Borzni komentar
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.8 od 20 glasov Ocenite to novico!
NLB
Prodati ali ne prodati NLB? Zdi se, da zdaj ni več izbire, čeprav bo nasprotnikov prodaje največje slovenske banke veliko.V naslednjih dneh bodo predstavniki SDH-ja in NLB-ja banko predstavljali večjim vlagateljem v svetovnih finančnih središčih, že naslednji mesec pa naj bi bila znana cena delnice. V javni prodaji bodo lahko delničarji NLB-ja postali tudi mali vlagatelji, a takšnega navala, kot je bil pri Novi KBM pred desetimi leti, tik pred finančno krizo, seveda ni pričakovati. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
Aleš Ipavec
Ljubljanska borza je nov trgovalni sistem MTF predstavila na okrogli mizi v novi dvorani v prostorih borze. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Na zahodnih delniških trgih se je ta teden navdušenje poleglo, rekordov ni več. Newyorški Dow Jones (20.923 točk) je v torek zdrsnil drugič zapored, kar se ni zgodilo že več kot mesec dni. A ni izgubil veliko, vsega 0,15 odstotka. Največ so izgubile farmacevtske delnice, saj je Donald Trump namignil, da bo poskušal znižati cene zdravil. Zdrsnili so tudi finančni in nekateri tehnološki papirji. Delnice Snapa, ki so prejšnji teden začele kotirati na borzi v New Yorku, so se pocenile celo za dvanajst odstotkov. Spomnimo, da je bila Snapova javna prodaja delnic (IPO) zelo uspešna, na borzi pa je šel tečaj vse do 26 dolarjev. Ta teden sta sledila streznitev in padec na dobrih 20 dolarjev. Foto: Reuters

Dodaj v

Po izkušnji z Novo KBM zadržana promocija prodaje NLB-ja

Delnice 76 slovenskih podjetij na trgovalnem sistemu MTF
8. marec 2017 ob 08:27
Ljubljana - MMC RTV SLO

Bi v prvi javni prodaji kupili delnice NLB-ja? Sto tisoč delničarjev, ki se je opeklo pri Novi KBM, bo najbrž reklo: "Nikoli več!"

Letos bo minilo deset let, ko je Nova KBM začela kotirati na Ljubljanski borzi. V javni prodaji je bilo treba za delnico plačati 27 evrov (vplačanih je bilo kar za 2,3 milijarde evrov kapitala), velika večina pa delnic ni prodala v prvih tednih kotacije, ko je šel tečaj še navzgor. Sledila je finančna kriza in bridek konec, tako da so bili delničarji ob celoten vložek. To je bil še dodaten udarec za Ljubljansko borzo, ki se po letih životarjenja šele v zadnjem času počasi prebuja, a je promet še vedno nekajkrat nižji kot v zlatih časih.

Morda bi lahko iztržili več kot milijardo evrov
Delnicam v prvi kotaciji se utegne kmalu, če seveda država s prodajo državnega deleža misli resno, pridružiti tudi NLB. Predsednik uprave Ljubljanske borze Aleš Ipavec pozdravlja namero države, ki bo po napovedih ponudila delnice NLB-ja v prvi javni prodaji. V naslednjih dneh bodo predstavniki SDH-ja in NLB-ja banko predstavljali večjim vlagateljem v svetovnih finančnih središčih, že naslednji mesec pa naj bi bila znana cena delnice. Če bi NLB prodali po knjigovodski vrednosti, kar je precej optimistična ocena, bi za največjo slovensko banko država lahko iztržila tudi več kot milijardo evrov.

Tečaji delnic na Ljubljanski borzi, 7. marec:

INTEREUROPA

+2,50 %

1,848 EUR
GORENJE

+1,77 %

6,90
ZAV. TRIGLAV+1,44 %26,68
KRKA+0,02 %52,61
SAVA RE

-0,03 %

16,795
LUKA KOPER

-0,70 %

28,995
PETROL-1,00 %347,50
TELEKOM

-3,47 %

83,50


Iskali naj bi predvsem večje vlagatelje

"SDH ima resne namene, dvomim pa, da bodo Novo Ljubljansko banko tako goreče ponujali prebivalstvu kot Novo KBM. Mislim, da bodo iskali predvsem večje vlagatelje. Formalno bo sicer speljana tudi prodaja prebivalstvu, a danes si po nekaj negativnih izkušnjah - ne pozabimo niti podrejencev NLB-ja -, težko kdo privoščil velikopotezno oglaševanje. Vsi smo previdni, potrebujemo čas in veliko optimizma. Ljubljanska borza ga ima. Nimamo le načrtov, ampak stvari tudi realiziramo," je povedal Ipavec.

