Borzni komentar
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.4 od 28 glasov Ocenite to novico!
Mehiški proizvajalec tekile Jose Cuervo se je odločil, da bo delnice uvrstil na borzo. Jose Cuervo obvlada okrog 30 odstotkov svetovnega trga tekile, v prvih devetih mesecih leta 2016 pa je imel 180 milijonov evrov dobička. Foto: Reuters
Nizke obresti in lahek dostop do posojil ustvarjajo razmere, ko se lahko zgodi nov zlom. Denar ne gre v produktivno jedro gospodarstva (inovacije, razvoj), ampak na finančne trge, pišejo pri Spieglu. Foto: MMC RTV SLO
Twitter
Twitter je s poslovnimi rezultati zadnjega lanskega četrtletja razočaral vlagatelje, zato so delnice v četrtek (takoj po objavi rezultatov) strmoglavile za deset odstotkov. V petek je šla cena še za nekaj odstotkov navzdol, tako da je tečaj le še dobrih 15 dolarjev. Twitter ima trenutno sicer 319 milijonov dejavnih uporabnikov, kar je štiri odstotke več kot leto prej. Foto: Reuters
Bank of America
Tečaj delnic Citigroupa se je od ameriških volitev povzpel za 15 odstotkov, kar je pod povprečjem panoge. Največja, 35-odstotna rast je v treh mesecih od volitev uspela Bank of Americi. Foto: Reuters
Lufthansa
Lastniki delnic Lufthanse v zadnjih letih niso imeli veliko razlogov za zadovoljstvo, morda pa bo v prihodnje drugače. Analitiki banke Societe Generale menijo, da so delnice podcenjene, prav tako pa so zvišali tudi obete za Air France, pri čemer so ciljno vrednost delnice, ki je trenutno pri 5,07 evra, s 4,70 zvišali na 5,20 evra. Foto: Reuters

Dodaj v

Na borzah teče penina in zdaj še tekila

ECB izkrivil sliko na obvezniškem trgu
11. februar 2017 ob 15:21
Ljubljana - MMC RTV SLO

Članek z naslovom "Pred zlomom" verjetno ne bi vzbudil toliko pozornosti, če ne bi bil objavljen v uglednem tedniku Der Spiegel. Je na finančnih trgih res nastal nov balon in je pred vrati nova kriza?

Delnice, obveznice, nepremičnine in tudi luksuzne dobrine (kitara Gibson Les Paul iz leta 1958 je kupca našla pri ceni 400 tisoč dolarjev), povsod ista zgodba: cene gredo navzgor. Varčevalci se težko sprijaznijo, da so obresti na bankah ničelne ali celo negativne, zato so pripravljeni več tvegati in kljub opozorilom, da se morda ustvarja nov balon, priložnosti iščejo na finančnih trgih. Ker vsi pričakujejo, da bo Donald Trump še dodatno podžgal rast ameriškega gospodarstva, so po ameriških volitvah predvsem v New Yorku bikovska gibanja še izrazitejša.

Osemletnega rohnenja bika noče biti konec
Pred skoraj osmimi leti, 9. marca 2009, je Dow Jones dan končal na 12-letnem dnu, pri 6.547 točkah. Od tedaj do danes je njegova vrednost porasla za več kot 200 odstotkov. Osemletnega rohnenja bika, simbola optimizma, noče biti konec. Nobelovec Robert Shiller, ki je pred desetimi leti pravilno predvidel kolaps ameriškega nepremičninskega trga (kar je bil glavni krivec za finančno krizo), meni, da je tokrat vendarle drugače, saj so vlagatelji manj naivni, ne hlepijo toliko po kratkoročnih dobičkih, ampak so bolj dolgoročno usmerjeni.

ECB izkrivil sliko na obvezniškem trgu
Zasluge (ali pa krivdo) za takšne razmere imajo predvsem centralne banke. Fed je sicer že obrnil ploščo in začel cikel zaostrovanja obresti, ECB (bilanca se je v samo dveh letih in pol zvišala z 2000 na 3700 milijard evrov) pa še naprej spodbuja politiko odkupovanja državnih obveznic. Prav zato se na obvezniških trgih razmere zdijo še bolj nenormalne, znani ekonomist Nouriel Roubini pa opozarja, da se s tem ustvarja največja norija. Slika je povsem izkrivljena: za Avstralijo, ki ima zdravo gospodarsko rast in nizko zadolženost (39 %), vlagatelji zahtevajo 2,7-odstotno donosnost za njeno 10-letno obveznico, kar je več kot pri Italiji, ki ima okužen bančni sistem in dolga za 130 odstotkov BDP-ja.

