Vlagatelji spet
Vlagatelji spet "grizejo v jabolko": Applove delnice so v petek dosegle skoraj 650 dolarjev. Foto: Reuters
Investicijski bankir Jim Runde praznuje 40 let, odkar se je zaposlil v banki Morgan Stanley, zato so se mu javno zahvalili za zvestobo. "Nikjer ne bi mogel biti srečnejši kot tu. Rekel sem srečnejši, ne bogatejši," je ob obletnici povedal Runde. Foto: Twitter
Nafta brent se je kljub petkovemu padcu maja podražila za 1,2 odstotka in se ves čas gibala v ozkem pasu od 107 do 111 dolarjev. Zlato je v zadnjem tednu padlo za 3,5 odstotka, kar je največ po novembru 2013. Foto: Reuters
Bitcoin
Bitcoin je po slabem začetku leta spet dobil zalet. Ta mesec se je podražil za 34 odstotkov in v petek prvič po sredini marca presegel mejo 600 dolarjev. Foto: EPA

obveznice je zadnji teden padel na vsega 2,422 odstotka, kar je najmanj po lanskem juniju. Zakaj so kupci še naprej tako navdušeni nad ameriškim dolgom? Se igrajo rusko ruleto?

Rast cen ameriških obveznic in posledično padec njihove donosnosti je rezultat več dejavnikov: podobnega trenda, ki še bolj izrazito vlada v Evropi (zaradi ekspanzivne denarne politike ECB-ja), kar dela ameriške dolžniške papirje privlačnejše, dodatnega povpraševanja pokojninskih skladov, zaskrbljenosti glede dolgoročnih gospodarskih obetov in tudi pokrivanja kratkih pozicij pri tistih vlagateljih, ki so se ušteli in stavili na padec cen obveznic. Inflacija za zdaj ne grozi, podjetja se namreč za zdaj še ne odločajo, da bi višje cene svojih izdelkov prenesle na pleča potrošnikov.

V petek sveži podatki s trga dela
Ne nazadnje je v ZDA potrošnja aprila prvič v letu dni nazadovala, kar kaže na to, da so Američani kljub iz meseca v mesec nižji stopnji brezposelnosti previdni. V petek bodo objavljeni sveži podatki s trga dela. Po napovedih naj bi največje gospodarstvo na svetu maja ustvarilo 215 tisoč neto novih delovnih mest, potem ko jih je mesec prej 288 tisoč, največ po januarju 2012. Vseeno to ne povzroča rasti plač in s tem inflacije. Dokler ne bo višje inflacije, utegnejo biti obveznice varna naložba, čeprav eden izmed analitikov opozarja, da je stava na obvezniških trgih trenutno podobna ruski ruleti. Hitro se namreč lahko donosi povzpnejo občutno višje.

V ZDA BDP v prvem četrtletju navzdol
Wall Street medtem nadaljuje rekordni niz. Indeks S & P 500 je v petek četrtič v zadnjih petih dneh trgovanje končal pri zgodovinsko visoki vrednosti. Na tedenski ravni je S & P pridobil 1,2 odstotka, čeprav je ameriški BDP v prvem četrtletju zdrsnil za odstotek, potem ko je prva ocena pred mesecem dni govorila o 0,1-odstotni rasti. Kot kaže, so bile posledice hude zime večje, kot se je sprva pričakovalo. Prvi četrtletni padec BDP-ja v treh letih ni znak za preplah, saj naj bi že v drugem četrtletju spet videli rast. V mesecu maju je S & P zrastel za dobra dva odstotka, elitni Dow Jones pa za 0,8 odstotka.

Dow Jones (ZDA)

16.717 točk

Nasdaq (ZDA)4.242
DAX30 (Frankfurt)9.943
Nikkei (Tokio)14.632
10-letne slov. obvezn.donos: 3,37
10-letne am. obvezn.donos: 2,46
EUR/USD1,3634
EUR/CHF

1,2206

bitcoin644 USD
nafta brent109,59 USD
zlato

1.250 USD

euribor (6-mesečni)0,397 %



Kaj bo ponudil novi iPhone?
Applove delnice po lanskem padcu na 390 dolarjev (aprila) lepo okrevajo. V petek so dosegle 644 dolarjev, dan pa končale pri 633 dolarjih. V mesecu maju se je njihov tečaj zvišal za sedem odstotkov in je le še dobrih deset odstotkov oddaljen od rekorda iz septembra 2012. Vlagatelji so pozitivno ocenili Applov nakup podjetja Beats Electronics za tri milijarde dolarjev (gre za največji Applov prevzem do zdaj), veliko pa pričakujejo tudi od novega iPhona 6, ki naj bi ga Apple predstavil avgusta ali septembra. Prve informacije o novem pametnem telefonu utegnejo dobiti že jutri na Applovi konferenci WWDC 2014.

17-odstotna rast Lukinih delnic
Na Ljubljanski borzi se optimizem stopnjuje. Indeks SBI TOP je na tedenski ravni pridobil več kot pet odstotkov (letošnji rekord) in po dobrih štirih letih spet presegel mejo 800 točk. Med 'blue chipi' so se najbolj, za več kot 17 odstotkov, podražile delnice Luke Koper. Podjetje je imelo v prvem četrtletju 7,6 milijona evrov dobička, kar je 62 odstotkov več kot v istem obdobju lani in 29 odstotkov nad načrti. Posredniki so s posli v svežnjih opravili za slabih 25 milijonov evrov poslov, brez njih pa za slabih 16 milijonov evrov. Promet tako spet spominja na zlate čase domače borze.

Lastnikom Triglava lepa dividenda
Zaradi pričakovanj, da bo na skupščini sprejet nasprotni predlog o delitvi dobička, ki bi pomenil 2,5 evra dividende na delnico, kar trenutno predstavlja 10-odstotni donos, so se za skoraj deset odstotkov podražile delnice Zavarovalnice Triglav. Med vodilnimi papirji se je pocenil le Mercator, in sicer za 2,21 odstotka, na 75,30 evra. Medtem se je v soboto Agrokorju iztekel rok, do katerega bi se moral z bankami upnicami dogovoriti o refinanciranju posojil Mercatorju, a dogovora ni na vidiku. Agrokorju se z bankami ni uspelo dogovoriti še niti o višini obrestne mere, piše Dnevnik.