Ta teden so delnice tako na tujem kot v Ljubljani drsele navzdol. Tedenska izguba indeksa SBI TOP znaša šest odstotkov, medtem ko je frankfurtski DAX30 izgubil okrog dva odstotka. Foto: EPA
Ta teden so delnice tako na tujem kot v Ljubljani drsele navzdol. Tedenska izguba indeksa SBI TOP znaša šest odstotkov, medtem ko je frankfurtski DAX30 izgubil okrog dva odstotka. Foto: EPA
Nova Kreditna banka Maribor (NKBM)
Delnice Nove KBM so prejšnji teden poskočile za 30 odstotkov, ta teden pa izgubile okrog polovico pridobljenega. Foto: BoBo

prispevala tudi politična negotovost.

Indeks SBI TOP (574 točk) se je v petek znižal šestič zapored, tokrat za skoraj odstotek in pol. Ta teden se je njegova vrednost znižala za šest odstotkov. Največ so izgubile delnice podjetij, v katerih naj bi bila država prisiljena prodati svoj delež in napolniti proračun. Petrolove delnice so se v petih dneh pocenile za skoraj deset odstotkov, Triglavove za osem, NKBM-jeve za štirinajst.

Tečaji delnic na Lj. borzi (12. oktober):

NOVA KBM

+1,51 %

1,345 EUR

MERCATOR

+0,00 %

113,50

LUKA KOPER

+0,00 %

7,80

ZAV. TRIGLAV

-0,13 %

14,80

KRKA

-1,06 %

46,50

GORENJE

-1,14 %

4,35

PETROL

-2,64 %

202,50

TELEKOM

-2,91 %

76,70



Politično okolje v Sloveniji še vedno tvegano
"V zadnjih dneh je optimizem nekoliko ugasnil, kar je tudi bilo realno pričakovati. Tečaji so enostavno v kratkem času ob še vedno nizkem prometu zrasli preveč. Nekateri institucionalni vlagatelji so nakupe končali že prej. Nekaj so k popravku prispevali tudi ponovni politični problemi, kjer še vedno nismo skozi parlamentarno proceduro speljali praktično nobenega konkretnega zakona, potem so tu še grožnje z referendumi," je za MMC povedal Uroš Ožbolt (Alta skladi).

Dražje le delnice Nove KBM
"Skratka, že videno, kar ima gotovo določen vpliv. Verjetno je sedaj čas, da vlagatelji, ki so zamudili prvi vlak, razmišljajo o selektivnih nakupih. Ne smemo tudi pričakovati, da bodo slovenske delnice sedaj spet nenehno samo rasle. Razlogov za to je več kot preveč, na drugi strani pa so seveda tudi razlogi za optimizem," je še dodal Ožbolt. V petek so se med blue-čipi podražile le delnice Nove KBM. S Krko je bilo še največ, za 310 tisoč evrov prometa, cena pa je nihala med 46,06 in 46,90 evra.

Rekordni četrtletni dobiček JP Morgana
Evropski delniški trgi so se po precej pozitivnem četrtku danes spet obarvali rdeče, v ospredju pa so poslovni rezultati ameriških bank JP Morgan in Wells Fargo. Dobiček banke JP Morgan, ki je na začetku leta šokirala z izgubo v enoti za upravljanje s tveganji, je v tretjem četrtletju znašal rekordnih 5,7 milijarde dolarjev, vodstvo banke pa ugotavlja, da je nepremičninski trg le začel okrevati.

Finančne krivulje na Valu 202:

Španiji je agencija S & P spet znižala kreditno oceno. Je položaj Slovenije boljši kot položaj Španije?


Evro in nafta navzgor

Začetek sezone objav ameriških četrtletnih rezultatov sicer ni bil najboljši, saj sta podjetji Chevron in Alcoa v marsičem razočarali vlagatelje. Frankfurtski delniški indeks DAX30 (7.270 točk) je bil ob 13. uri za 0,15 odstotka v minusu. Vrednost evra je bila 1,296 dolarja. Cena nafte vrste brent se je zavihtela do 115,94 dolarja.

Apple deset odstotkov pod rekordom

Delnice v New Yorku se v četrtek v povprečju niso opazneje premaknile - indeks Dow Jones (13.326 točk) je izgubil 0,13 odstotka, širši S & P 500 (1.432 točk) pa je po štirih negativnih dneh simbolično porasel. Applove delnice so se pocenile za dva odstotka in so pri 628 dolarjih že 10 odstotkov pod septembra doseženim rekordom. Z ameriškega ministrstva za delo so sporočili, da se je število prošenj za denarno nadomestilo v času brezposelnosti prejšnji teden znižalo za 30 tisoč, na 339 tisoč prošenj, kar je najmanj po februarju 2008.