Širši newyorški delniški indeks S & P 500 je petkovo trgovanje končal nad 1.900 točkami. Foto: Reuters
Širši newyorški delniški indeks S & P 500 je petkovo trgovanje končal nad 1.900 točkami. Foto: Reuters
V torek bodo cene goriv v Sloveniji najverjetneje višje. Nafta brent se je prejšnji teden podražila za skoraj dva odstotka, ta teden pa še za pol odstotka. V četrtek je cena pri 111,04 dolarja dosegla najvišjo raven po 4. marcu. Foto: EPA
Ljubljanska borza
Slovenski kapitalski trg je v pozitivnem trendu: indeks SBI TOP je letos pridobil 17,5 odstotka, v zadnjih 12 mesecih pa 28 odstotkov. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Širši newyorški delniški indeks S & P 500, ki je boljši kazalnik "zdravja" celotnega trga kot elitni Dow Jones, se je namreč povzpel do 1.902 točk, kar je bil njegov peti plus v zadnjih šestih dnevih. Na tedenski ravni je pridobil 1,2 odstotka. Veliko zaslug za pozitiven teden imajo delnice gradbenih podjetij, saj je bilo objavljenih nekaj spodbudnih podatkov z nepremičninskega trga, ki po letih hude krize spodbudno okreva.

Volatilnost nizka, strahu pred padci ni
Indeks volatilnosti VIX (nižja kot je njegova vrednost, bolj so vlagatelji naklonjeni tveganju), je pri dobrih enajstih točkah dosegel najnižjo raven po lanskem marcu. Očitno kljub temu da je trg na rekordnih vrednostih in trenutno prenakupljen, večina ne vidi nevarnosti, da bi v poletnih mesecih doživeli korenitejši popravek. Ta je v zadnjem obdobju zajel le tehnološki sektor in podjetja z nizko tržno kapitalizacijo, ne pa tudi blue-chipov, vključenih v Dow Jones. Indeks Russell 2000, ki je sestavljen iz delnic manjših podjetij (small-cap stocks), je bil prejšnji teden že v območju korekcije (torej več kot 10 odstotkov pod vrhom), toda zadnji teden je njegova vrednost porasla za več kot dva odstotka, tako da je zdaj manj kot sedem odstotkov pod rekordom (1.208 točk) z začetka marca.

Dow Jones (ZDA)

16.606 točk

Nasdaq (ZDA)4.185
DAX30 (Frankfurt)9.768
Nikkei (Tokio)14.462
10-letne slov. obvezn.donos: 3,60
10-letne am. obvezn.donos: 2,54
EUR/USD1,3631
EUR/CHF

1,2206

bitcoin520 USD
nafta brent110,60 USD
zlato

1.292 USD

euribor (6-mesečni)0,406 %


Denar iz delniških v obvezniške sklade

V sredo objavljeni podatki kažejo, da so v zadnjih tednih vlagatelji v ZDA iz delniških vzajemnih skladov potegnili precej denarja, natančneje 8,2 milijarde dolarjev v treh tednih do 14. maja. Samo v tednu od 8. do 14. maja je bilo odlivov za 2,3 milijarde. Vlagatelji so denar selili predvsem v obvezniške sklade, kar je eden glavnih razlogov, da se je donos ameriške desetletne obveznice presenetljivo spustil pod 2,5 odstotka, čeprav je v treh tednih od 23. aprila do 14. maja v obvezniške sklade priteklo kar 10,4 milijarde dolarjev neto. In to kljub temu, da so donosi obveznic zelo nizki in večina napoveduje, da bo ob oživitvi gospodarske rasti in s tem inflacije donosnost samo še naraščala (ali z drugimi besedami: cena obveznic padala).

Kakšni so poslovni rezultati četrtletja?
V ospredju pozornosti vlagateljev na Ljubljanski borzi so bili ta teden predvsem poslovni rezultati za prvo trimesečje. Petrol je v prvem trimesečju ustvaril 919,38 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je predvsem zaradi nižje prodaje energentov zaradi mile zime za tri odstotke manj kot v istem obdobju lani. Čisti dobiček se je zvišal za pet odstotkov, na 12,96 milijona evrov. Telekom je ustvaril 193,9 milijona evrov poslovnih prihodkov, kar je dva odstotka več kot v istem obdobju leta 2013. Čisti dobiček Telekoma Slovenije pa se je ob tem znižal za 19 odstotkov, na 12,1 milijona evrov, kar je v okviru načrtov. Skupina Mercator je v prvem četrtletju ustvarila 625 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje in 8,5 milijona evrov izgube.

Luka dražja za 12 odstotkov, Krka za skoraj pet
Rezultate je ta teden objavila tudi Zavarovalnica Triglav. "V prvem četrtletju je ustvarila za 12 odstotkov več dobička kot v istem obdobju lani, znašal pa je 25,6 milijona evrov. Podan je bil nasprotni predlog za izplačilo dividend, in sicer kar 2,50 evra bruto, kar bi ob trenutni ceni pomenilo več kot 10-odstotno dividendno donosnost," je povedal Marko Pavlović iz GBD-ja. Indeks SBI TOP (770 točk) je v primerjavi s prejšnjim petkom pridobil 2,89 odstotka. Tečaj Lukinih delnic je poskočil za 12 odstotkov. Nadzorni svet Luke Koper je za novega predsednika uprave družbe imenoval Draga Matiča. Krkine delnice, s katerimi je bilo v petih dneh sklenjenih za 2,2 milijona evrov poslov, so se podražile za skoraj pet odstotkov, na 64,50 evra.