Za zdaj še brez posla na sistemu MTF
Ipavec - izjava je s ponedeljkove okrogle mize na sedežu Ljubljanske borze - je imel v mislih trgovalni sistem MTF (Multilateral Trading Facility), ki ga je Ljubljanska borza uvedla v ponedeljek, prek tega sistema pa bo mogoče trgovati z vrednostnimi papirji, ki ne kotirajo na borzi. "Danes je na trg prišlo tri milijarde evrov, in to je pomemben dan za domači kapitalski trg." Tri milijarde predstavlja knjigovodska vrednost 76 slovenskih podjetij, ki kotirajo na sistemu MTF in s katerimi se je do zdaj trgovalo na OTC-trgu. Prvi dan ni bil sklenjen noben posel, prav tako ne včeraj.

Kapitalski trg dvigniti na višjo raven
Prednosti novega trgovanja so hitrejša in lažja izvedba naročil, boljše oblikovanje tržnih tečajev, lažji vstop in izstop iz naložb, učinkovitejše trgovanje in enostavnejše spremljanje trgovalnih podatkov, torej tudi večja preglednost. "Gre za tehnično kotacijo, ki pa je pomemben korak k razvoju kapitalskega trga," je poudaril Ipavec. Za uvedbo tega trga odločili, ker želijo vlagateljem povečati nabor naložbenih priložnosti in izboljšati preglednost trgovanja ter s tem kapitalski trg dvigniti na višjo raven.

T. O.
Prijavi napako
Komentarji
ksmith
# 08.03.2017 ob 08:53
@KLIPAN Takrat ste govorili, da so delnice prodali prepoceni.
sportivko
# 08.03.2017 ob 08:39
In kje boste pa potem oprali denar če se proda NLB? ..pa tud noben nč ne razmišlja ...
Lord Vader9
# 08.03.2017 ob 08:59
No dajte slo levičarji. Vi verjamete v našo srebrnino, ki jo upravlja država. Se boste ja izprsili in kupili poceni banko, ki je v našem nacionalnem interesu. In tako preprečili, da jo kupi tujec!
dude
# 08.03.2017 ob 09:11
@KLIPAN

Nehaj nabijat. Pri vseh temah ne verjames vladam cisto nic, pri financnih nasvetih so pa zate magicno verodostojni?

NKMB je bil klasicen primer pohlepa drzavljanov. Vsi osnovni kazalci so bili ocitni, da je delnica precenjena - kar je veliko komentatorjev takrat tudi izpostavilo.
Robin Lood
# 08.03.2017 ob 08:58
NLB je sramota, uprava je sramota, politika je sramota... Večina Slovencev se tega dejansko zaveda, vendar se že leta nič ne spremeni... le zakaj... ko pridejo volitve, ponovno volite zgolj iz jeze in zato, da ne bi zmagal JJ, ali LM, volite najmanjše zlo... Očitno ne...
theone
# 08.03.2017 ob 08:52
@klipan

kaj vas je bajuk za roko peljal in prisilil da kupite delnice kot vem je vsaka oseba z 18leti poslovno sposobna, posledice za svoja dejanja pa vsak nosi sam
ampak pri temu narodu je razmišljanje tudi vprašljivo, to se vidi tudi iz volitev ko že 25let voli eno in isto
Lord Vader9
# 08.03.2017 ob 09:06
©Klipane
Dobro nas je Bajuk natehnil z delnicami NKBM.

In ste se mu pustili nategnit??
Bi morali poslušati kakšnega levičarskega guruja ekonomije, recimo Milana ''Patrija'' Cvikla!!

Nekdanjemu generalnemu sekretarju vlade Milanu M. Cviklu se je zdela javna prodaja delnic NKBM leta 2007 po 27 evrov prepoceni. Ta hip je delnica na borzi vredna 4,5 evra. Medtem ko so lastniki doživljali izgube, je Cvikl kapitaliziral populistične izjave in se preselil v Luksemburg.

Link

Ali pa čudežnega dečka Golobičevega Zaheca, Lahovnika :)

Poslanec Zares Matej Lahovnik finančnemu ministru Andreju Bajuku očita prepoceni prodajo NKBM
rubin
# 08.03.2017 ob 09:03
V državni lasti naj bodo naravni viri , ki se jih tudi da v koncesije, nikakor pa banke
ajvard
# 08.03.2017 ob 09:21
nihče ni bil prisiljen kupiti delnic NKBM-ja.
če se je kdo uštel, ker je verjel politiku, je pa to njegov problem. dvojni.

kupiti, ne da bi bil sam prepričan, ali je cena primerna + verjeti politiku.
Mindmaster
# 08.03.2017 ob 09:13
Politika namerava v NLB obdrzati 25% delez. Nihce drug tega deleza ne bo smel preseci.

