Borzni komentar
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.4 od 14 glasov Ocenite to novico!
Kar osem dni zapored je do petka pridobival newyorški indeks S&P 500, od tega je zadnjih šest dni postavljal tudi nove in nove rekorde, v petek pa se je njegova vrednost vendarle malenkost znižala, potem ko je sveže poročilo o ameriškem trgu dela, ki ga ministrstvo za delo tradicionalno objavi vsak prvi petek v mesecu, pokazalo, da je ameriško gospodarstvo septembra izgubilo neto 33 tisoč delovnih mest. Foto: Reuters
Vrednost evra je v petek zdrsnila pod 1,17 dolarja in je bila najnižja v zadnjih sedmih tednih. Foto: Reuters
Ker je v ospredju spet vprašanje, ali se bo trg hitro znebil presežne ponudbe, se je cena nafte, ki je bila prejšnji teden na letošnjem vrhu, precej znižala. Foto: Reuters

Dodaj v

Viberate po uspešnem debiju izgubil polovico vrednosti

Tedenski pregled dogajanja na finančnih trgih
8. oktober 2017 ob 06:55
Ljubljana - MMC RTV SLO

Prvič po letu 2010 se je zgodilo, da je ameriško gospodarstvo na mesečni ravni izgubljalo delovna mesta, kar je povzročilo konec najdaljšega niza vsakodnevnega doseganja rekordov na Wall Streetu po letu 1997.

Ekonomisti so napovedovali, da je bilo septembra ustvarjenih neto 90 tisoč delovnih mest, v resnici pa je največje gospodarstvo sveta prejšnji mesec izgubilo 33 tisoč delovnih mest, kar je predvsem posledica dveh uničujočih orkanov (Harvey, Irma). Sveže poročilo o trgu dela je imelo vseeno kar nekaj pozitivnih plati. Stopnja brezposelnosti se je znižala na 4,2 odstotka, kar je 16-letno dno, povprečna urna postavka pa se je zvišala s pol odstotka (največja mesečna rast letos), kar je za tako potrošniško usmerjeno družbo seveda pozitivno. A vseeno, prvo krčenje števila delovnih mest v zadnjih sedmih letih je pustilo sledi na newyorških borzah. Delniški indeks S&P 500 (2.549 točk) je v petek prekinil osemdnevni pozitivni niz (najdaljšega po letu 2013), a se znižal le za 0,11 odstotka. Prav tako se je končal šest dni dolg niz (najdaljši po letu 1997), ko je S&P nenehno postavljal rekordne vrednosti.

Malo novih IPO-jev v ZDA
Čeprav Wall Street tudi letos (bikovski trend traja že od marca 2009, torej osem let in pol) postavlja nove in nove rekorde, pa usiha zanimanje za javne prodaje delnic (IPO). Lani je bilo borznih debijev v New Yorku le 105, kar je najmanj po finančni krizi. Letos kaže bolje, številka je že presegla lansko, v celotnem letu pa naj bi bilo 150 javnih prodaj delnic, kar je še vedno podpovprečno. Za primerjavo: v rekordnem letu 1996 je bilo kar 624 novih podjetij, ki so delnice uvrstila na borzo. Precej je upadlo tudi število vseh ameriških podjetij, ki kotirajo na borzi. Leta 1996 jih je bilo več kot 8000, lani le 4330. Nenavadno, saj je prav za ZDA vedno veljajo, da podjetja svež kapital raje kot na banki poiščejo na borzi, torej z izdajo delnic.

