Bajuk je na seji preiskovalne komisije povedal, da ni nikoli skušal vplivati na banke, da bi dale posojila kakšnemu podjetju. Foto: MMC RTV SLO
Bajuk je na seji preiskovalne komisije povedal, da ni nikoli skušal vplivati na banke, da bi dale posojila kakšnemu podjetju. Foto: MMC RTV SLO
Splošna plovba
Srečko Prijatelj meni, da so se pri prodaji Splošne plovbe nemški ladjarski družbi Döhle zgodile nepravilnosti. Foto: RTV Slovenija

Nekdanji finančni minister Andrej Bajuk je pred preiskovalno komisijo, ki se ukvarja s spornimi menedžerskimi prevzemi, pojasnil, da je imelo ministrstvo v nadzornem svetu NLB-ja dva predstavnika, Žigo Lavriča in Katjo Božič, ki mu nista nikoli poročala o morebitnih nezakonitostih in kršenju pravil.

Omenjena predstavnika nista nikoli dobila posebnih navodil, kako naj glasujeta, je še dejal. Nekdanji minister je tudi zatrdil, da ni nikoli izvajal "pritiska na kogar koli v upravi banke, da bi se katera koli stvar uredila tako ali drugače", oz. da bi skušal vplivati na banke.

Kot je povedal Bajuk, je odločanje o zadolževanju v našem sistemu takšno, da se podjetja sama odločajo, ali bodo najela posojilo, banke pa se prav tako same odločijo, ali bodo dale posojilo.

Bajuk: Pripravili smo spremembe zakona o bančništvu
Nekdanji minister Janševe vlade Bajuk je predsedniku komisije Lojzetu Posedelu (Zares) tudi povedal, da ministrstvo za finance ni pripravljalo sprememb prevzemne zakonodaje, ampak ministrstvo za gospodarstvo. Njegovo ministrstvo pa je pripravilo spremembe zakona o bančništvu, ki je bil sprejet leta 2006.

Kot je pojasnil Bajuk, se mu ni zdelo prav, da je 145. člen omenjenega zakona omogočal, da se lahko pri menedžerskih prevzemih delnice, ki jih kupujejo prevzemniki, hkrati uporabljajo kot garancija za nakup teh delnic. "To se mi zdi silno vprašljivo," je poudaril.

Poslancu LDS-a Milanu Gumzarju, ki ga je zanimalo, ali so tudi po spremembi zakonodaje državne banke dajale takšna posojila, pa je odgovoril, da ne ve oz. ni bil obveščen o tem.

Polemično o prodaji Splošne plovbe
Ostro pa je nastopil poslanec SNS-a Srečko Prijatelj, ki je nekdanjega ministra najprej vprašal, ali se je kdaj dogovorjal o prodaji deležev države v posameznih podjetjih oz. ali se je dogovarjal z Banko Koper, ki je imela 25 odstotkov Splošne plovbe, da ta delež proda nemškemu ladjarju Döhle.

Potem ko je Bajuk to zanikal, je Prijatelj nekdanjemu ministru dejal: "Ne rečem, da lažete, navajate pa netočne podatke." Pri tem se je poslanec SNS-a skliceval na zapisnik s seje vlade iz junija 2006, po katerem je Bajuk predlagal brezplačni prenos deleža Splošne plovbe Slovenski odškodninski družbi (Sod).

Nekdanji minister je zatrdil, da so brezplačni prenos predlagali zato, ker je imel Sod določene potrebe. Prijatelj pa mu je nato očital, da je razveljavil javni razpis, na katerem je dalo najboljšo ponudbo slovensko podjetje, ter objavil javno dražbo, na kateri je zmagala družba Döhle. Bajuk je prav tako zanikal, da bi razveljavil javni razpis.

Naj spomnimo. Naloga Posedelove komisije je ugotoviti politično odgovornost nosilcev javnih funkcij zaradi suma, da so bili vpleteni v financiranje spornih menedžerskih prevzemov Istrabenza in Pivovarne Laško s strani bank v pretežni državni lasti, kar naj bi omogočala domnevno pomanjkljiva oz. neustrezna zakonodaja s področja prevzemov.