Kdor je pameten, ne bo sel v prostovoljno solastnistvo s politiko. Iz prisilnega solastnistva pa itak nikogar ne spustijo.
apollo11
# 08.03.2017 ob 09:30
NLB je potrebno prodati, državno bančništvo nam je v 25 letih prineslo 3 dokapitalizacije. Hvala lepa. In ne mislite da je to zadnja dokapitlizacija. V biznisu so cikili, so tveganja, nikoli ne gre sam gor, gre tudi dol. In s tem je potrebno računati. In ko gre slabo, morajo lastniki zagotoviti svež kapital, drugače zadeva propade. Kdor je proti prodaji NLB, nima pravice da piskne eno besedo proti dokapitalizaciji v banke.

Prodaja NLB bo pomenila osvoboditev, prodajalcu pa postaviti spomenik za pogum in herojsko dejanje.
rubin
# 08.03.2017 ob 08:55
Garmond, če bi vedel da se dobri avto prodaja po izjemno nizki ceni, kaj bi storil ? Kupil in prodal naprej . Torej , da ne bodo zlobni tujci pokupili, hitro po ugoden kredit in v nakup ( po tvoje podcenjenih ) delnic nlb itd. Da vidimo junaka
tanj
# 08.03.2017 ob 08:39
Nč bat, naivnežev je več kot dovolj. Pomahaš jim z deset... ma kaj z deset, s pet odstotnim donosom, lepo zapakiraš, pa bodo spet v trumah drli kupovat. Se ni za bat, da bi se plačevanja davka na neumnost kdaj prenehalo :-)
theone
# 08.03.2017 ob 08:34
vsi ki ste za javni interes, nacionalni ponos, družbeno lastnino sedaj bo šansa da kupite NLB in jo imate v lasti brez kradljivega posrednika (država)
pa da vas vidimo junake
Grešnica
# 08.03.2017 ob 09:48
"Politika namerava v NLB obdrzati 25% delez. Nihce drug tega deleza ne bo smel preseci.

Kdor je pameten, ne bo sel v prostovoljno solastnistvo s politiko. Iz prisilnega solastnistva pa itak nikogar ne spustijo."

Tako je, Mindmaster! In s tem NLB-ju NIŽAJO prodajno CENO!

Folk pa naiven. Ma kaj naiven, plašnice na očeh...
Robin Lood
# 08.03.2017 ob 08:58
Pa da se razume... Še vedno čakam pravo alternativo... Ki se dejansko ne izreka za levo ali desno... Očitno je ne bom dočakal
čak mal noris
# 08.03.2017 ob 10:55
Tako je! Nič ne prodajmo, zato pa crknimo pokončno med krajo tistega, kar si še lahko pokrademo!! Kaj bi nam "tujci" vladali in nas zasužnjevali, kradli in učili goljufati! To znamo sami 100× bolje!
Ne damo peterokrake brez borbe! Na juriš v propad, tovariši in tovarišice!
Pa srečen 8 marec, mimogrede. Rože pa kupite v Mercatorju. So zagotovo naše, slovenske "super" rože.
Nori znanstvenik
# 08.03.2017 ob 09:27
Ja, v času prodaje NKBM je bila to vizionarska poteza takratnega ministra, ki je ekonomska gibanja pač gledal dolgoročno, kot se za ministra spodobi, pohlepni špekulanti so se pa na krizo nasadili. Škoda le, da so zagovorniki "nacionalnega interesa" in "družinske srebrnine" (beri - koruptivnega upravljanja lastnine davkoplačevalcev) preprečili prodajo v večjem obsegu. Kot država bi bili sedaj bistveno manj zadolženi, če nam ne bi bilo potrebno par let kasneje reševat ničvrednih bank, namesto, da bi v krizo vstopil z zmožnostjo vlaganja v razvoj.
Prodat je potrebno vse in čim prej, ker je "pošteno državne lastnine" le parola goljufov, denar direktno iz proračuna, še posebej pa manjšo zadolženost, je pa veliko težje izropat.
semaino
# 08.03.2017 ob 09:23
Po izkušnji z Novo KBM zadržana promocija prodaje NLB-ja


Kaj nas pecejo spet na zaru. Ta banka lahko ima rast in dobicek se 30 let skupaj in ne bo dobila nazaj denarja, ki ga je spustila v zrak.


