Adrii kaže vse prej kot dobro, stečaj pa se zdi skoraj neizbežen. Foto: BoBo
Adrii kaže vse prej kot dobro, stečaj pa se zdi skoraj neizbežen. Foto: BoBo


Na podlagi uredbe Evropskega parlamenta lahko agencija, pristojna za izdajo licenc, kadar koli oceni varnost letalskega prevoznika skozi prizmo finančne uspešnosti. In če ni več prepričana, da lahko ta v 12 mesecih izpolni svoje obveznosti, mu začasno odvzame ali prekliče operativno licenco za letenje.

Postopek lahko traja dva meseca. Finančno stanje Adrie pa je porazno; konec leta naj bi imela najmanj pet milijonov evrov izgube, pesimisti pravijo celo od osem do devet milijonov. Število potnikov se sicer povečuje, vendar pa je zasedenost slaba še posebej v zimskem času. Uprave za izjavo nismo dobili, nadzorni svet pa naj bi še danes sklical novo skupščino za januar.

Adria bo tam skušala dobiti vsaj osem milijonov evrov. Država kot največji lastnik je Adrio sicer dokapitalizirala že leta 2011 s 50 milijoni evrov, zato tokrat Evropska komisija nove pomoči v celoti ne bo dovolila. Rešitev je torej kupec.

Za Adrio se zanimajo trije nemški skladi, vendar pa neuradno želijo prej čiste račune, torej da izgubo pokrije država. Če denarja po skupščini ne bo, lahko Adria konča v stečaju, letala pa bodo ostala na tleh.

Adria Airways tik pred izgubo licence
Adria Airways tik pred izgubo licence