Potem ko se je v nedeljo iztekel rok, ki ga je Alstom postavil za izdajo državnega poroštvo za Teš 6, je  na gradbišču šestega bloka 50 delavcev manj. Foto: BoBo
Potem ko se je v nedeljo iztekel rok, ki ga je Alstom postavil za izdajo državnega poroštvo za Teš 6, je na gradbišču šestega bloka 50 delavcev manj. Foto: BoBo
Alstom
V Tešu upajo, da bo Alstom rok za zaustavitev del prestavil vsaj na 22. junij, dan po seji odbora DZ-ja za finance. Foto: BoBo
Kaj bo naslednja poteza Alstoma?

Na gradbišču je še okoli 150 delavcev, gradbena dela še nemoteno potekajo, medtem ko so se ostala dela, kot je montaža, ustavila, pojasnjujejo v Tešu.
Alstom pa je v uradnem obvestilu Teš obvestil, da bo delavce postopoma umikal z gradbišča do konca tedna, s čimer bo francosko podjetje počakalo na odločitev o odobritvi poroštva, je za TV Dnevnik poročala Vesna Deržek.
Vodstvo termoelektrarne je sicer podjetje Alstom zaprosilo, naj počaka do konca tedna. Takrat je sklicana seja odbora za finance in monetarno politiko o zakonu za poroštvo države, s katerim bi država jamčila za 440 milijonov evrov posojila EIB-ja.

"V Tešu upamo, da bomo Alstom uspeli zadržati vsaj do 22. junija, saj bo 21. junija zasedal odbor DZ-ja za finance in monetarno politiko, ki bo obravnaval predlog zakona o državnem poroštvu za Teš 6. Po odločitvi odbora je predviden sestanek z Alstomom, na katerem bo govor tudi o prihodnjih ukrepih," so dejali.

Alstom: Razumemo pomembnost projekta za Slovenijo
V Alstomu so potrdili, da so Tešu poslali obvestilo o začasni ustavitvi del, ker potrebna finančna sredstva za dokončanje projekta niso zagotovljena. "Kljub temu pa je Alstom Tešu predlagal, da nadaljuje s postopnim umikom delavcev z gradbišča do konca tega tedna, s čimer bi dal Tešu dovolj časa, da si zagotovi finančna sredstva, potem pa bi lahko z zelo majhnimi posledicami obnovil dela na projektu, če se bo medtem našla ustrezna rešitev," so pojasnili.

Kot so še dodali v Alstomu, v celoti razumejo pomembnost tega projekta za slovensko gospodarstvo in so pripravljeni pomagati Tešu, dokler si ta ne zagotovi začasnega financiranja.

Nastajajo novi stroški
Medtem pa se ta, že tako zelo drag projekt, še draži. Suspenz pogodbe bi v enem mesecu prinesel dodatnih 10 do 20 milijonov evrov stroškov, če bi Tešu v štirih mesecih le uspelo dobiti poroštvo, pa bi stroški te zamude znašali med 70 in 100 milijoni, je za Radio Slovenija povedal direktor Teša Simon Tot.

Zagotovil je tudi, da so v petek vladi in parlamentu poslali vse zahtevane dokumente. Predsednik monetarnega odbora Andrej Šircelj je namreč pozval vodstvi Holdinga Slovenske elektrarne in Teša, da čim prej dostavijo informacijo o končni ceni Teša 6 in ceni montaže glavne tehnološke opreme.

Alstom ima štiri mesece po zaustavitvi del izpolnjene pravne pogoje za začetek postopka prekinitve pogodbe, vključno z zahtevki za plačilo pogodbeno dogovorjenih kazni. Brez državnega poroštva pa bi vodstvo projekta moralo iskati dodatne, nove vire financiranja, kar naj bi po njihovih ocenah lahko za dodatnih 500 milijonov evrov povišalo predvideno investicijo.

Bodo morali takoj vrniti posojila?
Prekinitev pogodbe z Alstomom bi po pojasnilih termoelektrarne pomenila tudi prekinitev sklenjenih posojilnih pogodb v vrednosti 750 milijonov evrov - 550 milijonov evrov od Evropske investicijske banke in 200 milijonov evrov od Evropske banke za obnovo in razvoj - in garancijske pogodbe za 110 milijonov evrov že črpanega posojila.

"To pomeni, da bi moral Teš takoj vrniti tudi že 192,5 milijona evrov črpanih posojil (110 milijonov evrov EIB-ju in 82,5 milijona evrov EBRD-ju)," so poudarili.

Na ministrstvu za infrastrukturo in prostor so povedali, da so prejeli gradiva s strani Teša. "Gradiva bomo nemudoma preučili in glede na podano izhodišče, da morajo biti pred odločanjem v DZ o zakonu o poroštvu poznani vsi podatki o projektu, tudi podali ustrezne odgovore," so poudarili. Ob tem so dodali, da bo njihovo odločanje o poroštvu "osnovano na bistvenem pogoju, to je končna cena projekta".

Kaj bo naslednja poteza Alstoma?