Indeks SBI TOP je od sredine avgusta izgubil že sedem odstotkov in mu grozi, da bo zdrsnil pod 600 točk. Krkine delnice so v torek zdrsnile na 50 evrov in so tako spet nižje kot ob vstopu v leto 2013. Foto: BoBo
Indeks SBI TOP je od sredine avgusta izgubil že sedem odstotkov in mu grozi, da bo zdrsnil pod 600 točk. Krkine delnice so v torek zdrsnile na 50 evrov in so tako spet nižje kot ob vstopu v leto 2013. Foto: BoBo

Bolje grenka resnica kakor sladka laž. In to bo žal draga šola za izgubljene strategije nacionalnega interesa skorumpirane elite, ki jo bomo nosili na plečih v tem izgubljenem desetletju davkoplačevalci in predvsem izgubljena generacija izobražene in brezposelne mladine.



Marko Pavlović (GBD)
Warren Buffett in Bill Gates
Revija Forbes ugotavlja, da so bogati vedno bolj bogati. 400 najbogatejših Američanov ima skupaj "pod palcem" dobrih 2000 milijard dolarjev premoženja, kar je 19 odstotkov več kot lani. Na vrhu seznama je že 20. leto zapored ustanovitelj Microsofta Bil Gates z 72 milijardami dolarjev premoženja. Sledi vlagaetlj Warren Buffet z 58,5 milijarde dolarjev vrednim premoženjem. Foto: Reuters
Analitiki pri banki Goldman Sachs napovedujejo, da bo zlato naslednje leto padlo na 1.050 dolarjev, kar je okrog 20 odstotkov nižje od današnje ravni. Foto: EPA

odstotkov in je zdaj najnižje po maju.

Vlagatelji so razočarani, ker vlada še ne uresničuje obljube o tem, da bo prodala svoje deleže v nekaterih pomembnih podjetjih. "V ponedeljek je bilo objavljeno, da se Republika Slovenija ne bo udeležila investicijske konference v New Yorku. Kot enega izmed razlogov navajajo, da finančno ministrstvo še nima pripravljenih prospektov za podjetja, ki so na seznamu za prodajo. Torej, kaj čakajo? Kdaj se bodo prodajni postopki premaknili?," je kritičen Marko Pavlović iz GBD-ja.

Zrno naj se loči od plevela
"Že nekaj dni na Ljubljanski borzi opažamo postopne padce tečajev. Popravek je očiten predvsem pri delnici novomeške Krke, ki je trgovanje v torek zaključila pri 50 evrih. Postopoma se bodo pričeli že kazati znaki vladnih ukrepov na čiščenje bilanc bank. Delati je potrebno na tem, da se loči zrno od plevela. Promet je te dni sicer povprečen, brez posebnosti. Tečaji podjetij, ki so v težavah (na primer Sava in Nova KMB), pa tonejo."

Bolje grenka resnica kakor sladka laž
"Naj se ne slepimo – za banke (NLB, NKBM, Abanko) bodo potrebne milijarde, na tak ali drugačen način (posredno ali neposredno). Prej, kot se s tem sprijaznimo in si natočimo čistega vina, lažje bomo poizkušali najti luč na koncu dolgega predora. Bolje grenka resnica kakor sladka laž. In to bo žal draga šola za izgubljene strategije nacionalnega interesa
skorumpirane elite, ki jo bomo nosili na plečih v tem izgubljenem desetletju davkoplačevalci in predvsem izgubljena generacija izobražene in brezposelne mladine," je še dodal Marko Pavlović.

Tečaji delnic na Lj. borzi (17. september):

GORENJE

+0,99 %

4,10 EUR

MERCATOR+0,93 %

93,01

ZAV. TRIGLAV

+0,00 %

18,00
LUKA KOPER

+0,00 %

9,20
PETROL

-0,48 %

206,00

TELEKOM

-1,29 %

106,75

KRKA

-2,34 %

50,00

NOVA KBM

-2,56 %

0,38


V ZDA bančne delnice spet na zeleni veji
V ZDA si je bančni sektor pet let po padcu Lehmana že povsem opomogel, kar kažejo tudi tečaji delnic bank JPMorgan Chase, Goldman Sachs in Wells Fargo, ki so višje kot pred začetkom finančne krize, medtem ko sta banki Citigroup in Bank of America še vedno polovico nižje kot leta 2008. Analitiki verjamejo, da se bo rast bančnih delnic z okrevanjem ameriškega gospodarstva nadaljevala. Bančni sektor je spet kapitalsko ustrezen in ima zdrave bilance. Predsednik centralne banke Ben Bernanke bo tako nasledniku - verjetno bo to prvič ženska, in sicer Janet Yellen - predal kar dobro dediščino.

Newyorški delniški indeks S & P 500 (1.704 točke) se je v torek povzpel še za 0,42 odstotka in se na vsega pet točk približal rekordni vrednosti.




Olajšanje: Summers ne bo predsednik Feda

Prav novica, da je Janet Yellen, potem ko se je Larry Summers umaknil iz bitke za mesto guvernerja Zveznih rezerv, prva kandidatka za predsednico Feda, je na Wall Streetu na začetku tedna sprožila novo rast delnic. Summers bi namreč lahko agresivno začel zaostrovati denarno politiko. Prav danes se bo končal dvodnevni sestanek ameriške centralne banke, po katerem naj bi Fed v okviru politike kvantitativnega sproščanja za odkupe obveznic mesečeno namenjal vsaj 10 milijard dolarjev manj, torej namesto 85 po novem 75 milijard.

Zew porasel bolj od pričakovanj
Med evropskimi borznimi središči je bil na začetku tedna v ospredju Frankfurt, saj je indeks DAX30 v ponedeljek postavil rekordno vrednost, v torek pa se malenkostno znižal in dan končal pri 8.596 točkah, čeprav je nemški konjunkturni indeks Zew (meri razpoloženje 300 velikih vlagateljev in analitikov) septembra z 42 porasel na 49,6 točke. Ker je avgusta v Evropi prodaja avtomobilov nazadovala še za 4,9 odstotka, so se vidno pocenile delnice avtomobilskih podjetij. Nafta brent je zaradi veliko manjše nevarnosti napada na Sirijo včeraj padla na 107,41 dolarja, zlato pa je vredno okrog 1.310 dolarjev.

Bolje grenka resnica kakor sladka laž. In to bo žal draga šola za izgubljene strategije nacionalnega interesa skorumpirane elite, ki jo bomo nosili na plečih v tem izgubljenem desetletju davkoplačevalci in predvsem izgubljena generacija izobražene in brezposelne mladine.



Marko Pavlović (GBD)