Potem ko so lani vodilni newyorški delniški indeksi poskočili za skoraj 30 odstotkov, je letos opaziti precej negotovosti. Širši indeks S & P 500 je sicer pred kratkim dosegel rekordno vrednost, toda zadnji teden se je spet oddaljil od nje in v petek zdrsnil pod raven s 1. januarja 2014. Foto: Reuters
Potem ko so lani vodilni newyorški delniški indeksi poskočili za skoraj 30 odstotkov, je letos opaziti precej negotovosti. Širši indeks S & P 500 je sicer pred kratkim dosegel rekordno vrednost, toda zadnji teden se je spet oddaljil od nje in v petek zdrsnil pod raven s 1. januarja 2014. Foto: Reuters
Delnice ameriške banke Citigroup so se zadnji teden pocenile za pet odstotkov in pol. Foto: EPA

Mercator ima velik potencial, vendar ne v takšni dolžniški poziciji, kot je danes. Žal drugega scenarija ni, je pa cena (86 evrov) zelo nizka.

finančnik Igor Erker za Radio Slovenija
"Samo da ga prodamo in se ga rešimo," je bil sklep Pivovarne Laško, ki je odobrila prodajo Mercatorjevih delnic Agrokorju po ceni 86 evrov. Foto: BoBo

Širši newyorški delniški indeks S & P 500 se je v petih dneh skupno znižal za dva odstotka. Najbolj so se pocenile delnice industrijskih podjetij. Spomnimo, da je le teden dni prej S & P 500 dosegel rekordno vrednost, zdaj pa je spet pod ravnjo z začetka letošnjega leta. Tokijski Nikkei je zadnji teden padel celo za več kot šest odstotkov, kar je največ po lanskem juniju. Frankfurtski DAX30, ki se je januarja spogledoval z mejo 10 tisoč točk, je v petek prvič po decembru zdrsnil pod 9.000 točk. Na tedenski ravni je izgubil dobre tri odstotke.

Kitajski izvoz februarja strmo navzdol
Evro je kljub zaskrbljenosti, kako bo rusko-ukrajinska kriza vplivala na evropsko gospodarstvo, pri 1,3934 dolarja dosegel najvišjo raven v zadnjih dveh letih in pol. Finančne trge so v zadnjem tednu malce stresli tudi sveži podatki o zdravju kitajskega gospodarstva. Izvoz je februarja na letni ravni padel za 18 odstotkov, država pa je imela prvič po 11 mesecih primanjkljaj v trgovinski bilanci. Prodaja na drobno je bila nižja od pričakovanj, industrijska proizvodnja pa se je v prvih dveh letošnjih mesecih precej ohladila. Kitajska naj bi imela letos 7,5-odstotno gospodarsko rast, kar je najmanj po letu 1990.

Dogodek, primerljiv z zlomom Bear Stearnsa?
Vlagatelje je medtem šokiral tudi nepričakovan dogodek na kitajskem obvezniškem trgu, saj je eno izmed podjetij, ki se ukvarja s sončno energijo, sporočilo, da nima dovolj denarja za izplačilo obresti na dolžniške vrednostne papirje. Gre za prvi primer 'defaulta' po letu 1997, ko je centralna banka začela regulirati trg. Nekateri analitiki so komentirali, da bi dogodek lahko primerjali z zlomom ameriške banke Bear Stearns, ki je pozneje povzročil verižno reakcijo in finančno krizo, medtem ko drugi dogodku ne pripisujejo prevelike teže. Bonitetna hiša Fitch je celo zapisala, da je vse skupaj dolgoročno pozitivno, saj bodo vlagatelji postali previdnejši, trg pa manj pregret.

Dow Jones (ZDA)

16.065 točk
Nasdaq (ZDA)4.245
DAX30 (Frankfurt)9.056
Nikkei (Tokio)14.327
10-letne slov. obvezn.donos: 3,97
10-letne am. obvezn.donos: 2,64
EUR/USD1,3915
USD/JPY

101,38

EUR/CHF1,2139
Nafta brent108,26 USD
Zlato

1.384 USD

Euribor0,402 %



Zlato najvišje po 9. septembru

Zanimivo je tudi dogajanje na surovinskih trgih. Cena bakra se je spustila na skoraj štiriletno dno, zlato in srebro pa še naprej pridobivata. Cena zlata se je na tedenski ravni zvišala za tri odstotke in v petek v pričakovanju nedeljskega referenduma na Krimu pri 1.379 dolarjih doseglo polletni rekord. Če bodo prebivalci Krima na referendumu izbrali Rusijo namesto Ukrajine, bi zlato lahko v novem tednu nadaljevalo rast, saj bi bila gospodarska negotovost še večja, Zahod pa bi se lahko odločil za sankcije proti Rusiji. V tem primeru bi bila najbolj prizadeta Rusija. Za primerjavo: izvoz Evropske unije v Rusijo je vreden le odstotek BDP-ja EU-ja, medtem ko je ruski izvoz na trge EU-ja vreden skoraj 15 odstotkov ruskega BDP-ja.

Mercator naj bi bil prodan po ceni 86 EUR/delnico
Na Ljubljanski borzi je indeks SBI TOP le en mesec zdržal nad mejo 700 točk. Od ponedeljka do petka se je njegova vrednost znižala za 2,80 odstotka, pri čemer so Petrolove in Krkine delnice izgubile več kot tri odstotke. Petrolov čisti dobiček se je lani znižal za 12 odstotkov, na 30,2 milijona evrov. Še najmanj, odstotek, so izgubile Gorenjeve delnice. Lanska izguba Gorenja je znašala 25 milijonov evrov, letos pa naj bi imel velenjski izvoznik dobrih 12 milijonov evrov dobička. Mercatorjeve delnice so spet precej nihale. V petek so poskočile nad 70 evrov. Agrokor za delnico največjega slovenskega trgovca po novem ponuja le še 86 evrov, kar je krepko pod knjigovodsko vrednostjo. Spomnimo, prva Agrokorjeva ponudba je bila vredna 221 evrov.

Mercator ima velik potencial, vendar ne v takšni dolžniški poziciji, kot je danes. Žal drugega scenarija ni, je pa cena (86 evrov) zelo nizka.

finančnik Igor Erker za Radio Slovenija