Uber v javno prodajo delnic do leta 2019
Težav se zaveda tudi Jay Clayton, prvi mož ameriške agencije za trg vrednostnih papirjev (SEC), ki je že pred pol leta izjavil: "Očitno je, da je delniški trg za podjetja postal manj privlačen, zaradi česar imajo manjši vlagatelji omejene možnosti investiranja." Clayton želi zato poenostaviti postopek IPO-jev in s tem zvišati zanimanje podjetij. Vlagatelji bi si najbolj želeli, da bi se za javno prodajo delnic odločil Uber, vendar tega ni pričakovati prav kmalu. Upravni odbor se je prav na začetku tega tedna obvezal, da bo to storil do leta 2019. Uberju se ne mudi, njegov obetaven poslovni model so prepoznali že številni vlagatelji, tako da je Uber med letoma 2010 in 2016 na različne načine zbral skoraj 13 milijard dolarjev.

"Čakati na borzni zlom utegne biti drago"
Frankfurtski DAX30 je imel zadnji teden "zmenek" z novo tisočico, 13 tisoč točkami, a se ni izšlo. Do zgodovinskega mejnika je v petek zmanjkalo le sedem točk. DAX30, v katerega je vključenih 30 elitnih nemških podjetij, je v primerjavi z marcem 2009 triinpolkrat višje. "Doživljamo enega najdaljših gospodarskih in borznih vzponov," komentirajo pri DZ Bank in dodajajo: "Čakati na zlom bi utegnilo biti drago, saj so razmere na trgih še naprej zelo pozitivne." Skratka, rast tečajev ne temelji na evforiji, ampak na globalnem konjunkturnem valu. Da se monetarna politika zaostruje, naj bi bilo za zdaj zanemarljivo. Čeprav je evro v primerjavi z dolarjem od začetka leta višje za več kot 10 odstotkov, kar zmanjšuje dobičke izvoznikov, so nemška podjetja dobičke povišala najbolj v zadnjih šestih letih.

.

Dow Jones (ZDA)

22.773 točk

Nasdaq (ZDA)

6.590
DAX30 (Frankfurt)12.955
Nikkei (Tokio)20.690
10-letne am. obvezn.

donos: 2,37 %

10-letne slov. obv.donos: 0,98 %
EUR/USD

1,1734

EUR/CHF

1,1485

bitcoin

4.430 USD

nafta brent55,73 USD
zlato

1.276 USD

euribor (6-mesečni)-0,273 %

.

Borza v Madridu odreagirala na katalonski referendum
Med trgi, ki niso sledili optimizmu zahoda, je bil zadnji teden opazen predvsem Madrid. Po referendumu v Kataloniji je indeks Ibex zlasti v sredo občutno izgubljal (triodstotni padec je največji v 15 mesecih) in je od zgodovinskega vrha oddaljen že 15 odstotkov. Največ so izgubljale bančne delnice, na udaru so bile predvsem tiste banke, ki so najbolj izpostavljene do Katalonije. Nekaj nervoze je bilo opaziti tudi na obvezniških trgih, saj je donosnost španske desetletne obveznice porasla na 1,73 odstotka, kar je največ v zadnjih treh mesecih. Analitiki pri francoski banki Societe Generale so strankam svetovali, naj se izogibajo madridskega delniškega trga, v isti analizi pa kontradiktorno dodali, da je izpostavljenost podjetij, ki sestavljajo Ibex 35, minimalna. Banco Santander, ki ima največjo utež v Ibexu, je lani dvakrat večji dobiček kot v Španiji ustvarila v Latinski Ameriki.

Skoraj petodstoten tedenski padec nafte
Nafta je v zadnjem tednu doživela kar korenit popravek navzdol. Če je bilo treba za 159-litrski sod brenta prejšnji teden plačati skoraj 60 dolarjev, je v petek cena zdrsnila na 55,11 dolarja. Za ameriško lahko nafto je treba spet plačati manj kot 50 dolarjev, tedenska izguba pa je bila 4,5-odstotna, kar se ni zgodilo več kot pol leta. Spet se pojavljajo pomisleki, ali se bosta ponudba in povpraševanje kmalu uravnotežila. Podatki ameriške vlade kažejo, da se je ameriški izvoz surove nafte povzpel na rekordnih skoraj dva milijona sodov dnevno. Ob koncu tedna je na nižjo vrednost vrednost črnega zlata vplival tudi močnejši dolar. Za evro je bilo treba v nekem trenutku plačati le še 1,1669 dolarja. Po objavi svežih podatkov z ameriškega trga dela se je namreč zaradi precejšnje rasti plač zvišala verjetnost, da bo Fed decembra zvišal obrestno mero Fed funds.