Snapchat prihaja na borzo
Čeprav je v zadnjem obdobju vendarle manj obveznic, s katerimi se trguje po negativni obrestni meri, so za podjetja, ki iščejo nov kapital, razmere še naprej izjemne, pri čemer se zlahka zadolžujejo tudi podjetja, ki bi v novi krizi lahko hitro potonila. Usahniti noče niti število javnih prodaj delnic (IPO). Snap, znan zaradi Snapchata, je uradno začel postopke za uvrstitev delnic na borzo, pri čemer bi z IPO-jem rad zbral tri milijarde dolarjev. Vodilni proizvajalec tekile Jose Cuervo se je prav tako odločil za odhod na borzo. Mehiško podjetje je ceno delnice določilo pri 32 pesih (1,45 evra), s čimer bo z javno ponudbo delnic zbralo več kot 15 milijard pesov. Če ob rekordih teče penina, naj še tekila.

Dow Jones (ZDA)

20.275 točk

Nasdaq (ZDA)

5.739
DAX30 (Frankfurt)11.666
Nikkei (Tokio)19.378
SBITOP

755

10-letne am. obvezn.donos: 2,41
EUR/USD

1,064

EUR/CHF

1,0669

bitcoin

980 USD

nafta brent56,70 USD
zlato

1.230 USD

euribor (6-mesečni)-0,241 %


Dow Jones še navzgor, lepa rast cen nafte

In v petek je bil v New Yorku nov dan za rekorde. Dow Jones se je približal že 20.300 točkam, tokrat pa ima za optimizem zasluge tudi rast nafte. Brent je švignil do skoraj 57 dolarjev, saj podatki kažejo, da se članice Opeca v veliki meri držijo dogovora o znižanju proizvodnje. Po novembru je sicer na Wall Streetu najbolj porasel finančni sektor. Indeks ameriških bančnih delnic je po volitvah pridobil že 23 odstotkov, s čimer trikratno prehiteva rast "benchmarka" S&P 500. Trump je prejšnji teden poskrbel za nov svež veter v jadra bančnih delnic, saj se je hitro lotil deregulacije bančnega trga, kar se sicer najprej ni zdelo kot njegova prednostna naloga.

V upanju na višje dividende
Vlagatelji upajo, da bo deregulacija prinesla višje dividende in večjo vnemo bank pri odkupovanju lastnih delnic. Po nekaterih ocenah ima šest največjih ameriških bank skupno za dobrih 100 milijard dolarjev lastnega kapitala več, kot zahtevajo nadzorni organi. Na prvem mestu je z 28 milijardami presežka banka Citigroup, sledita JP Morgan (20) in Wells Fargo (16). Do leta 2019 naj bi ameriške banke kar 85 odstotkov svojega dobička izplačale v obliki dividend oziroma odkupov lastnih delnic. Predlani je bil ta delež le 65-odstoten.

SBITOP najvišje po juniju 2015
Na Ljubljanski borzi je osrednji delniški indeks SBITOP (755 točk) v petek dosegel najvišjo raven po juniju 2015, letos pa se je njegova vrednost zvišala za 5,4 odstotka. Zadnji teden so bile po rasti v ospredju delnice Pozavarovalnice Sava, ki so se podražile za skoraj devet odstotkov. Tečaj znaša 16,30 evra, kar je največ v zadnjih skoraj dveh letih. Samo letos so se delnice Pozavarovalnice Sava podražile za 23 odstotkov. Rast nadaljujejo tudi delnice Cinkarne, ki so zadnji teden poskočile za šest odstotkov, na 183,50 evra. Na negativni strani so spet Krkine delnice, ki so teden končale pri 51 evrih, kar pomeni 1,9-odstoten zdrs.