Cetudi ga dobi, drzavljani in drzava od njega ne bo imela nic, ampak, ga bodo spet pobrale elite - zato Vlada, ne se igrati z nasimi zivci. NLB naj gre v prodajo.
Hijena
# 08.03.2017 ob 08:38
@ KLIPAN
# 08.03.2017 ob 08:33

Zato pa je dobil nagrado za najboljšega evropskega finančnega ministra
semaino
# 08.03.2017 ob 11:43
@Dr. Kumrovec, stroka, ki domuje v predelu LJ ,kjer prevladujejo nizke hiske? :)
Insider No. 1
# 08.03.2017 ob 10:56
@jang

"Privatizacija" po Slovensko...država bo še kar naprej car z 25%+1 delnico.
Lord Vader9
# 08.03.2017 ob 10:07
©klipan
Saj veste-desna vlada, spozna se na posel, so kapitalisti, niso "levičarji", ne kradejo, ne lažejo, ne zavajajo....

To pa pri NLB ne bo problem.
Saj veš - imamo levo vlado, je socialno občutljiva zato sigurno ne bo dopustila, da bi se reveži, ki kupujejo delnice opekli. So sami poštenjakarji, vrhunsko upravljajo državno premoženje (po formuli 3 SMC 1 Desus in 1 SD), v nadzorne svete hočejo poslati študente, sindikaliste, pesnike, pisatelje, snažilke,....
In če se bo kaj zalomilo bodo spet naredili državno dokapitalizacijo in ustanovili NNNLB!
Lord Vader9
# 08.03.2017 ob 09:56
©jang
desničarji imate sedaj priložnost da iz socialističnih državnih rok izpulite ta ponos socializma v kater Kučan pere umazane denarce...

Za pravo ceno bi jaz takoj pomagal, sam kaj ko slo levičarji iz svojih krempljev nočete izpustiti dragulja nacionalne srebrnine!
Insider No. 1
# 08.03.2017 ob 16:51
Poslanec Milan M. Cvikl je ministru Bajuku očital, rekoč: »Banko ste prodali pod ceno. Borza dokazuje, da ste državni proračun oškodovali za 150 milijonov evrov. To zahteva politično odgovornost,«, minister pa je očitke zavrnil in odgovoril, da: »če bo merilo za ceno dogajanje na borzi, bo moralo preteči več časa. Sicer pa so vsi kapitalski dobički obdavčeni 20-odstotno in to bo šlo v državni proračun.«

Da vemo kaj so govori "znalci".
apollo11
# 08.03.2017 ob 14:03
@Klipan

O sveta preproščina, ti tvoji posti, vse vidiš samo skozi prizmo levo-desno, nič drugega ne obstaja, glda glda desnica.....ti si čist isti tip osebnosti kot JJ, samo da si na drugi strani. Vse je črno- belo, nesposoben pogledati preko svojih obzorij.

Ker kot ponavadi o ekonomiji nimaš blage veze ti še malo pojasnim zadevo okoli NKBM. Tedaj se je vlada odločila da gre v privatizacijo NKBM. 49% banke je država prodala preko javne prodaje delnic. Od tega je bilo 15% predvidenih za fizične osebe, ostalih 34% lastništva pa za sklade in pravne osebe. Zanimanje je bilo veliko. Nihče ni bil v nič prisiljen, lastništvo je tudi odgovornost in riziko. To je bila pametna in hrabra odločitev države da gre v privatizacijo banke, države je tudi zaslužila s prodajo.

Zdaj cena na začetku je bila 27 eur ,potem je šla do 45 eur, potem pa deep down down...Vse ostalo zgodbo poznamo. Novi lastniki niso bili sposobni nove dokapitalizacije, dokapitalizirala je edino država in s tem pridobilo lastništvo nad banko.
čak mal noris
# 08.03.2017 ob 11:36
@Dr.Kumrovec

Potemtakem bi morala država odstraniti samo sebe?
Hm...?!
sandiego1995
# 08.03.2017 ob 09:50
Ne vem zakaj bi ljudje vlagali v ta obubozan SLO delniski trg, brez vsakrsne likvidnosti, ko pa danes iz domacega racunalnika lahko trgujes na vseh svetovnih borzah.
Na ameriski borzi imajo se tiste najbolj obskurne delnice vecji promet, kot na nasi Krka, kjer rabis tri tedne, da ti uspe prodati 10 delnic.
Zato res samo se najvecji nepoznavalci trgujejo na Lj borzi.
tuintam
# 08.03.2017 ob 17:51
Za večino pri nas ni problem v tem, da su upravitelji politično monopolno prilaščajo kapital, s katerim upravljajo. Večini se to zdi dobro. Le oblast bi eni menjali v tako, ki bi bila še bolj samo njim naklonjena... Tako nekako. In v tem imamo problem. Ne bi se pravici biti oblasten odrekli.
tuintam
# 08.03.2017 ob 17:21
Insider No. 1