Viberate na voljo celotni kriptojavnosti
Na trgu kriptovalut je po stresnem septembru opaziti več stabilnosti. Bitcoin je vreden približno 4.430 dolarjev in je tako le še dobrih deset odstotkov pod rekordno vrednostjo. Vrednost ethereuma, ki je po tržni kapitalizaciji takoj za bitcoinom, se je učvrstila nad 300 dolarji, medtem ko je ripple na tedenski ravni poskočil za skoraj 20 odstotkov. V petek se je začelo trgovanje z Viberetom. Potem ko je bila na začetku cena nad 0,30 dolarja, je v noči na soboto zdrsnila pod 0,15 dolarja. Kljub 50-odstotni pocenitvi (v prvih dneh trgovanja z novimi žetoni so takšna nihanja pravzaprav stalnica) je Viberate še vedno približno 50 odstotkov višje, kot je bila cena v ICO-ju. Spomnimo, da gre za uspešno slovensko zgodbo - ljubljansko podjetje razvija platformo za povezovanje glasbenikov in je nekakšen glasbeni Airbnb. Prejšnji mesec je v ICO-ju (prva ponudba kriptokovancev) v manj kot petih minutah Viberate zbral več kot 10 milijonov dolarjev.

Tomaž Okorn
Prijavi napako
Komentarji
Robin Lood
# 08.10.2017 ob 08:15
Viberate. Ne me smejat, prosim. Kako lahko napišete, da gre za uspešno zgodbo, če je šlo za dogovorjene investicije in napumpan marketing/PR?
boro007
# 08.10.2017 ob 09:17
"Čakati na zlom bi utegnilo biti drago, saj so razmere na trgih še naprej zelo pozitivne."

Verjetno povedano malo v šali... A že dejstvo da celo nekateri priznajo da je največji zaslužek ravno v krizah, me skrbi da se bo to dogajalo vedno bolj pogosto. Država bi to seveda morala preprečevati v dobro svojih državljanov (in sveta), a v Ameriki tega ni pričakovati.

Wall street lahko počne kar hoče... Dovolijo mu da se regulira sam... To je tako kot bi zapornike prestavil v komplekse z jedrskimi raketami in jih prepustil samonadzoru brez paznikov...
grafikon
# 08.10.2017 ob 11:58
Ko berem komentarje tu gor, vidim da niti eden od vas nima bitcoinov ker pač to je bil ne vem koliko časa nazaj nateg stoletja itd. Jaz sem jih kupil in danes lahko rečem samo ... HA!!!
goodkat
# 08.10.2017 ob 13:14
Vse, kar rabim trenutno vedeti o Bitcoinu je, da vpišem "bitcoin" v Google Trends. In vidim, da zanimanje zanj pada. Jasno, saj že nekaj mesecev ne nosi zlatih jajc.

vrednost 1 Bitcoina tocno pred 3 meseci: 2380$, trenutna vrednost: 4470$.
Vrhovni
# 08.10.2017 ob 11:36
S kriptovalutami boš lahko kupil le kriptonastope kriptoglasbenikov.
nuLanuLa
# 08.10.2017 ob 16:42
Ves ta makreokonomski cirkus je le igra povpraševanja in ponudbe. In kolk dobro zna kdo lagati in obljubljati nebesa na zemlji. Nobene globoke znanosti ni odzadaj, pa naj me poskuša kdorkoli prepričati v to.
GeorgeB
# 12.10.2017 ob 12:01
ludirobin

Viberate. Ne me smejat, prosim. Kako lahko napišete, da gre za uspešno zgodbo, če je šlo za dogovorjene investicije in napumpan marketing/PR?

