V New Yorku se je zgodilo nekaj, česar vlagatelji ob torkih niso bili več vajeni - delnice so se pocenile. Elitni indeks Dow Jones, ki vključuje delnice 30 ameriških korporacij, je izgubil okrog pol odstotka. Foto: Reuters
V New Yorku se je zgodilo nekaj, česar vlagatelji ob torkih niso bili več vajeni - delnice so se pocenile. Elitni indeks Dow Jones, ki vključuje delnice 30 ameriških korporacij, je izgubil okrog pol odstotka. Foto: Reuters
Za dolar je treba spet plačati manj kot 100 jenov. Foto: Reuters

Abenomika, kot so poimenovali Abejevo doktrino, stavi na vladno trošenje, spodbujevalne ukrepe Japonske centralne banke in strukturne gospodarske reforme. Glavni cilj je seveda oživiti gospodarstvo, ki si od konca 90. let še ni opomoglo in se duši v deflacijski spirali. Toda zdaj se pojavljajo dvomi, kako bodo Abejevi ukrepi obremenili japonski dolg, ki naj bi prihodnje leto dosegel že 230 odstotkov BDP-ja.

Nikkei najnižje v zadnjih dveh mesecih
Politika Šinzoja Abeja je močno oslabila jen (za dolar je treba sicer danes spet plačati manj kot 100 jenov) in povzročila izjemno rast delnic na borzi v Tokiu. Toda prejšnji mesec se je ustavilo in indeks Nikkei je doživel nekaj dramatičnih enodnevnih padcev. Danes je izgubil skoraj štiri odstotke in padel na 13.014 točk, kar je najnižja vrednost v zadnjih dveh mesecih. Vseeno je v primerjavi z začetkom leta 2013 še vedno zajetnih 30 odstotkov v plusu.

Nasprotniki politike QE znotraj Feda
Tudi v ZDA je glavno gibalo delniške rasti povezano z dejavnostjo centralne banke - Feda. V zadnjem času se krepijo špekulacije, da bo Fed umaknil del denarnih spodbud, kar za Wall Street ne bi bilo dobro. Predsednik Fedove podružnice v Kansas Cityju Easther George, ki nasprotuje odkupovanju obveznic (gre za program, imenovan kvantitativno lajšanje - QE), je spet opozoril, naj Fed zmanjša nakupe, saj so finančni trgi postali preveč odvisni od Fedovih spodbud.

Tečaji delnic na Lj. borzi (5. junij):

LUKA KOPER

+2,60 %

7,90 EUR

PETROL+1,88 %

217,00

TELEKOM

+1,30 %

101,50
NOVA KBM

+0,00 %

0,78
ZAV. TRIGLAV

-0,52 %

19,10

KRKA

-1,65 %

50,65

MERCATOR

-2,75 %

88,01

GORENJE

-6,17 %

3,80


Po dvajsetih tednih prvi negativen torek
Kakor koli, Dow Jones (15.177 točk) je v torek izgubil pol odstotka, s čimer se je končal izjemen niz - v prejšnjih dvajsetih torkih je Dow Jones vsakič pridobival. Nikoli prej v zgodovini se ni zgodilo, da bi bil kakšen dan v tednu v New Yorku serijsko tako donosen. Analiza je pokazala, da je, če seštejemo vso torkovo rast, Dow Jones drugi dan v tednu skupno pridobil 1.518 točk. Drugi najdonosnejši dan letos je petek s skupaj 760 točkami pribitka.

Zakaj rast prav ob torkih?
Ali gre le za slučaj ali pa obstaja otipljiv razlog za dejstvo, da prav ob torkih delnice poznajo le pot navzgor? Ena izmed teorij pravi, da je rast povezana z dejavnostjo Feda, ki ob torkih in petkih pokupijo največ obveznic, kar vpliva tudi na delniški trg. Druga teorija je povezana z vzajemnimi skladi. Ti naj bi svež denar, ki priteče v sklade, oplemenitili prav v torek. In ne nazadnje: ob ponedeljkih so se delnice na Wall Streetu letos večinoma cenile, kupci pa so pač naslednji dan izkoristili priložnost za cenejše nakupe.

Donosnost slovenske obveznice pri 6,23 odstotka
Tudi vodilne evropske borze so danes v rdečem območju, znižala pa se je tudi vrednost indeksa SBI TOP, čeprav so se Petrolove in Telekomove delnice podražile. Več kot odstotek in pol cenejša je Krka, z Gorenjem pa je bil sklenjen le en posel, in sicer pri 3,8 evra, kar je šest odstotkov pod izhodiščem. Nafta brent, ki je na začetku tedna pogledala pod sto dolarjev, niha okrog vrednosti 103,5 dolarja. Zahtevana donosnost na slovenske desetletne obveznice je bila ob 13. uri 6,23 odstotka.