu prihaja do anomalij, saj za manjše slovenske televizije ne veljajo enaki pogoji kot za komercialne televizije. Manjše televizije morajo kabelskim operaterjem in drugim ponudnikom TV-vsebin plačevati, da je njihov program uvrščen v njihovo ponudbo.

Na drugi strani pa komercialne televizije in ponudniki tujih TV-programov zaračunavajo naročnino. Hkrati tudi tržijo oglasne vsebine in tako velik del denarja, ki se obrača na slovenskem televizijskem trgu, konča v tujini.

Tako majhni plačujejo velikim medijskim korporacijam, je opozoril Kregar in opomnil, da slovenska medijska zakonodaja, ki je bolj kot ne prepisana iz večjih držav, največ iz Nemčije, ni slaba. Težava je, kot pravi, v njihovi interpretaciji. Oblak pa je tudi opozoril, na visoke kazni, ki jih zaradi morebitnih nesmiselnih programskih kršitev izrekajo inšpektorji. Tako naj bi bila ena izmed zdaj že propadlih lokalnih televizij, s statusom posebnega pomena, v preteklosti kaznovana, ker je imela premalo verskih vsebin za verski praznik.

Gregor Cerar
Prijavi napako
Komentarji
Mitcho_Buchannon
# 10.04.2018 ob 19:23
Ni hujšega kot zaslišati Radio 1 ali Aktual na prej poslušljivi lokalni radijski postaji.
Lupo
# 10.04.2018 ob 19:28
Radio ena v lasti Lea Oblaka je brutalno posiljevanje radija kot medija.

Kretenoidne reklame, večkratno ponavljenje vulgarnih vicev, glasba pa se vrti na podlagi števila klikov na youtubu.
Drncl
# 10.04.2018 ob 19:19
Radio je gotof. Lokalni radiji imajo v eni uri programa 3 pesmi, 45 minut reklam in "novice", ki jih preberejo iz interneta...
tureavanture
# 10.04.2018 ob 19:13
odkar se najde ves svet na youtubu, ne gledam televizije več
Režimek
# 10.04.2018 ob 19:10
Ja še sreča, da se vsaj nekje varčuje, ne more met vsak radijske postaje doma pa pavšal od države.
bgyorek1
# 10.04.2018 ob 19:21
Brez naročnine RTV-ja bi ta propadla čez noč z tako vsebino in programom.Samo poglejte kaj je v programski shemi operaterjev tv-ja-lokalna televizija ormož,tv petelin........Upam da se zavedate da ne moremo finančno podpirat vsako lokalno televizijo.
generusus
# 10.04.2018 ob 19:57
Upam, da so res na robu preživetja in da čim prej ugasnejo, saj zaradi katastrofalne kakovosti programov večina teh postaj prispeva k poneumljanju državljanov.
A.K.
# 10.04.2018 ob 19:39
Žal je Slovenija kot celota eno lokalno okolje
Peca
# 10.04.2018 ob 20:39
Mi smo odpovedali TV paket doma, ko je začel ProPlus (popTv) zaračunavati naročnino! Prvo sem se skregal z operaterjem, da mi ne morejo vsiljevati kodiranega/plačljivega programa, če ga nočem gledati, da ga tudi drugim ne bom plačeval. Naj pa meni nekdo HBO plačuje! Seveda je bil to krik v prazno in sem prekinil naročnino!
Sin je uredil NETFLIX in zdaj imamo pač to. Gledam filme in serije kadar mi paše, pa še dobre so, ne pa to sranje, ki ga ponuja popTv. RTVSLO pa spremljamo preko digitalne antene.

Uprite se še ostali! Ali pač bodite ovci leve mafije, ki vas ožema še preko POP-TVja, da jih rešujete iz bankrota.
Sojuz
# 10.04.2018 ob 19:36
Upam,da preživi radio MB ROCK!!!
brehme
# 11.04.2018 ob 00:21
Radio HIT, Radio aktual, Radio 1....poneujmljanje naroda.
Bivši uporabnik
# 10.04.2018 ob 21:27

Mitcho_Buchannon
# 10.04.2018 ob 19:23
Prijavi neprimerno vsebino
Ni hujšega kot zaslišati Radio 1 ali Aktual na prej poslušljivi lokalni radijski postaji.


