Na delniške trge se je naselila negotovost, povezana z ugibanji, kdaj bo ameriška centralna banka Fed prvič po finančni krizi začela zviševati obrestne mere. Večina napoveduje, da se bo prvi dvig obresti zgodil septembra. Foto: Reuters
Na delniške trge se je naselila negotovost, povezana z ugibanji, kdaj bo ameriška centralna banka Fed prvič po finančni krizi začela zviševati obrestne mere. Večina napoveduje, da se bo prvi dvig obresti zgodil septembra. Foto: Reuters
Krkine delnice so zadnje dni "zasidrane" pri 68 evrih. Morda bo premike povzročila redna skupščina delničarjev, ki bo v četrtek, 18. junija. Foto: BoBo

Strah, da bo Fed septembra zaradi serije spodbudnih makroekonomskih objav začel zviševati obrestno mero in negotovost, povezana z Grčijo, je vseevropski delniški indeks FTSEurofirst 300 zbilo do 1.507 točk, kar je najmanj v zadnjih treh mesecih in pol. V zadnjih dveh tednih je omenjeni indeks izgubil sedem odstotkov. Delnice največje evropske banke HSBC so se v torek pocenile za skoraj odstotek, saj se analitiki sprašujejo, ali bo namen uprave o ukinitvi skoraj 50 tisoč delovnih mest dovolj, da bo banka bolj dobičkonosna.

Racija na sedežu Deutsche Bank
Še bolj pod pritiskom so delnice Deutsche bank, ki so od aprila izgubile že skoraj 20 odstotkov, saj največjo nemško banko pretresajo afere in odškodninske tožbe. V nedeljo sta odstopila oba izvršna direktorja, Danes je odjeknila še novica, da na sedežu banke v Frankfurtu poteka obsežna racija. Banka pravi, da zaradi sumljivih poslov njihovih strank, in ne zaradi sumljivih dejanj zaposlenih. Preiskava naj bi bila namreč povezana z dvomljivimi transakcijami vrednostnih papirjev. Kot poroča Handelsblatt, naj bi šlo za hitre nakupe in prodaje vrednostnih papirjev določenih podjetij, ki naj bi si jih izmenjali udeleženci preiskave med seboj in se tako izognili plačilu davkov na kapitalske dobičke.

Tečaji delnic na Lj. borzi (9. junij):

GORENJE

+1,72 %

5,80 EUR
ZAV. TRIGLAV+1,28 %29,38
MERCATOR+0,00 %82,00
KRKA-0,01 %68,00
PETROL

-0,70 %

263,15
LUKA KOPER

-1,69 %

26,15
SAVA RE-1,27 %15,50
TELEKOM-3,45 %98,00



DAX po skoraj štirih mesecih pod mejo 11 tisoč
Frankfurtski delniški indeks DAX30 (11.001 točk) je včeraj prvič po sredini februarja zdrsnil pod 11 tisoč točk in v najbolj pesimističnem trenutku dneva vreden 10.864 točk, do konca dneva pa je spet "osvojil" mejo 11 tisoč. DAX je tako že več kot 10 odstotkov oddaljen od rekorda in s tem v območju korekcije. V zadnjih petih letih so se vsi takšni padci izkazali za lepo nakupno priložnost, saj je vedno sledil "napad" na nov rekord. Evro je vreden slabih 1,13 dolarja. Cene obveznic se še naprej znižujejo, posledično pa se zvišuje njihova zahtevana donosnost. Pri nemški desetletni obveznici se je povzpela na 0,96 odstotka, pri primerljivi slovenski pa samo včeraj za 40 bazičnih točk, na 2,57 odstotka. To je še vedno nizka donosnost, a vendarle - pomladi je bila donosnost pod enim odstotkom.

Triglavova dividenda: 2,5 evra bruto
Indeks SBI TOP je včeraj zdrsnil tretjič zapored in je spet tam, kjer je bil pri prehodu v leto 2015 - pri 784 točkah. Telekomove delnice so padle za več kot tri odstotke in so spet pod stotimi evro. Kako se bodo gibale Telekomove delnice in celoten trg, bo odvisno od današnje seje nadzornikov SDH-ja in odločitve, ali bo Telekom pristal v rokah Cinvena. Na pozitivni strani so izstopale Triglavove delnice, ki so bile s 426 tisoč evri tudi najprometnejše. Tečaj se je povzpel za več kot odstotek, na 29,39 evra. Na skupščini so potrdili, da bodo dividende znašale 2,5 evra bruto na delnico. Tečaj Krke medtem še naprej vztraja pri 68 evrih.

Nafta brent nad 65 dolarji
Precej pozornosti je bila včeraj deležna tudi nafta. Cena brenta je švignila za več kot tri odstotke navzgor in presegla 65 dolarjev, ameriška lahka nafta pa je skoraj dosegla 60 dolarjev. Pri Ameriškem uradu za energijo (EIA) napovedujejo, da bo povprečna cena lahke nafte letos 55,35 dolarja, potem ko so prejšnji mesec menili, da bo povprečna cena nekaj več kot dolar nižja. Pri EIA-ju tudi menijo, da bo proizvodnja v ZDA letos porasla na 9,43 milijona sodov na dan. Če se bo napoved izkazala za točno, bo ameriška proizvodnja najvišja do zdaj. Da se je nafta pobrala, potem ko je Opec prejšnji teden proizvodne kvote pustil nedotaknjene, gre zasluga tudi pričakovanjem, da so zaloge nafte v ZDA v tednu do 5. junija šestič zapored padle.