Še posebej pri najpomembnejših in najdražjih projektih družbe mora nadzorni svet upravo aktivno nadzorovati, ocenjuje Agencija. Foto: RTV SLO
Še posebej pri najpomembnejših in najdražjih projektih družbe mora nadzorni svet upravo aktivno nadzorovati, ocenjuje Agencija. Foto: RTV SLO

Postavlja se namreč vprašanje, ali je prejšnji nadzorni svet družbe Telekom Slovenije res storil vse, kar se pričakuje od skrbnega nadzornika, je Agencija za upravljanje kapitalskih naložb (Aukn) zapisala v odzivu na četrtkovo skupščino Telekoma.
Na skupščini so se namreč delničarji seznanili z vloženimi odškodninskimi tožbami zoper prejšnjo upravo, ki jo je vodil Bojan Dremelj. Odvetnik Uroš Ilić je delničarjem povedal, da se tožbe s skupnim zahtevkom 58 milijonov evrov nanašajo na nakup slovenske družbe najdi.si in ter kosovskega telekoma Ipko.

Aukn ima določene pomisleke glede dejstva, da so tožbe vložene le zoper člane uprave - odgovornost namreč nosi tudi nadzorni svet. Agencija zdaj pričakuje, da bo uprava Telekoma oz. posebni zastopnik skupščine družbe skrbno preučil vse vidike delovanja članov nadzornega sveta v času aktivnosti, ki so vodile k domnevnemu oškodovanju družbe, in ustrezno ukrepal.

"Potrebno je vedeti, da so se dejanja uprave nanašala na najpomembnejše in najdražje projekte družbe, zato se je od nadzornikov pričakovalo najmanj to, da bodo skrbno bdeli nad dejanji uprave glede teh projektov, se seznanjali z vsemi podrobnostmi projektov, ne samo čakali na redna poročila uprave, ampak proaktivno zahtevali tudi dodatna poročila, v skrajnem primeru pa pregledovali in preučevali dokumentacijo, nanašajočo na projekte, tudi lastnoročno," je Aukn zapisal v sporočilu za javnost.