Tomaž Okorn
Prijavi napako
Komentarji
jabovko96
# 11.02.2017 ob 15:54
Žalostno je, da se kapital in s tem usoda človeštva vrti le okoli delnic in špekulacij. Delo človeških rok, odnosi med ljudmi, ljubezen, zdravje in sreča pa so v drugem planu. In potem, ko poči balon, jo najslabše odnesejo ravno preprosti ljudje, ki trdo delajo za tekočim trakom in ne tisti, ki se igrajo s kapitalom in ki so godljo skuhali. Če bi le ti znali razmišljati o denarju kot v človek-urah, in ne kot le o nekih fiktivnih številkah, bi bili morda bolj odgovorni. Vsake toliko se jim morda kaj posreči, ampak na dolgi rok človeštvo stagnira, ravno zaradi pomanjkanja pravih človeških vrednot.
k.u.j.o.
# 11.02.2017 ob 16:46
Borza - umetna tvorba
bori
# 11.02.2017 ob 18:29
A so Zemljo na novo stehtali?
.in ugotovili... Kolikšne bi bile danes obresti, če bi vam Julij Cezar posodil zlatnik?
Suženjstvo, ki se ga človek niti ne zaveda.. jaz in moje.. več in še več.. napihnjenost ega iz helija.
MatjazP
# 11.02.2017 ob 16:52
Borza je moderna mafija, ki vsemu svetu dobesedno krade denar.
Ampak to bi se še dalo preživeti, če ne bi ob tem, ko kradejo, še rušili gospodarstva; za vsak evro, ki ga ukradejo, požgejo deset evrov.

Samo kdo se bo spravil nad silo, ki terorizira svet?
seven7
# 11.02.2017 ob 17:31
Kabum. Balon bo počil ovce bodo postrižene in elita si manla roke ter štela profit

Ampak ovce ne spoznajo da je za elito vedno mozna samo win win situacija. Kriza ali ne kriza elita poskrbi zase. Ko je kriza pac malo bolj pogosto strizejo.
Pussy_Slayer_XxX
# 11.02.2017 ob 17:26
Nizke obresti in lahek dostop do posojil ustvarjajo razmere, ko se lahko zgodi nov zlom. Denar ne gre v produktivno jedro gospodarstva (inovacije, razvoj), ampak na finančne trge, pišejo pri Spieglu.

To je bistvo zgodovine in politike zadnjih ~9let. Namesto proizvajanja in razvijanja, je bolj bolj pomembno, da grejo stevilke gor ali dol. Pa ce samo zaradi tweetov.

Ljudje, papirnatnega denarja niti proizvajamo vec ne, ker se ne splaca. "Obstaja" (virtualno) ga pravzaprav toliko, da se z njim lahko kupi 3 svetovna gospodarstva (!). Aja fizicnega denarja v obtokuvpa je pri vsaki valuti med 3 do 10 %...

Pa se zdaj grebite za 600€, ker moramo "zadovoljiti" (khm) financne trge. Pa srecno!
VanDame
# 11.02.2017 ob 16:02
bilzerian: saj sardine so zdrave :) Sicer pa se požvižgam na tovrstne članke. V zadnjih letih sem jih prebral že ničkoliko.
yyyeb
# 11.02.2017 ob 18:19
in pol bomo mi nastradali zaradi neke borze? a se samo meni zdi to nepošteno?
kamnosek
# 11.02.2017 ob 16:25
Naslednjič bodo skakali skozi okna!
endrug
# 11.02.2017 ob 16:17
Dokler se bo liberalcem kril hrbet in jim s socialo kril izgube se ne bo nič spremenilo. Včasih so naredili samomore ali a poniknili v pozabo, danes pa ostajajo na poožajih. Zakaj bi spremenili način poslovanja, če pa se je prejšnjič (njim) dobro izšlo. Celo zaslužili so.
MaliPandit
# 11.02.2017 ob 17:21
lepa rast cen nafte

To me je pa ful osrecilo :(
Robiland
# 11.02.2017 ob 21:56
pohlep nima meja, starodavni rek.
Frankie2010
# 11.02.2017 ob 20:12
presenečen # 11.02.2017 ob 17:16 Demografska slika je negativna, od tu težnje, da bi delovno silo množično uvažali.