Točno v tem je njihova uspešnost - v marketingu in pumpanju. Približno tako kot i-Phone... zdaj pa razmišljaj...
izo
# 09.10.2017 ob 13:19
Prvič po letu 2010 se je zgodilo, da je ameriško gospodarstvo na mesečni ravni izgubljalo delovna mesta, kar je povzročilo konec najdaljšega niza vsakodnevnega doseganja rekordov na Wall Streetu po letu 1997.

rast zda gospodarstva po let 2010 je itak največja globalna laž oz sloni na virtualni uspešnosti. zato so tudi "izvolili" takšnega klovna, kot ga imajo sedaj, da bodo lahko spet se šli kavboje, kot 50let+ nazaj..
beri vojne, embargi ali vsiljene trgovski sporazumi, odvisno, koliko je dolar zabetoniran v določeni državi. eu je zaenkrat še pri zadnjih dveh, večina ostalega sveta ima tudi prvo varianto zraven. toliko o svetovnem mirovniku..
Do Brasil
# 08.10.2017 ob 22:36
@houdre33
Dokler bitcoin ne pade na 17 eur pri meni ni panike.


Cestitke!
sandiego1995
# 08.10.2017 ob 10:52
@ glados

kakšnih 20% zagona??? Danes je market cap. vseh kripto valut 148 milijard, projekcije pa govorijo, da je vprašanje parih let, ko bo market cap. dosegel 6-7 trilijonov.
Vse kar je treba je to, da uredijo regulacijsko ta trg, ki je še zelo kavbojski. Potem bodo vsi skladi začeli investirati tudi v kripto valute in samo nebo je še meja rasti navzgor. Seveda do nekega trenutka. Kjer bodo zmagovalci tisti, ki že sedaj prepoznajo vrednost kripto valut.

Če sva že pri NEO. Verjetno valuta, ki ima največjo perspektivo od teh najmočnejših. Slupaj z Litecoinom.
GLaDOS
# 08.10.2017 ob 10:12
Morda ADA, ki ima ozadje ethereum ustanoviteljev. NEO bom se dokupil, ce se kitajci odlocijo za svoj kripto in ga bazirajo z NEOm potem bo lepa rast :) drugace pa drzite kripto iz 20 top market cap. Ta vlak sploh se ni dobro zalaufal pa eni o balonckih sanjajo... Kriptovalute so na nekje 20% zagona, ce ne manj.
GeorgeB
# 12.10.2017 ob 12:02
@veza

Slovenci najhitreje in najceneje kupimo Bitcoin in Ether na CEX.I

kje pa naj dobimo denar za nakup?

Tako, da delaš in ga zaslužiš... :)
veza
# 10.10.2017 ob 23:51
Slovenci najhitreje in najceneje kupimo Bitcoin in Ether na CEX.I

kje pa naj dobimo denar za nakup?
kingestone
# 09.10.2017 ob 12:59
največji zagovorniki kriptovalut na netu so ravno amaterčki, ki so skočili na vlak letos prepozno.
in ravno ti se zmrdujejo da ni balona, in da bo šlo v neslutene višave, da je zdaj to-to...
in ravno ti bodo čez ne tako dolgo časa prodajali poceni svoje drago kupljene kojne...
in takrat jih bom jst znova kupoval in akumuliral
hero
# 09.10.2017 ob 07:50
Upam da še kdaj Kitajci ustvarijo kako paniko. Ko so Kitajci prepovedali trgovanje na kitajskih borzah je NEO ("kitajski bitcoin") strmoglavil z 34$ na 17$, včeraj je bil 37$...torej v parih tednih se je vrednost podvojila.
Kdor ima zaupanje v kriptovalute, potem lahko take informacije s pridom izkorišča...
In kot sem že pod člankom napisal, ko je Jamie Dimon iz JP Morgan kritiziral Bitcoin.
To so zgolj mahinacije, kako lahko "ta veliki" pridejo do poceni bitcoinov. Toliko %, kot je od takrat šel bitcoin gor, banke zaslužijo v par letih, ne pa v enem mesecu.
Tako da mislim, da bo teh novic še več, sploh ko so videli kako enostavno je zbiti vrednost bitcoina za tretjino.
KdoJeDarthVader
# 09.10.2017 ob 06:54
d@1 "Bitcoine bi morali prepovedat, kot so jih Kitajci"