Gama MM, RGL, Radio Evropa 05, Radio Dur. To so bile radijske postaje, vredne poslušanja. Danes pa vrtijo eno in isto, bedne glasbeni izbor, zraven pa še kokodakajo neumnosti, ostalo so pa reklame.
durhmarsh
# 11.04.2018 ob 00:19
Še dobro da je val 202 da včasih slišiš kej pametnega, pa še to zadnje čase čedalje manj.
eos
# 10.04.2018 ob 20:44
Leo Oblak - grobar lokalnih radijskih postaj. Bi bilo za preverit transakcije in mahinacije med vsemi njegovimi podjetji. Ko sem še tam delal, so bile res čudne fore z izplačevanjem plač preko nikoli slišanih nazivov podjetij.
mb128
# 10.04.2018 ob 20:07
Kdo rabi mali miljon radijskih in televizijskih postaj?!
Odgovor je enak tistemu kdo rabi v Sloveniji mali miljon občin!
Mislim če lahko v Sloveniji tvorita dve hiši eno občino le zakaj ne bi mogla imeti ta občina vsaj ene televizijske in radijske postaje?!
Sicer pa je prva slika v tem člankom že pravi sinonim za to zakaj se tukaj dejansko gre.
Prejmite čestitke mmc z moje strani zaradi slednjega!
infostriker
# 10.04.2018 ob 19:30
"Ali so lokalne radijske in TV-postaje že na robu preživetja?"

A je to sarkazem ali se s tem hvalite ker cela Slovenija plačuje RTV naročnino?
Rui
# 10.04.2018 ob 23:52
Radio 1 in Center so pač neke instant radio kateri ima izbor pesmi omejen na tistih par hitov katere verjetno morajo vrteti, na teženje o vremenu čez vikend pa čeprav je šele torek na pačenje voditeljev, nedogled reklam, istant novic.....ampak dobro človek še vedno lahko izbira
paver
# 10.04.2018 ob 20:43
Če ne morejo preživeti pa naj propadejo.
severnik
# 10.04.2018 ob 20:00
Škoda, da ne napišete kaj konkretnega pri zakonu je starega, zastarelega, analognega in kaj novega si želite v zakonu. Da je denar vmes, pa sploh nisem dvomil.
Bivši uporabnik
# 11.04.2018 ob 00:06
Naj že enkrat pocrkajo te powerpoint, TV prodaja in vedeževalske televizije.

Ni nobene koristi od njih samo na TV kanalniku mi prostor zasedajo.
Hohštaplerija
# 10.04.2018 ob 22:08
Dober spiker še vedno pritegne poslušalce. Žal je teh le še peščica.

Za Šaleharja včasih počakam v avtu še dolgo po tistem, ko parkiram.
Lešnik
# 10.04.2018 ob 19:40
Ali so lokalne radijske in TV-postaje že na robu preživetja?

Ni problema, si bodo zamislili še en prislino plačljiv prispevek kot je rtv naročnina.
Lupo
# 11.04.2018 ob 14:44
Za poskus sem sprejemnik nastavil na frekvenco radia 1.
Dva pop komada, potem po komentar:

Kako bi vaša najboljša prijateljica reagirala, če bi jo povabilina trojček? Nagrada je 6000e. Kakšen avtomobil bi si lahko kupili za 6000e?

Zgleda da je "trojček" neka nagradna igra.
Se pravi v 15 sekundah komentarja je spiker asociral na grupni seks in gradove v oblakih, kako brez truda kupiti avtomobil. Sledil je spet nek pop komad.