Seveda, ladja norcev se polni. Če bi države EU, vsakemu, ki osnuje družino in ima dva ali tri otroke, podarila dvo ali trisobno stanovanje in za vsakega otroka krila vse stroške od vrtca do konca srednje šole, bi še slovenske družine imele najmanj tri otroke. Ah ne, to bomo raje podelili "beguncem", ki bodo deželo naredili multikulturno.
urosh444
# 11.02.2017 ob 19:44
Te napovedi se ponavadi izkažejo za ravno nasprotne. Tudi ko je zlato padlo iz 1700 usd na 1300-1400 so napovedovali da zdaj pa res ne bo več padalo in je naslednja postaja šele pri 2000, no nekaj let kasneje je še vedno na okoli 1200 usd. Je pa zlato v tej borzni in predvsem delniški noriji dobra protiutež. Če se delniški trgi znova sesujejo, bo zlato gotovo hitro pri ceni 2000.
Krimsky
# 11.02.2017 ob 16:45
Medtem pa uradno najbogatejši Zemljan Bill Gates (lastniki FED-a na tej lojtrci ne nastopajo) razmišlja o tem, da na svetu silno primanjkuje denarja. In denarja bojda res primanjkuje tako hudo, da bi veljalo razmisliti, če se še splača zdraviti neozdravljivo bolne, ko bi lahko ta denar namenili trem učiteljem ...

BILL GATES - Odbori smrti (death panels)
http://youtu.be/Sx_gPM0I
350
Seesaw
# 11.02.2017 ob 18:32
Venezuela je lahko srečna, da ni ujeta v krempljih liberalizma.

Treba je priznati, da je tudi nesrečna, saj je ujeta v krempljih socializma.
21.12.2012
# 11.02.2017 ob 17:00
Hudič je, ker s tem dejansko ne moreš imeti nič, saj na koncu plačaš zapitek drugih. Francoska revolucija edina rešitev.
Frankie2010
# 11.02.2017 ob 20:20
urosh444 # 11.02.2017 ob 19:44 Če se delniški trgi znova sesujejo, bo zlato gotovo hitro pri ceni 2000.

Leta 2000 je bilo zlato po 260,00 US$, potem pa jedo leta 2012 letelo v nebo, zdaj je na ravni 2010. Iz tega lahko sklepam, da se nekje spet kuha nova vojna.
zerorez
# 11.02.2017 ob 18:34
Preden se prebere karkoli iz skrajnolevicarskih medijev, kot je Der Spiegel, je treba vedeti, da je v teh istih medijih od oktobra 2016 vsak dan novica dneva Trump in v istem stavku se apokalipsa, potop, zlom, propad itd. Zeankrat se ni uresnicila cisto nobena njihova napoved, tudi tista ne o zmagi Clintonove. Mislim, da so levicarji malo out of touch with reality.
AM
# 11.02.2017 ob 21:35
Naslov članka je čisto mimo
G.Bruno
# 11.02.2017 ob 19:30
zerorez
Preden se prebere karkoli iz skrajnolevicarskih medijev, kot je Der Spiegel
Der Spiegel skrajno levičarski. LOL. Enim pa se res dogaja.
mile952
# 11.02.2017 ob 21:14
Krimsky

# 11.02.2017 ob 16:45
Prijavi neprimerno vsebino Medtem pa uradno najbogatejši Zemljan Bill Gates (lastniki FED-a na tej lojtrci ne nastopajo) razmišlja o tem, da na svetu silno primanjkuje denarja. In denarja bojda res primanjkuje tako hudo, da bi veljalo razmisliti, če se še splača zdraviti neozdravljivo bolne, ko bi lahko ta denar namenili trem učiteljem ...

BILL GATES - Odbori smrti (death panels)
http://youtu.be/Sx_gPM0I
350


Tipu se je odpelo. Bi on sam bil zato, da bi o njemu razpravljala komisija za smrt, da bi mu odrekli zadnje 3 mesece življenja, ker to preveč stane?

Tip sploh ne razume, da so krivci za stanje, ki ga opisuje predvsem ljudje kot je on, bolj točno, njihov neizmeren pohlep. In seveda neizmeren pohlep zdravniške in farmacevtske kaste, ki se je zajahala družbe in jo neizmerno izkorišča. Tu je krivda za neizmerno drago zdravstvo. Ta model bi pa pobijal neozdravljive, da bi več ostalo za plače učiteljev! Vse je mogoče očitno.
G.Bruno
# 11.02.2017 ob 19:35
zerorez
Predvidevam, da je konzervativni časnik The Spectator zate tudi skrajno levičarski. LOL

Does Donald Trump read? The Spectator
presenečen
# 11.02.2017 ob 17:16
Problem rasti je da mora kar naprej rasti, da obstane. Ljudje si sicer želijo živeti drugače, pa ne morejo, ker bi se vse sesulo v prah, alternativ ni na vidiku.

