Antauer bi ponovno uvedel subvencije za samozaposlene. Foto: BoBo
Antauer bi ponovno uvedel subvencije za samozaposlene. Foto: BoBo


Ministrica za delo Anja Kopač Mrak je po seji sveta povedala, da se o novi delovni zakonodaji danes niso veliko pogovarjali, saj ta vlada vodi le še tekoče posle. Novo vlado bo tako denimo na področju trga dela poleg vprašanja sprememb zakona o delovnih razmerjih v predalu počakala tudi že skoraj dogovorjena zakonodaja s področja študentskega dela.

Generalni sekretar Združenja delodajalcev obrti in podjetništva Slovenije Igor Antauer je dejal, da se je sodelovanje zavoda za zaposlovanje z delodajalci izboljšalo, in izrazil velika pričakovanja za naprej. V okviru aktivne politike zaposlovanja pa pogreša subvencije za samozaposlitev, ki jih letos ni več. Dodal je, da se zaveda, da so jih nekateri izkoristili za reševanje socialnega položaja in ne za dolgoročno podjetniško perspektivo, a se mu zdi ukinitev programa zgolj zaradi določenih napak "skrajno nekorektna in neodgovorna".

Kljub reformi je odpuščanje težavno
Poleg tega Antauerja skrbi, ker nimamo gospodarske vizije razvoja in tako tudi ne strategije, ki bi omogočala lažje izbiranje naložb, in zato je sredi leta zmanjkalo denarja "za to in ono". Ukrepe za zmanjšanje brezposelnosti, povezane z gospodarstvom, si sicer predstavlja tudi v povezavi z zmanjšanjem strahu delodajalcev pred zaposlovanjem, saj odpuščanje kljub lanski reformi trga dela ni ravno preprosto. Po njegovih besedah je pri delodajalcih zato pasivnih kar nekaj tisoč delovnih mest. Sam se zato zavzema za ponovno odprtje razprave o zakonu o delovnih razmerjih.

Izvršni sekretar pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije Goran Lukič pa je mnenja, da odgovornost na področju aktivne politike zaposlovanja nosijo tudi delodajalci in sindikati. Spremenjeni zakon o delovnih razmerjih jim je namreč dal možnost, da na ravni kolektivnih pogodb oblikujejo določene skupne fundacije, ki bi pospeševale zaposlovanje na ravni posameznih sektorjev. Kajti če lahko aktivna politika zaposlovanja živi na ravni delodajalca in delavca ter na ravni regij, lahko tudi na ravni posameznih sektorjev, je prepričan.