Bitcoin niso prepovedali, ampak so začasno prepovedali trgovanje na kitajskih borzah dokler ne uredijo regulative. Izkazalo se je, da prepoved ni dobra odločitev zato je samo vprašanje kdaj bodo spet začeli trgovati, usklajeno z regulativo.
Rocknrolla
# 09.10.2017 ob 01:23
d1 # 08.10.2017 ob 20:08 ... In še vprašanje za tiste, ki trgujejo z njimi....kdaj ste nazadnje si poskušali izplačat kako večjo vsoto (+3000€) s kake od Bitcoin borz? Ste prejeli denar na račun? Samo vprašam...

AdvCash MasterCard kartica? Kamor si nakažeš bitcoine in pol lahko plačaš povsod kjer sprejemajo MasterCard, kar je praktično POVSOD... in dviguješ na VSEH bankomatih... Bo?
HOR
# 08.10.2017 ob 22:17
Kriptovalute so potencialne kriplvalute...
houdre33
# 08.10.2017 ob 19:51
Dokler bitcoin ne pade na 17 eur pri meni ni panike.
GLaDOS
# 08.10.2017 ob 15:42
@cezplotnik

Bitcoin ne bo vec videl tisocaka... Ti kar cakaj :)
PONOS
# 08.10.2017 ob 10:51
Kripto je tulipan zaupat nekim ničlam in enkam brez kritja je še bolj neumno kot zaupat rastlini.Če si bil zgodaj na vlaku je čas za vnovčenje in pobrat šila in kopita....
severnik
# 08.10.2017 ob 09:17
Prvič po letu 2010 se je zgodilo, da je ameriško gospodarstvo na mesečni ravni izgubljalo delovna mesta