Še en problem: to gospodarstvo v tem sistemu mora po svoji naravi rasti, največji problem je ker zmanjkuje ljudi, ki bi ta sistem vzdrževali in z njim številčno rastli.

Demografska slika je negativna, od tu težnje, da bi delovno silo množično uvažali.

Globalizem v svojem sijaju;)
ElTorro
# 12.02.2017 ob 08:54
@krimsky,mile
Zaradi takšnih je tudi rekel, da se o tem ne sme govoriti.
Levičarjev, ki bi vsakemu vse plačali in vse razdelili, kot da bi bili viri denarja za državo neomejeni.

Ampak v resnici je vse, kar počne država, odvisno od denarja. Nikjer ni rečeno, da bi neka komisija odrejala usmrtitev teh ljudi. Pod vprašaj postavlja smiselnost potrošiti v nekaterih primerih nekaj 100.000EUR le zato, da nekomu za par mesecev podaljšamo življenje.
Pravi, da se je smiselno vprašati, koliko bi lahko s tem denarjem naredili drugje. On omenja šolstvo. Prav lahko bi omenil tudi zdravstvo. Koliko ljudi umre zaradi dolgih čakalnih vrst, ki povzročijo da je kakšna huda bolezen prepozno odkrita? Koliko dodatnih zdravnikov in medicinskih sester bi lahko zaposlili s tem denarjem? Koliko bolj gosto in/ali učinkovito mrežo nujne medicinske pomoči bi lahko imeli? Za koliko bi se lahko povečala kvaliteta življenja vseh, če bi ta denar porabili na drugih področjih kot recimo sociala.

Res je, nihče ne želi, da bi nekdo rekel "tebe pa nima smisla več zdraviti". A vprašaj nekoga, ki gara za minimalno plačo, če se je v primeru neozdravljivega raka v zadnji fazi pripravljen odreči trem mesecem življenja (polnega kemoterapij) v zameno za to, da lahko recimo v srednjih letih svojim otrokom kupi kakšno igračo in jih pelje na morje, namesto da ves denar porabi le za hrano in stanovanje?

Ne pravim, da se v celoti strinjam s takšnim razmišljanjem, so pa to vendarle vprašanja ki niso neumna ali celo grozotna. Še najbolj pa se mi zdi zgrešeno, da se od vseh teh milijarderjev ravno njega daje kot primer pohlepa. Malo preveri, koliko denarja daje za dobrodelne namene in s kakšnimi projekti se ukvarja odkar je zapustil Microsoft...
mpotocnik
# 12.02.2017 ob 06:34
@miki331 ... res vrhunski komentar, vendar te moram popraviti ... Patersona, je po domače "nategnil", edino, kar je res njegovo delo je basic, o ostalem pa ni imel pojma. Vodilno podjetje (razvojno) je bilo takrat Xerox, ki so ga pokradli vsi, začenši z Jabukom ....
nikhrast
# 12.02.2017 ob 05:46
Pa nehajte s temi trapastimi komentarji da je samo elita povezana z borzami.
Imate sploh kakšno vezo z življenjem, sploh veste da ima navaden folk svoje investicije , svoj penzion... na borzah. Nekateri živite v La-la- land.
Sploh veste da imajo tudi sindikati multimilijardske sklade na borzah.
V redu, borze gredo gor, pa mogoče preveč hitro, bo mogoče samo korekcija sem in tja, bo počil balon? Upamo da ne bo kot leta 2000 na NASDAQ.
miki331
# 11.02.2017 ob 22:15
braun

Der Spiegel pa ugledni tednik, lepo vas prosim.

Posnostavljeno ocenjevanje tednika, nepreverjene informacije in namerno plasirane laži za hujskanje in netenje sovraštva, je ogledalo der Spiegla.

Kapitalist plasira denar v razvoj, proizvodnjo in kadre. Brez tega je oplel on, njegovo gospodarstvo in njegov imperij.