Vem, da si pozoren bolj na ceno, kot na to, kam kaj gre. Državni proračun ne pomeni nujno konta celotne države. Mogoče pomeni to konto subjekta in upravitelja Države?! Mi ne ločimo celote, ki naj bi ji bil del celote kot upravitelj zavezan. Mi preveč subjektov med sabo kar enečimo. Pravno in ustavnopravno na žalost mešamo pojme v smislu država=Država, nacija=Država, neupravitelj=upravitelj, lastnik=upravitelj, celota=del, naročnik=izvajalec, upnik=dolžnik ... ko potem upnika in lastnika izrine dolžnik - s čimer pa ni več dolžnik kakšnemu upniku (celoti), oz. lastnika izrine upravitelj...

V ZRN (po nacizmu, po vojni) morajjo ločiti med pojmoma Država in država, med delom in celoto, kateri je del zavezan. Nobena naci stranka več, nobena Država in nobena oblast si tako ne more več lastiti kapitala celote in pravne identitete celote. Pri nas pa seveda ja. Zaželjeno celo... Kar je pa seveda narobe.

ZRN: Javni kapital (ne govorijo o državnem, država si ga ne sme kar proilastiti) je zasebni kapotal Davkoplačevalcev (op. Je last vseh davkopšlačevalski subjektov skupaj in kot celote). Pri njih državni proračun ne pomeni proračuna upraviteljice Države. Oni sektorje ločeno plačujejo, državni sektor tudi nadzor, občo upravo). Po nekem delilniku, ki mu rečejo Osnovni zakon. Tega oblikujejo pa v navzkrićžni javni kontroli v vseh domovih parlamenta in ob prisotnosti neodvisnih strok. Vse skrbno v smislu zaščite javnih ali vzajemnih interesov, da ni noben bolj šibek preveč prizadet in da se čim bolj vse upošteva. Da ne prevladajo interesi moniopolistoc ali politični interesi...

Sektorje ne plačuje en sam in ne odloča se interno znotraj enega samega upravitelja. Ne ravnajo samo etičnih zavezah posameznijkov, pač pa po strokovnih merilih in tako, da se sklene neko pogodbo v odnosu na celoto. Oni celoto, davkoplačevalsko celoto, opredelijo ločeno od upravitelja. Zato jo potem smejo braniti od zunaj.

Od te celote ja ves vzajemni kapital, ne še od Države kot pravne osebe in ne od tega dela celote, ki upravlja. To je ogromna razlika. Ali imaš standarde, neodvisne stroke, deležnike, javno kontrolo ... javnost in javne interese, tisto celoto oz. družbo ipd . ali pa ne. Razlika je sistemske, ustavne vrste.

Odraža se pa v lastništvu nad kontom in vzajemnim kaptalom (kar je tudi voda, zrak, prostor...).
tuintam
# 08.03.2017 ob 17:00
Jajaja

Vem, da dobro misliš, vseeno pa: Saj slovenska srebrnina ni slovenska. Od slovenskega upravitelja je... To je ogromna razlika. S tem nimaš odnosa med celoto in delom, upnikom in dolžnikom, naročnikom in uzvajalcem usluge, komitentom in banko, podjetjem in lastnikom podjetja ...
genniuuss
# 08.03.2017 ob 15:40
Lord Vader9
# 08.03.2017 ob 08:59
No dajte slo levičarji. Vi verjamete v našo srebrnino, ki jo upravlja država. Se boste ja izprsili in kupili poceni banko, ki je v našem nacionalnem interesu. In tako preprečili, da jo kupi tujec!


ti se norca delaš,
ampak boš videl da jo bodo res kupili,
ampak v privat obliki,
denar ki se je porazgubil po svetu bo počasi prihajal nazaj.
tuintam
# 08.03.2017 ob 13:15
Aja, prej sem repliciral na pripombo od @theone ob 08:34.

Bi ga pa vprašal, če me je razumel, če čuti v celi zadevi ob koncu neke vrste drseči stečaj? Pa seveda če čuti laž (ki je pa sam ni razkrinkal, ker zadeve imenuje z napačnimi izrazi tudi sam). Ne vem - ali res ne vidimo, da formulacije, ki jih uporabljamo, niso pravilne, da nam je nekdo zmešal pojme tako, da se ne ve več, kaj pomenijo, zato, da se lažje usidra v prehranjevalno verigo, ko kot karcinom prestreza vse vitalnio za organizem kot celoto ... ?

