Gospodarstvo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.7 od 11 glasov Ocenite to novico!
Vhod v supermarket Whole Foods
Whole Foods strankam zagotavlja organsko hrano, Amazonu pa bo zagotavljal poslovalnice. Foto: Reuters
Amazon
Amazon strankam omogoča plačilo s posebno aplikacijo. Foto: Reuters

Dodaj v

Amazon kupuje Whole Foods za 12,25 milijarde evrov

Nakup bodo izvedli v drugi polovici leta
16. junij 2017 ob 21:52
Seattle, Austin - MMC RTV SLO, Reuters

Supermarketi Whole Foods bodo omogočili prodajo na fizičnih lokacijah Amazonu, medtem ko bo ta povečal tržno vrednost in vlogo Whole Foodsa v živilski industriji.

Amazon bo odkupil delnice prehrambnega koncerna Whole Foods po ceni 38 evrov (42 dolarjev) za delnico, celotna transakcija naj bi bila vredna okoli 12,25 milijarde evrov (13,7 milijarde dolarjev).

Spletna trgovina si bo s to potezo pridobila mrežo fizičnih trgovin, v katerih bodo premožnim strankam prodajali svežo hrano, ki jo ponuja Whole Foods, ter druge dobrine, ki jih dobavlja Amazon.

Whole Foods Market je podjetje, ki se ukvarja s prodajo naravno pridelane organske hrane in obratuje v 456 poslovalnicah, vendar le s težavo nadzira cene in mu ne uspe uvajati sodobne tehnologije.

Dogovor šokiral trg
Dogovor je bil sklenjen kot veliko presenečenje in je šokiral prehrambni trg. Delnice podjetja Kroger Co. so padle za enajst odstotkov, delnice Wal-Marta pa za pet odstotkov, kar je takoj sprožilo strahove, da bi Amazonov nakup lahko močno znižal cene izdelkov in posledično razširil ponudbo Whole Foodsa, s čimer bi ta postal veliko večji ponudnik in akter na prehrambnem trgu.

Vrednost delnic Amazona je ob objavi namere o nakupu narasla za tri odstotke, torej na 887 evrov (993,4 dolarja), kar skupni tržni vrednosti Amazona doda več kot 14 milijard dolarjev, kar je ponujena kupnina za Whole Foods.

"Amazon lahko agresivno določa cene na trgu"
"Supermarketi bodo zdaj morali tekmovati ne le med sabo in netradicionalnimi prehrambnimi ponudniki, kot je Wal-Mart, temveč tudi z Amazonom, ki ima finančne kapacitete, da lahko agresivno določa cene na trgu," opozarja podpredsednik finančne hiše Moody's Investors Service Mickey Chadha.

Amazon se je z Whole Foods v četrtek dogovoril, da bo vse delnice plačal v gotovini po 38 evrov na kos, kar je bilo v četrtek 27 odstotkov več od tržnih vrednosti delnic, ki pa so danes že dosegle omenjeno vrednost.

Poznavalec Amazonove strategije je ob napovedi dogovora o prevzemu dejal, da po mnenju Amazona stranke želijo kombinacijo možnosti tako spletnega kot fizičnega nakupa.

Amazon je že dalj časa iskal primerno trgovsko podjetje, ki bi mu v svojih skladiščih omogočilo vzpostavitev poslovalnice za prevzem artiklov po spletnem naročanju ter dostavo na dom.

Prototipna trgovina na sedežu Amazona v Seattlu, kjer senzorji in kamere zaznajo, kaj je kupec vzel s police in prek tega za nakup takoj obremenijo kupčev Amazonov račun, je imel zaradi tehnoloških težav sicer zamudo ob odprtju.

Medtem ko nekateri analitiki svarijo, da bo Amazon z nakupom Whole Foodsa temu prinesel ogromno tržno moč, drugi poudarjajo, da je Amazonov delež na prehrambnem trgu veliko manjši kot na drugih področjih in da veliko povpraševanje po organskih produktih pridelovalcem daje veliko pogajalsko moč.

Dejanski nakup v drugi polovici leta
Dogovor naj bi podjetji dokončno sklenili v drugi polovici leta 2017, do takrat pa bodo trgovine obratovale pod znamko Whole Foods, podjetje pa bo vodil dozdajšnji direktor John Mackey. Sedež podjetja bo ostal v teksaškem mestu Austin.

Amazon je iz prodajalne knjig postal eden izmed najraznovrstnejših spletnih ponudnikov. Tako Amazon kot Whole Foods privlačita predvsem mlajše in finančno preskrbljene stranke.

