Grep, ki gradi Stožice, ne izpolnjuje pogojev za črpanje druge tranše posojila za 115 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO
Grep, ki gradi Stožice, ne izpolnjuje pogojev za črpanje druge tranše posojila za 115 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO
NLB
Bodo v NLB-ju za projekt Stožice odobrili še dodatnih 30 milijonov evrov? Foto: MMC RTV SLO

Dvorana in stadion v Stožicah sta odprta, letos naj bi Mestna občina Ljubljana (MOL) uredila park in Titovo cesto, graditelj kompleksa Grep, sicer skupno podjetje Gradisa G, Energoplana in Supernove, pa naj bi odprl komercialni del - trgovski center. V trgovskem delu Stožic bodo čez dva tedna začeli delati obrtniki, trgovine pa naj bi bile odprte še letos. Tako napoved je v petek podal direktor Grepa Uroš Ogrin, poroča časnik Finance.

Gradnja naj bi bila financirana z drugo tranšo 115-milijonskega sindiciranega posojila, ki so ga Grepu lansko jesen odobrile večinoma državne banke - z NLB-jem na čelu.

Pred črpanjem morajo biti zagotovljena lastna sredstva
Grep mora še pred črpanjem omenjenega posojila zagotoviti 30 milijonov lastnih sredstev, ki jih je pričakoval od libijskega investicijskega sklada kot strateškega partnerja, za kar se je pri libijskih oblasteh zavzel tudi predsednik vlade Borut Pahor. Razmere v Libiji kažejo, da je konstrukcija projekta nezanesljiva. Ogrin se ob tem sprašuje, kdo je vedel, da bo v Libiji vojna, in priznava, da so lastna sredstva trenutno težavna, ne pa dramatična.

"Vse boste izvedeli čez mesec dni, ko bomo imeli tiskovno konferenco," na vprašanje, kdo bo zagotovil denar in kakšen je alternativni načrt, odgovarja Ogrin, ki prav tako ni podal natančnega odgovora o potrebnih 30 milijonih lastnih sredstev.

Direktor Energoplana in Grepa Zlatko Sraka je za Požareport potrdil informacije, da je Grep tik pred podpisom pogodbe z veliko italijansko trgovsko verigo, ki bo investirala v Stožice in postala večinski lastnik Grepa. Sraka pravi, da so "zelo zelo blizu pogodbe in da zgleda optimistično". Sraka noče izdati imena italijanskega trgovca gre in zneska, ki ga nameravajo vložiti v nakupovalni center Stožice, neuradno pa naj bi šlo za največjo italijansko trgovsko verigo Coop. Zlatko Sraka in Uroš Ogrin sta sicer enakovredna direktorja Grepa.

Libijski vlagatelj naj bi bil "pesek v oči"
Viri, kot navajajo Finance, zatrjujejo, da je bil že libijski vlagatelj "pesek v oči" in zgolj finančni izgovor za bančno posojilo Grepu - z njim se je zdela finančna konstrukcija zaprta, kar je bil pogoj za posojilo. Primanjkljaj naj bi bile tako prisiljene pokriti banke, pojasnjuje vir, "ker bi novo posojilo Grepu naletelo na kritiko javnosti, je najverjetneje, da bo lastna sredstva v projekt vložilo podjetje, ki formalno ni povezano z Grepom. Vendar bo šlo za dolžniški kapital." Banke iz konzorcija naj bi dale posojilo temu podjetju, dolžnik pa formalno tako ne bo Grep.

"Poslov oziroma poslovnih odnosov s posamezniki komitenti ne moremo in ne smemo komentirati," odgovarjajo na NLB-ju, čeprav so pri financiranju Stožic javnost že seznanjali s konkretnimi posli.

Janković dogovore izpolnjuje
Dogovorjene obveznosti naj bi sicer izpolnjeval le MOL pod vodstvom župana Zorana Jankovića, ki je z lanskim rebalansom in letošnjim proračunom projektu Stožice namenil preko 30 milijonov evrov, v letu 2012 naj bi jih namenil še okoli 10 milijonov. MOL naj dodatnih sredstev ne bi prispeval, saj je Janković menda dal jasno vedeti, da se dodatno ne namerava zadolžiti.

Po predlogu letošnjega proračuna se bo neto dolg MOL-a povečal za slabe štiri milijone evrov - na 137 milijonov evrov. Sredstva za servisiranje posojil pa bodo že drugo leto za okoli 25 odstotkov večja kot leto pred tem.