Ameriške banke, ki jih je v finančni krizi pred propadom reševala država, so si hitro opomogle in posel zdaj cveti kot še nikoli. Foto: Reuters
Ameriške banke, ki jih je v finančni krizi pred propadom reševala država, so si hitro opomogle in posel zdaj cveti kot še nikoli. Foto: Reuters
Druga največja švicarska banka Credit Suisse je v ZDA na sporen način pridobivala bogate komitente. Foto: EPA
bitcoin
Vrednost valute bitcoin je bila že nad tisoč dolarji, zdaj je približno pol nižje. Foto: EPA

Ameriška zvezna agencija za zavarovanje vlog FDIC je sporočila, da je ameriška finančna industrija leta 2013 zaslužila 155 milijard dolarjev, kar je 10 odstotkov več kot leto prej in hkrati tudi nov rekord. Prejšnji je bil iz leta 2006, ko je številka znašala 148 milijard. FDIC opozarja, da je treba kar nekaj zaslug za rekordne številke pripisati "računovodski telovadbi", saj so banke v zadnjem četrtletju rezervacijam namenili občutno manj denarja. Število problematičnih bank se je zmanjšalo na 467, potem ko je bilo leta 2011 takšnih bank 888.

Tudi v ZDA so banke še vedno previdne
Kljub izjemnim dobičkom se banke še vedno spopadajo s kritikami, zakaj ne odobrijo več posojil. Na letni skupščini banke JPMorgan Chase je eden izmed analitikov predsedniku uprave Jamieju Dimonu očital, zakaj ne pomagajo gospodarstvu tako, kot bi lahko. Dimon je odgovoril, da banka posoja več kot prej, vendar nova regulativa zahteva, da ima višjo stopnjo obveznih rezerv. Po podatkih FDIC-ja je stopnja odobrenih posojil, izražena v odstotku vseh depozitov, konec leta 2013 v ZDA zdrsnila na dobrih 69 odstotkov, kar je zgodovinsko dno. Pred finančno krizo je bilo to razmerje redno nad 80 odstotki, sredi leta 2006 pa celo 94-odstotno.

Nečedno početje Credit Suisse
Druga največja švicarska banka Credit Suisse je v ZDA na sporen način pridobivala bogate komitente, približno 19.000 Američanom pa pomagala pri izogibanju davkom, tako da naj bi skupaj v Švici leta 2006 skrili skoraj pet milijard dolarjev, je razvidno iz svežega poročila dveletne preiskave ameriškega senata. Credit Suisse naj bi v ZDA pošiljal bankirje, ki so na skrivaj pridobivali stranke. V Credit Suisse so priznali, da je prišlo do "neprimernega ravnanja", a so krivdo za to zvrnili na zaposlene in zatrdili, da vodstvo banke s tem ni bilo seznanjeno.

Letos že 20-odstotna rast Petrola
Delnice banke Credit Suisse so se v sredo pocenile za dobra dva odstotka in so, skupaj s še eno švicarsko banko UBS, povzročile rahel padec vseevropskega delniškega indeksa FTSEurofirst 300 (1.347 točk), ki se je ta teden že močno približal šestletnemu vrhu z maja 2008, potem ko je od začetka februarja pridobil šest odstotkov. Osrednji indeks Ljubljanske borze (708 točk) ostaja nad 700 točkami. Nadaljuje se rast Petrolovih delnic, ki so v sredo dosegle 265 evrov, kar je največ po novembru 2010. Letos je Petrol poskočil za dobrih 20 odstotkov. Tečaj Krke, novomeški farmacevt bo danes opoldne podrobno predstavil rezultate lanskega poslovanja in letošnje načrte, je 60 evrov.

Tečaji delnic na Lj. borzi (26. februar):

PETROL+1,77 %265,00 EUR
LUKA KOPER+1,46 %13,90
ZAV. TRIGLAV+0,32 %22,00
TELEKOM+0,30 %133,00
GORENJE+0,12 %4,065
KRKA

-0,00 %

60,00
INTEREUROPA-1,92 %1,021
MERCATOR-2,37 %70,00




Nenavadno: juan izgublja glede na dolar
Zanimiva gibanja so zadnje dni na valutnem trgu. Kitajski juan je v primerjavi z dolarjem v zadnjem tednu zdrsnil za odstotek, na 6,12 juana za dolar. Enoodstotna pocenitev se sliši malo, vendar je v resnici to precej za regulirano valuto, s katero se običajno trguje v zelo ozkem pasu. V torek je bil enodnevni padec juana največji v treh letih, kar je streslo tudi kitajski delniški trg, ki pa se je včeraj že umiril. Na precej večjem udaru je zaradi nemirov v Ukrajini in nevarnosti ukrajinskega bankrota ruski rubelj, ki se je pri tečaju 36 rubljev za dolar dotaknil petletnega dna.

Spet burni dnevi za bitcoine
Nova virtualna valuta bitcoin prav tako doživlja težke dni. Ker je največja borza Mt. Gox v torek zaprla svoja vrata, je vrednost bitcoina padla na 452 dolarjev (to je trimesečno dno), vendar je v sredo čez dan cena kar nekoliko presenetljivo okrevala in se zvišala nad 550 dolarjev. Zlato, ki je letos v lepem bikovskem trendu, je pri 1.343 dolarjih doseglo štirimesečni vrh, medtem ko je srebro zanihalo navzdol. Cena nafte vrste brent je tik pod 110 dolarji.