Frankfurtski delniški indeks DAX30 je lani pridobil skoraj 30 odstotkov. Tudi letošnje leto je začel pozitivno. Pri banki Commerzbank napovedujejo, da bi utegnil DAX letos doseči rekordnih 8.500 točk. Foto: Reuters
Frankfurtski delniški indeks DAX30 je lani pridobil skoraj 30 odstotkov. Tudi letošnje leto je začel pozitivno. Pri banki Commerzbank napovedujejo, da bi utegnil DAX letos doseči rekordnih 8.500 točk. Foto: Reuters
Tečaj delnic Zavarovalnice Triglav se je zvišal za tri odstotke in pol. Foto: BoBo

Četrtkovo trgovanje se je sicer začelo z rahlo pocenitvijo delnic, toda pozneje so se strasti pomirile, kupci pa opogumili, tako da so od elitnih delnic v rdečem območju ostale le Mercatorjeve. Rast je bila izrazita zlasti pri Luki, saj so bili kupci pripravljeni za delnico plačati 9,29 evra, kar je osem odstotkov nad izhodiščem. Cena Triglava je dosegla 17,6 evra. Z najprometnejšo Krko so se prvi posli sklepali pri 52,82 evra, nato je cena poskočila na 54 evrov, na koncu pa je bila pri izhodiščnih 53,50 evra.

Tečaji delnic na Lj. borzi (10. januar):

LUKA KOPER

+5,83 %

9,101 EUR

ZAV. TRIGLAV

+3,53 %

17,60

NOVA KBM

+2,80 %

1,25
PETROL

+2,59 %

245,20
TELEKOM

+2,11 %

96,90

GORENJE

+1,95 %

4,28

KRKA

+0,00 %

53,50

MERCATOR

-2,08 %

120,15


Tudi donos obveznic navzdol
V sredo so delnice močno padle, potem ko sta bila korupcije obtožena predsednik vlade in predsednik največje opozicijske stranke. Zaradi razkola v koaliciji in poziva premierju Janezu Janši k odstopu, je indeks SBI TOP izgubil dobrih pet odstotkov, kar je največ po avgustu 2011. Umiritev je danes zaznati tudi na obvezniškem trgu. Donosnost slovenske 10-letne obveznice, ki se je včeraj povzpela za 15 bazičnih točk, se je znižala za 10 bazičnih točk, na 4,74 odstotka.

Visoka rast kitajskega izvoza podžgala nafto
Na tujem je v ospredju novica, da je kitajski izvoz decembra v primerjavi z istim mesecem 2011 porasel za 14 odstotkov, kar je nad pričakovanji analitikov. Naslednji teden bo objavljen podatek o rasti kitajskega BDP-ja v zadnjem četrtletju, ki naj bi bila 7,8-odstotna, potem ko je bila v četrtletju med julijem in septembrom 7,4-odstotna, kar je najmanj v zadnjih treh letih in pol. Delnice v Aziji in Evropi so se podražile, prav tako surovine. Cena nafte brent je prvič letos nad 113 dolarji.

Spodbuden signal: prvih pet dni pozitivnih
Newyorški delniški barometer Dow Jones (13.390 točk) je v sredo prvič ta teden pridobival. Pomembno je, da je po petih trgovalnih dnevih novega leta Dow Jones v plusu. Statistika po letu 1950 pravi, da je kar 85-odstotna verjetnost, da bo leto na Wall Streetu pozitivno, če je po prvih petih trgovalnih dnevih Dow Jones višje, kot je bila njegova vrednost ob koncu prejšnjega leta. Pri frankfurtskem indeksu DAX30 je ta verjetnost 75-odstotna. Tako Dow Jones kot DAX30 sta do včeraj pridobila odstotek.

Finančne krivulje na Valu 202:

Vlagatelji na delniških trgih so spet pripravljeni več tvegati


Francija novo krizno žarišče?

Seveda bo gibanje delniških indeksov tudi letos precej odvisno od razpletanja evropske dolžniške krize. Medtem ko se je trg že precej navadil na težave Grčije in Španije, pa nastajajo nova žarišča. CNN je objavil članek, ki v slabo luč postavlja Francijo. V naslovu članka piše: Francija v prostem padu. Čeprav obvezniški trgi Francijo vidijo kot zelo varno državo (donosnost njene 10-letne obveznice je le malo nad dvema odstotkoma), je realnost drugačna.

Visoka brezposelnost in zadolženost
Država ni konkurenčna, izvoz pada. Leta 1999 je Francija k svetovnemu izvozu prispevala sedemodstotni delež, danes le nekaj več kot triodstotnega. Nemčija na Kitajsko izvozi kar sedemkrat več dobrin kot Francija. V drugem največjem svetovnem gospodarstvu je brezposelnost 10,9-odstotna in še vedno narašča. V Nemčiji je brez dela le 6,7 odstotka delovno aktivnega prebivalstva. Francija je tudi vedno bolj zadolžena, saj znaša dolg že skoraj 90 odstotkov BDP-ja.