Cena najbolj prodajanega bencina brez davščin znaša vsega 0,43 evra. Foto: BoBo
Cena najbolj prodajanega bencina brez davščin znaša vsega 0,43 evra. Foto: BoBo

Kako bo letos, še ni znano, po nekaterih informacijah pa naj bi ga podaljšala še vsaj za nekaj mesecev, neuradno za štiri, oziroma do takrat, ko bo preučila, kaj bi sprostitev cen pomenila za uporabnike in proračun. Analizo o tem je na ministrstvo že poslala tudi trgovinska zbornica.

Model o oblikovanju cen naftnih derivatov imamo v Sloveniji od leta 2000 in vlada z njim glede na razmere na naftnih trgih uravnava drobnoprodajne cene in trošarine. Zdaj bi se to lahko končno spremenilo in bi Slovenija kot zadnja država v Evropi sprostila trg in trgovcem omogočila, da sami oblikujejo cene.

Sedanja cena je namreč sestavljena tako, da trgovci od vsakega prodanega litra dobijo le 8 centov, ostalo pa skozi davke pobere država. Najbolj prodajani bencin pri nas stane 1,21 evra, pri čemer je cena brez dajatev 0,43 evra, drugega pol evra so davki, torej trošarina, pristojbine in prispevki. Ko smo včeraj o tem, ali nameravajo res sprostiti cene bencina, želeli vprašati finančnega ministra, ta o tem ni želel govoriti.

Res je, da imamo pri nas oligopol, kar pomeni, da skoraj 90 odstotkov trga pokrivata le dva. Petrol in OMV imata 400 od skupaj 500 črpalk v državi, vendar po mnenju člana slovenskega naftnega odbora ni bojazni, da bo zaradi tega potrošniki plačevali dražji bencin.

Razlike po posameznih črpalkah bi lahko bile tako kot v tujini tudi nekaj deset centov, vendar pa bo moral, še preden se bo to zgodilo, svoje povedati tudi varuh konkurence. Obstaja bojazen, da bi po sprostitvi cen največja trgovca usklajeno dvignila cene.