Tajkuni ki so produkt državno planskih gospodarstev in diktature (post)proletariata pa denar nosijo v skrivne oaze, da bo samo za njih, saj veste, žena vsak dan rabi kaj novega in vsak dan jo je težje zadovoljiti, pa otroci razvajeni, pa kaj bodo rekli tajkuni sosednje celice, pa to.

Kupna moč je drastično upadla, revščina se razrašča, kapitalisti, Bil Gates, Elon Musk, in tisoči drugih se mučijo v potu svojega obraza, vsi ostali izmi(č tajkuni) vključno s komunizmi in fašizmi pa v posmeh družbi financirajo Der Spiegel, da trosi laži in zavaja za njihovo varnost pod palmo.


Ameriški trg je tako močno reguliran s strani FED-a da je govoriti o kapitalizmu najivnost brez primere. Kapialist vlaga v razvoj? Hm zakaj se je General Motors v začetku pred krizo namesto z štedilniki ukvarjal s kužnimi CDO-ji? Aja saj jih je Obama rešil, dobro si preberi kako!
Metati Bila in Muska v isti koš je pa idiotizem brez primere oprosti.
Prvi je podedoval milion v štartu z Allenom idelal basic in ga kasneje izrinil iz posla. DOS mu je naredil Tim Paterson, kiga je z odtprtimi rokami sprejel IBM, ki je bil v 80 tih programsko podhranjen. Seveda ni škodovalo, da je njegova mati bila članica veliko društev in odborov meddrugim tudi tam, kjer je sedel John Opel, zadolžen za izbiro operacijskega sistema za IBM.

Musk se pa s Teslo, ki je še vedno nerentabilna napaja v veliki meri iz državnega denarja, zato je bil goreč privženec Hillary in trepeta pod Trumpom.

Der Spiegel pa niti ni potrebno, da ima bistre novinarje samo v Deutsche bank naj pogledajo.
clutch00
# 11.02.2017 ob 21:05
spiegel je ekvivalent mladine, skrajno levi rumeni tisk
bori
# 11.02.2017 ob 18:51
zerorez
vsak dan novica dneva Trump in v istem stavku se apokalipsa, potop, zlom, propad itd. Zeankrat se ni uresnicila cisto nobena njihova napoved, tudi tista ne o zmagi Clintonove. Mislim, da so levicarji malo out of touch with reality.

Takozvani 'desničarji' so pa res polni multiumja.. vedno najboljši, na pravi strani.. tako ali drugače.. rešitelji vseh tegob..
Slovenke in Slovenci, odprite oči: Putin in Trump sta eno in isto!
Prismuknjen
# 11.02.2017 ob 16:56
Venezuela je lahko srečna, da ni ujeta v krempljih liberalizma.
braun
# 11.02.2017 ob 17:48
Der Spiegel pa ugledni tednik, lepo vas prosim.

Posnostavljeno ocenjevanje tednika, nepreverjene informacije in namerno plasirane laži za hujskanje in netenje sovraštva, je ogledalo der Spiegla.

Kapitalist plasira denar v razvoj, proizvodnjo in kadre. Brez tega je oplel on, njegovo gospodarstvo in njegov imperij.

Tajkuni ki so produkt državno planskih gospodarstev in diktature (post)proletariata pa denar nosijo v skrivne oaze, da bo samo za njih, saj veste, žena vsak dan rabi kaj novega in vsak dan jo je težje zadovoljiti, pa otroci razvajeni, pa kaj bodo rekli tajkuni sosednje celice, pa to.

Kupna moč je drastično upadla, revščina se razrašča, kapitalisti, Bil Gates, Elon Musk, in tisoči drugih se mučijo v potu svojega obraza, vsi ostali izmi(č tajkuni) vključno s komunizmi in fašizmi pa v posmeh družbi financirajo Der Spiegel, da trosi laži in zavaja za njihovo varnost pod palmo.
Sussudio
# 11.02.2017 ob 16:26
Uglednem tedniku Der Spiegel???

Če delamo primerjave z MMC-jem je že nemško vaško oznanilo bistveno bolj ugledno... ampak Der Spiegel obravnavati kot ugleden tednik, še posebej z vidika ekonomskih novic... je pa naravno smešno.
presenečen
# 11.02.2017 ob 17:34
@seven7

Če bo še enkrat balon počil, bodo lačne tudi elite. Takrat bomo vsi elita
Kazalo