V mojem domačem kraju lovim to debilano na treh frekvencah in zaradi tega ne morem več sprejemat alternativnega radija "Onde Furlane".
Mitja80
# 10.04.2018 ob 20:09
kakih 3% od rtv prispevka? to bedarijo od prispevka bi morali ukinit. naj si z dobrim programom pridobijo sponzorje in naj živijo. najbolje je pobirat denar in predvajat smeti... konkurence pa itak nimajo, ker vse "velike" hiše predvajajo večinoma dolgočasne in neuporabne zadeve.
Lluka
# 10.04.2018 ob 19:24
No ja... lokalne radijske postaje................ 95% glazbe......... torej kaj bi taki potrebovali denar? Če nimajo niti enega novinarja, ki bi hodil naokoli.....ampak vse novice poberejo na portalih in to preberejo..(5 minut pred drugimi, ali... novice v 1 minuti) .........
kingeston
# 11.04.2018 ob 07:14
upam da propadejo, ne pa da jih bomo še zalagali z našim denarjem.

lokalne radijske postaje pa so narejene da ugajajo najširšemu možnemu deležu prebivalstva, se pravi da so totačno debilne, na najnižjem možnem nivoju.
2 spikerja ki sta kao zabavna, pa kao komentiranje dogodkov, debilna muzika najpopularnejša...
skratka zelo malo razlogov je da se lokalci ohranijo
Bivši uporabnik
# 11.04.2018 ob 06:59
Vau, a radio 1 je tud pred izumrtjem? Končno ! Upam da čimprej ugasne!
dejneseri
# 10.04.2018 ob 21:11
Kateri od teh komercialnih jajc ze ni od oblaka? Tistega oblaka, ki govori o anomalijah...
truefalse
# 10.04.2018 ob 19:25
a kdo mogoče ve, kakšna je v Sloveniji zakonodaja za internetni radio tipa The Lot Radio iz New Yorka?
Lupo
# 11.04.2018 ob 10:46
To je top quality radio!

http://www.radioswissjaz
z.ch/en
Booch
# 10.04.2018 ob 23:08
Odgovor je seveda sila preprost. Imeli smo včasih veliko, se pravi - kvantiteto kvalitetnih glasbenih postaj. A prevzeli so jih "veliki", zato danes nimamo več tolk veliko starih postaj, ker so vse dobre pod isto streho vzeli "dobičkarji" zato posledično nimamo tudi nič več (ali malo) dobre muzike, razprav (pravih, ne plačanih s strani teh in teh ...) , posnetkov koncertov itd. Nema više kvantitete ni kvalitete. Radio is dead.
Pa ni prav da je tako.
Lupo
# 10.04.2018 ob 22:23
@severnik Vsi govorite o butastih radijskih programih. Kakšen program bi bil pa po vaše dober? Ene motijo novice, ene glasba po priljubljenosti na youtube-u,...

promovirat alternativne glasbene skupine, majhne biznise in lokalne novice
Homer.
# 11.04.2018 ob 20:30
@atepej
Ta privilegij imajo vse "TV posebnega pomena"
Kaj to "posebnega pomena" pomeni, pa še do dandanes nisem uspel dojeti.
V tem "klubu" so še npr TV Golica in ne boš verjel "Nora TV"
atepej
# 11.04.2018 ob 20:07
VTV, (Rajko Djordjević) a nimaš dovolj, da tvoja TV zastonj oddaja iz OC Plešivec + brezplačno vzdrževanje oddajnika z strani RTVSLO.
Homer.
# 11.04.2018 ob 19:47
Bilo je obdobje, ko je vsak ki je imel "5 minut časa" ustanovil Radio, nabral okrog malo potrebne opreme in začel s študenti.
Logično je, da to ni moglo trajati v nedogled.
Oblak & Co so komercialne RA postaje in naj preživijo po tem principu. Po domače povedano velika riba žere malo ribo.
Lokalne Ra postaje si morajo najti lokalne sponzorje

Vsekakor pa je Slovenija finančno premajhen prostor za tako količino Ra postaj. Torej jih po naravnih zakonitostih mora polovica odmreti.

Vsebinsko pa itak nikoli ne bo zadovoljstva.......

Glede lokalnih TV, pa res ne vem kdo to gleda.....
90% časa se vrtijo statične reklame za frizerke, kozmetičarke, maserke ,.....
Zvečer morda ne 20 minurni peispevek, ki se potem ponavlja naslednje dni
Mislim da si s tistimi reklamami niti štrom za oddajnik ne plačajo......
DrMatilda
# 11.04.2018 ob 03:44
Edino ena piratska postaja nikakor ne crkne, RTV Hrvaška, ta drek pa vleče skoraj po celi Sloveniji, medtem ko naših postaj zmanjka že pred mejo. Za sovražno vojaško propagando zgleda veljajo drugi zakoni.