Korporaciji Goldman Sachs in Bank of America sta Amazonu svetovali pri nakupu in mu priskrbeli premostitveno posojilo, medtem ko je Whole Foodsu svetovalo podjetje Evercore Partners.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
RudeCorona
# 16.06.2017 ob 22:54
"Amazon se je z Whole Foods dogovoril, da bo vse delnice plačal v gotovini."

Ne vem, kolikokrat sem že zamoril s tem, ampak me res moti. Si sploh predstavljate, kako bi v resnici zgledalo 14 milijard dolarjev v gotovini? Kar en par šleperjev, bi bilo treba najet, da bi teh 140 ton bankovcev pripeljalo na cilj ... pa še to bi zadostovalo samo v primeru, če bi na njih naložili izključno 100 dolarske bankovce ;)
21.12.2012
# 16.06.2017 ob 23:22
kdaj in kje bo izročitev kupnine :)
eos
# 16.06.2017 ob 22:28
Spletna trgovina si bo s to potezo pridobila mrežo fizičnih trgovin, v katerih bodo premožnim strankam prodajali svežo hrano, ki jih ponuja Whole Foods

božemili, kam smo prišli!

Sicer pa ko človek vstopi v ameriški ali kanadski supermarket, se šele zave, kako daleč daleč boljšo ponudbo imamo doma. Tam sploh ni več za dobit moke ali sveže narezane delikatese, da o kruhu v obliki hlebca ne govorim.
Snežinkica
# 16.06.2017 ob 22:24
Kdo bo ustavil multinacionalke, preden uničijo vse?
Borc984
# 17.06.2017 ob 11:40
Amazon slowly taking over the world. :D
Takšna koncentracija denarja in vpliva, ki ga imajo korporacije je že grozljiva!
Čez kakšne 200-300 let res verjetno ne bo narodov, ampak še samo mega korporacije.
Podobno kot trenutni narodi, bodo tudi oni imeli vsak svojo agendo.
Mogoče pa samsung/apple fanboji, dobijo v prihodnosti pravo vojno. :P
elektrupunk
# 17.06.2017 ob 06:21
Sicer pa ko človek vstopi v ameriški ali kanadski supermarket, se šele zave, kako daleč daleč boljšo ponudbo imamo doma. Tam sploh ni več za dobit moke ali sveže narezane delikatese, da o kruhu v obliki hlebca ne govorim
ni res ..z izjemo kruha, ki ga res zelo težko dobiš kakršnega smo navajeni, je ponudba čisto primerljiva z nami.. itak imajo več v naprej pripravljene hrane. Ni pa res da se ne da dobit moke, al pa narezane salame, sira ...itd itd..
designprologo
# 16.06.2017 ob 22:20
Korporaciji Goldman Sachs in Bank of America sta Amazonu svetovala pri nakupu...
#korporacije korporaciji

Še en puzzle več v mozaiku 'Global enslavement'!
zenga.zenga
# 17.06.2017 ob 11:29
Amazon kupuje Whole Foods za 12,25 milijarde evrov..
-------------------
večje ribe jedo manjše , še večje ribe jedo večje , največje ribe jedo večje .... Ta nori , debilni in kretenski način razmišljanja sodobnega človeka bo seveda ,,spet,, povzročil neo-fevdsalni sistem , kjer bodo države izginile namesto njih pa bodo nastali fevdi sestavljeni iz multinacionalk , ki bodo kupovali ozemlja , ljudi pa ki ne bodo več mogli plačevati za vzdrževanje zasebnega premoženja spremenili v tlačane ...
presenečen
# 18.06.2017 ob 10:46
Velika riba poje veliko ribo,
zadnja velika riba zna bit Režim,
saj majhnih rib enkrat zmanjka.
nikhrast
# 18.06.2017 ob 08:47
The Whole Foods je zadnja leta izgubljal biznis, preveč teh bio ali organi supermarketov je že, samo poglej Wal-Mart, polovico hrane ima organic.
Samo The Whole Foods je predrag, folk je spoznal to, trg naredi svoje.
ajvard
# 16.06.2017 ob 22:07
http://www.rtvslo.si/zabava/zanimivosti/
prvi-moz-amazona-sprasuje-komu-naj-podari-svoje-milijone/425240

Prvi mož Amazona sprašuje, komu naj podari svoje milijone
Denar bo šel v dobrodelne namene
Skippy
# 16.06.2017 ob 23:22
Spet ameriška lokalna novica ...
Oglasno sporočilo
link
Gospodarska rast predstavlja pravi trenutek za nakup industrijskih in skladiščnih prostorov
11. junij 2018 ob 08:15 Tudi po končanem mesecu maju 2018 ostaja gospodarska rast visoka in široko osnovana tudi po maju 2018, nadaljujejo se tudi ugodna gibanja na trgu dela.
Več novic ...
Kazalo