Nekdo je nekje dejal, da tudi drugje državljani dokapitalizirajo banke ipd. Ja. A izjemoma, Niso kar po pravilu prisilni lastniki upraviteljev. Mi banke, upravitelje in podjetja mečemi v isti kot in komitenti postajajko lastbniki bank kot v stečaju, če sploh, lastniki nekega kapitala celote pa postajajo lastiki upraviteljev ... Kot v poravnavah. Če sploh.
tuintam
# 08.03.2017 ob 13:06
vsi ki ste za javni interes, nacionalni ponos, družbeno lastnino sedaj bo šansa da kupite NLB in jo imate v lasti brez kradljivega posrednika (država)
pa da vas vidimo junake


Ja daj. Ojunači se in razloži. Ker zadeva ni enostavno razumljiva. V aferi Treuhand so se v ZRN javno pravno vprašali (preden so šli v privatizaciji NDR kapitala naprej): ali je bil socialistični družbeni kapital sploh res družbeni in ali je družba v socializmu pravno sloh res obstajala kot lastnica kapitala. Za primer, kako kaj imenujemo, kot to to niti ni, da se ZAVAJA, pa: Chomsky je lani v nekem pogovoru z Varoufakisom dejal (YouTube), da vsi vsemo, kako neoliberalizem ni niti neo in niti liberalen - vseeno ga je pa še naprej s tem izrazom imenoval. Paradoksov za popi*diti. Mediji naj bi nam to pojasnjevali. Mogoče šole, ne vem. Mogoče elita. Naš prvi predsednik je po TV razločil zadevo pa pred 25 leti pribl. takole: Najbolje, da socialistični družbeni kapital OSTANE v lasti upravitelja in da po ukinitvi Združenega dela s kapitalom upravlja Država (mišljena je pravna oseba Država). Vidiš: on je previdno to imenoval socialistični družbeni kapital. Ne družbeni. Prfi nas se ne razlikuje med banko, podjetjem, upraviteljem... Pri nas se knjigovodsko postane lastnik, neglede na to ali bi raje ostal komitent, lastnik kapitala (ne pa upravitelja) itn. Tako da je treba vprašati tuidi ekonomiste, če niso mogoče česa pomešali, podobno kot demokrati in socialisti, ki mešajo in enačijo pojme kot država=Država, nacija=Država, družba=upravitelj, upnik=dolžnik, ko je jasno, da potem nimaš družbe, nimaš upnika (dolžnik ni nikomur dolžan), da si kot državljan dolžan materialno skkrbeti za upravitelja, medtem ko je on tebi dolžan tako, da če ti kaj vrne, vrne kar sebi (ker ti so ona) ipd. Kaos. Čim si upravitelj lasti kapital, s katerim upravlja. To je tako, kot če bi kak pogodbeni izvajalec vzel denar, izvedel zadevo, kot njemu paše, na koncu bi jo predal tako, da bi jo prepisal nase. Plačevanje kreditov bi pa prenesel na svoje lastnike, če mu ne bi kaj pasalo, bi pa rekel, da nimajo zadosti velikega deleža in jiih na koncu odpikal...
Skippy
# 08.03.2017 ob 11:53
No dajte slo levičarji. Vi verjamete v našo srebrnino, ki jo upravlja država. Se boste ja izprsili in kupili poceni banko, ki je v našem nacionalnem interesu. In tako preprečili, da jo kupi tujec!

Ti pa ne razumeš levičarjev. Levičarji bi radi vzeli tvoj denar in bi z njim kupili banko, uradno seveda za skupno dobro, v resnici pa za sebe.
qwasyx
# 14.03.2017 ob 13:33
..še en poskus da se potegnejo prihranki iz "štumfov" tega denarja je še na pretek
Jajaja
# 08.03.2017 ob 16:24
Najboljš da banke še enkrat dokapitaliziramo vsaj s 4 miljardami ker jih bodo potrm naši politični modreci sigurno lahko vsaj za eno miljardo prodali naprej.