Bravo!
DrMatilda
# 11.04.2018 ob 03:42
Lokalna propaganda, fake news kot noben drugi. Lepo vas prosim, kdo pa to še gleda?
Po osamosvojitvi, smo rabili čez noč nove medije, komunističnih ni nihče več poslušal,drugih novinarjev pa nismo imeli. Potem, so se znašli razni vaški čudaki, najraje kakšni udbaši, ministrstvo za oddajnike iz zveze je prodajalo licence za radijske postaje po 15 jurjev mark ali nekaj takega, drobiž, v glavnem. Ljudem so bile novitete všeč, predvajale so se same piratske kopije, zaščite avtorskih pravic ni bilo nobene, ponekod so razni entuziasti delali odličen program, celo boljši od današnje nacionalke, vključno z računalniško grafiko, ki je bila takrat šele vpovojih. Pa so sove vse razgnale in skregale, ostali so v glavnem agenti režima, ki objavljajo plačane informacije , sicer pa kot že rečeno, tega itak nihče pri zdravi pameti ne gleda. Poglejte na Youtube koliko ogledov ima Janša TV, pa je profesionalna glede na TV bukov gaben, včasih samo 1 ali 2 loleka, i sta se slučajno tja preklikala. Pa so največja opozicijska stranka in edini pravi desni medij, gleda jih samo peščica čudakov.
Še tole, RTV naročnine nisem plačal že 25 let, ne pomnim kdaj sem nazadnje gledal navadno televizijo in je tudi nočem, razen če si bom zaželel lobotomijo.
Dr.No
# 10.04.2018 ob 23:03
Lokalna televizija je bolj verodostojna kot rtv.
Ni pa prav, da morajo male televizije plačevat operaterjem, da jih vstavi v shemo!
Preživi naj tisti, ki se znajde brez državne pomoči, najlažje je stokati in vleči davkoplačevalski denar za kaj že?
Lokalne televizije so še edine, kjer je jezik v uporabi slovenski brez podnapisov!
Kot je nekdo omenu”vse lokalne televizije morajo operaterji brezplačno vklopiti v svojo shemo”
Lupo
# 10.04.2018 ob 22:39
https://en.wikipedia.org/wiki/Pirate_rad
io_in_the_United_Kingdom

https://it.wikipedia.org/wiki/Radio_libe
re
yanker
# 10.04.2018 ob 20:35
@Lupo
Kolikor je meni znano je večinah teh postaj bila globoko v minusu ali ravno na meji. Mogotci so jih pač pokupili in razširili svoj program. Pokupili pa so jih zato, ker v Sloveniji ne moreš drugače širiti svojega radia, ker ne dobiš frekvenc. Vrtijo pa tudi to kar si večina ljudi želi... tako je tudi v tujini. Tudi Mercator je nekoč pokupil vse male trgovce in zdaj so v vsaki vasi njihove trgovine, pač kapitalizem in delovanje trga.
severnik
# 10.04.2018 ob 20:05
Vsi govorite o butastih radijskih programih.

Kakšen program bi bil pa po vaše dober? Ene motijo novice, ene glasba po priljubljenosti na youtube-u,...

Verjamem, da raje poslušate ukradene mp3 komade. Meni osebno so novice všeč, ker med vožnjo težko berem. Mi je pa vseeno kje jih oni dobijo. Je pa nemogoče, pa bi ena radijska postaja pokrivala celo evropo z novinarji...
kunta kinte
# 10.04.2018 ob 20:02
zadnji čas,da država z zakonom določi,katere radijske postaje lahko poslušamo....
yanker
# 10.04.2018 ob 20:51
@eos
Lahko sam prijaviš, če so ti čudno izplačevali. Lahko pa tudi sam kupiš kakšno lokalno radijsko postajo in s svojim znanjem in idejami skušaš preživeti postajo in 10 zaposlenih. Ne dvomim, da ti bo uspelo.
Kazalo