Kako so bile takrat zgodbe drugače napihnjene...pri nas se kriza še začela ni.
d1
# 08.10.2017 ob 20:08
Bitcoine bi morali prepovedat, kot so jih Kitajci, pa Malezija. Ne razumem kako lahko ostale države dovolijo trgovanje s tem. Meni mi davčna serje za 10€ nepojasnjenega izvora, nekdo, ki obrača milijone v bitcoinih je pa OK. Če ne najbolje, da gremo vsi na bitcoine pa nobenemu ne bo potrebno več davkov plačevat.
Ljudje tudi morajo vedet, da ko se mediji razpišejo o eni stvari, da je zanimiva, takrat je potrebno samo bežat iz teh "naložb", sploh kakih slovenskih, ker zgleda, da smo v samem svetovnem vrhu, ko prihaja do posvojitve sredstev za nategovanje populacije. Čisto konkretno: ko je RTV pisal o Iconomiju (da gre za podobno inovacijo v finančnem svetu, kot je Uber v transportu) je ta v času do danes izgubil 300milijonov, podobno Xaurum, Viberate je po hvalospevih v slovenskih medijih in petkovi otvoritvi na borzi postal čisti polom, ker so se še branjevke na tržnici pogovarjale, da bo to samo "pump and dump"... in Bitcoin... vsakič ko kaka vplivna oseba iz finančnega sveta ali država samo samo grdo pogleda, ko se omeni Bitcoin, ta v trenutku zgubi 25% vrednosti. Ne mi bluzit o tem da je decentraliziran pa neodvisen, ker tisti dan ko bodo države prišle do mehanizma, da bodo lahko ugotovile koliko davka se utaji z Bitcoini in prišle do konkretnih podatkov kako Bitcoin poganja svetovni kriminal... tisti dan bo konec s kriptovalutami. In še vprašanje za tiste, ki trgujejo z njimi....kdaj ste nazadnje si poskušali izplačat kako večjo vsoto (+3000€) s kake od Bitcoin borz? Ste prejeli denar na račun? Samo vprašam...
PONOS
# 08.10.2017 ob 12:09
Danes lahko rečeš ha jutri pa ohhh.Kot rečeno če si bil zgodaj na vlaku čestitke to pa ne pomeni da se to danes kupuje...prepozno.Tudi sam sem kupil nekaj zeloo zgodaj žal prezgodaj tudi prodal.Bolje vrabca v roki...ergo ko vnovčiš je Ha ko gledaš cifro na monitorju je le iluzija.
PONOS
# 08.10.2017 ob 10:48
Namig če borza raste samo zaradi težkokategornike ostali pa padajo...je to indic nezdrave rasti.O podatkih pa ne bi vse zlagano....Je pa res ko obstaja vsesplošni strah ..in logika.češ 8 letni cikel zdaj bi moralo pasti....borza raste pozabljamo na QE 123 ki je preskočil cikel.Ko ne bo niti enega medveda več...šele
potem bo padlo.
Tao3
# 08.10.2017 ob 11:37
Želim vam veliko sreče pri precenjenih kriptovalutah, ki nimajo popolnoma nobene realne osnove in nobenega, ki bi stal za njimi. Me zanima koga boste iskali, ko bo šla točno vaša kripta v franže, koga tožili in kje ... aja, je treba razumeti, da je tveganje ... ahaaaaaaammmmmm
nuLanuLa
# 08.10.2017 ob 13:17
V Ameriki je okrog 95 milijonov ljudi nehalo iskati službe. Vseh za delo sposobnih je okrog 210 milijonov. Ta 4,2% nezaposlenst tako zveni kot zelo slab vic. Ta je prej okrog 40%.

Sploh pa so vse te statistike zlagane, kar vedo tudi nekteri Američani -

povezava >>
čezplotnik
# 08.10.2017 ob 12:08
Vse, kar rabim trenutno vedeti o Bitcoinu je, da vpišem "bitcoin" v Google Trends. In vidim, da zanimanje zanj pada. Jasno, saj že nekaj mesecev ne nosi zlatih jajc.

Bitcoin, se vidimo pri 1000 $ !
sandiego1995
# 08.10.2017 ob 09:13
Ne vem, če se še najde tak neizobraženec, ki bi investiral v IPO. Po tem, ko borza raste že osem let in ko je samo še vprašanje časa, kdaj se bo sesula.
Na drugi strani imate pa vzpenjajoči se trg kripto valut, ki je sicer še v zeloooooo začetni fazi, vendar že sedaj prinaša dobre donose, kaj šele bo, ko se trg odpre, uredi, regulira in predvsem poenostavi. Res je sicer, da je večina kripto valut bodoča prevara, vendar se da z pametnim scanningom da izluščiti take, ki bodo vsem tistim, ki investirajo sedaj, v prihodnosti prinesle velike dobičke.
Mimogrede, Viberate mislim, da ni ena izmed teh, ampak pohvalno pa je, da je naša država na kripto zemljevidu.
Komentar dogajanja na Ljubljan ...
link
Bitcoin pred soočenjem s "smrtnim križem"
248
18. marec 2018 ob 06:38 Na Wall Streetu je bil zadnji teden zaradi nepredvidljivega Donalda Trumpa negativen, spet pa so močno padle kriptovalute, bitcoin za dobrih 10 odstotkov, ripple celo za 25. Po Facebooku se je tudi ...
Več novic ...
Kazalo