Za neuke je to enako kot bi svoje stanovanje ki je vredno 100.000 eur obnovili z Armanijevimi ploščicami in super dragim afriškim parketom in ostalimi liksuznimi sobrinami v vrednosti naslednjih 100.000 eur .
Potem pa to stanovanje prodali najboljšemu rujemu investitorju za 50.000 eur.
Ta izredno bister tuj investitor pa bi čez leto dni to stanovanje prodal naprej za 150.000 eur

Tako nekako izgledajo prodaje naših modrecev in sovražniki slovenske srebrnine so vsi veseli ker prodajamo
tuintam
# 08.03.2017 ob 16:18
Seveda pa se za to, da vse takolele klapa, poa da nasamarijo vso strokovnbost, pošteno strokovno namatrajo.
tuintam
# 08.03.2017 ob 16:15
Poskušam razumeti, se opravičujem: Recimo da banka da kredit kupcu samega sebe. Potem zajamra, da rabi dokapitalizacijo, da malo popravi svojo vrednost oz. da sme poslovati. Nakar tisti kredit pride nazaj kot kupnina. To se da upraviteljici Državi. Ta to kupnino kao preda drugi državi (celoti), tako da jo kot upraviteljica kar zadrži, ker celoto tudi kar sama predstavlja. Odplačevanje kredita za dokapitalizacijo prenese upraviteljica pa na drugo državo (na celoto). Na tisto celoto, katere last je prodala. Kao. Potem upravitelj celoti zaračuna pa še provizijo. Potem si pa upraviteli izplačajo vse nagrade. Ko potem celota odplačuje kredite, jih eni lažje. Da bi jih že lažje, si pa zrihtajo še vse mogoče subvencije za uspešnost ...
tuintam
# 08.03.2017 ob 16:02
geniuss

Ne vem, če ne bo prihajal nazaj bolj zato, da bi z njim lažje prišli do novih kreditov in še lažje kaj vzeli. Bremena za te kredite več ali manj podtaknejo spet nazaj tistim, od katerih naj bi zadeve kupovali. Seveda da so kupnino (znižano) dali posrednikom, posrednik pa sme to zadržati ... tako da ... Verjetno imaš prav, le da suma sumarum nič ne pride nazaj. Če pa že, le zato, da gre potem spet še več stran.
Flagellum Dei
# 08.03.2017 ob 15:15
"Dobro nas je Bajuk natehnil z delnicami NKBM."

Mene ni, ker jaz razmišljam s svojo glavo in se hazarderja ne grem. Čudno pa da se vi socialisti igrate te igre na srečo z delnicami, ki so izum sovražnega kapitalizma.
tuintam
# 08.03.2017 ob 15:00
Belief
aja, ne smemo pozabiti omeniti - hvala vsem kupcem NKBM za vsak vloženi evro. zaradi vaših nassedlih investicij smo morali davkoplačevalci pokriti 2 milijardi manjšo luknjo, kot bi bila brez vaše pomoči :)

Smo morali ali šele bodo ? Drugi namreč. Vedno se vse breme prenaša na druge, če še nisi opazil. Oni so, oni ...
tuintam
# 08.03.2017 ob 14:25
apollo11

Hočem reči, da mogoče vrabci res čivkajo, kaj bo ... Vseeno pa bo. Vidimo in ne vidimo. Vsem pred nosom se nam ves čas vse dogaja. Baje da nimamo nobene napakice v ustavi in da so tam le neke besede (v resnici si pa upravitelji točno z njo po kopitu od prej prilastijo kompletno identiteto ostalih, celote; vse prepišejo nase, dolgovi pa ostajajo celoti; v bistvu tiskajo denar zase, ne da bi ga res tiskali) ...
tuintam
# 08.03.2017 ob 14:20
apollo11

Meni se vseeno zdi (ne mislim samo NKBM, pač pa tudi vsaj še dve banki), da so prvotni lastniki z garancijo BS izdale obveznice, nakar so lastniki potegnili kapital ven, se umaknili iz lastbništva bank, breme prepustili davkoplačevalcem, sedaj bi pa s tistim denarjem, ki so si ga prej na nek način prisvojili, vrnili v lastništvo, nekaj kupili s krediti, ki jih bo odplačebal nekdo drug potem... Ko bodo najprej zvišali vrednost banke, da bi dobili več kreditov, nakar bodo denar nemudoma prenesli nekam drugam, v bistvu nase, na kakšno zadevo v večinski svoji lasti, vrednost banke, ki se prosdaja, s tem spet znižali, vse skupaj potem prodali sebi, pri čemer bo kupnine pobasal spet prvotni upravitelj ... kredite za privatizacijo banke bodo pa ostali (skladni s prvotno ceno) in jih bodo odplačevali pa davkoplačevalci (kao lastniki banke) ...
tuintam
# 08.03.2017 ob 14:06
Pa še enkrat: 'Lepa' promocija, če že na stolpnici piše LB, ne pa NLB ! Strašna promocija.

Že po tem lahko vnaprej vem, kdo bo lastnik banke: isti ljudje, druga embalaža. Isti, ki že sedaj upravljajo. Pa ne, da bi jim bila banka vsaj samo šenkana, kje pa. Bo in ne bo. Ker bodo pošteno poskrbeli, da bo delež dobil tudi sedanji upravitelj. Le da ta ne bo svojemu lastiku posredoval kupnin, pač pa obratno, odplačevanje kreditov zaneje...Ljudje bodo isti, le institucija bo ogoče druga.

Normalno, da se v zrak mečem, ker sem samo kanonfuter. A po mojem imamo pravico videti in čutiti - nek splošni vzorec ovbnašanja. Pravico biti vsaj panično nezaupljiv. Statisttično in dejstva me silijo v to, ne morem pomagat' ...
tuintam
# 08.03.2017 ob 13:44
Potem pa vidim, da se spet kregate, kdo da je kriv. Levi ali desni. Desni. Brez dvoma. Ker tisti levi v resnic sploh niso levi ! Socializem v kapitalizmu ni tista prava levica. Prave levice mi nimamo. Pravih liberalcev. Pri nas imamo samo radikalce, ki se kregajo, kdo od radikalcev bi utegnil biti bolj liberalen. Po ustavi tako, na žalost. Po ustavi iamo izključno radikalce. Še iz socuializma ven. V bistvu še nismo pšrešli v kapitalizem. Zasebni kapital smo sicer omogočili, kar je pa vse. To je povezano s tem, da si upravitelj kot v kakšnem drsečem stečaju, lasti identiteto in kapital tistega, s katerega kapitalom upravlja. V ustavi je naš vzajemni kapital kar državni - ga sproti in po soocialistično ali po radikalnio kapitalistično še vedno prenašamo na upravitelja. Tega potem pa v oskrbio in 'last' ostalim. Problem je, ker celote pa nimamo. In v tem, da celoto predstavlja ISTI, ki je last. Tako da postane s tem sam sebi zavezan. Na koncu imaš namreč samo en subjektm vse v enem ... če mogoče kdo tega še ni opazill.

Samo desnega. Ko neprava levica (socialist) s pomočjo desnica (ki ga na levo odriva) uniči kapitalistično levo opcijo (ko jo SKUPAJ izrineta), leva opcija zlahka premaga desno. Ker trdi, da bolje brani celoto, ko je v resnici ne in se zvito s celoto pravno izenači. V resnici celo bolno. Ker kot kakšen napoleonček misli, da je ona Napoleon. Nakar, po borbi med oblastnimi in moniopolisti, zmaga socializem. Pa verjeli ali ne. Tako to je. Vedno večja riba požre manjšo. Če ni obzirna seveda (Kar naj bi pa v liberalnem kapitalizmu bila, ko naj bi upravitelj začel upoštevati celoto, tako da jo najprej opredeli, nato pa se odreče prilaščanju kapitala, ga preda tej celotio na os sebe ločen in pred sabo ščiten konto, ščiten enako, kot se ščitzi ves zasebni kapital) ...
tuintam
# 08.03.2017 ob 12:37
Tisti simbol na stolpnici bi pa lahko iz LB popravili v NLB, če že želijo koga v kaj prepričati (magari v finančno sposobnost).
KLIPAN
# 08.03.2017 ob 12:36
@Morpheus2
Kar se je zgodilo z delnicamim NKBM, ki nam jih je ponujala desna vlada smo videli.
Tako kot pri Mariborski nadškofiji smo videli posledice - na desettisoče ljudi je ostalo brez vsega.
Kako pa bo pri NLB pa ve samo vsemogočni.
Upam samo, da nas ne bo spet pustil na cedilu, kot v prej omenjenih primerih.
jang
# 08.03.2017 ob 09:15
desničarji imate sedaj priložnost da iz socialističnih državnih rok izpulite ta ponos socializma v kater Kučan pere umazane denarce....ajde junaki, izprsite se da vas vidimo. Kaj sam nabijate v tri dni in jokate po forumih in v gostilnah po nedeljski maši
Flagellum Dei
# 08.03.2017 ob 15:33
"Tisti, ki so desettisočem ljudem vzeli denar v primeru NKBM so bili- desničarji."

Kot prvo nobeden ni nič vzel ampak ste vi dali. In kod drugo kam pa misliš da je šel denar?! Denar je šel za socialo, za zdravstvo, šolstvo,.. Kaj niste veseli da ste prispevali za blaginjo države?!
Kazalo