Osrednji milanski delniški indeks FTSE MIB je v ponedeljek dopoldne padel za skoraj štiri odstotke (največ v zadnjih štirih mesecih), pri čemer so največje izgube utrpele bančne delnice. Delnice banke UniCredit so se pocenile za več kot šest odstotkov. Foto: MMC RTV SLO
Osrednji milanski delniški indeks FTSE MIB je v ponedeljek dopoldne padel za skoraj štiri odstotke (največ v zadnjih štirih mesecih), pri čemer so največje izgube utrpele bančne delnice. Delnice banke UniCredit so se pocenile za več kot šest odstotkov. Foto: MMC RTV SLO
Ljubljanska borza
Indeks SBI TOP se je zvišal četrtič v zadnjih petih dnevih in je od avgustovske rekordno nizke vrednosti oddaljen 19 odstotkov. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

porastel, v isto smer so šle žal tudi slovenske obveznice.

Spomin na vse škandale, povezane z Berlusconijevo politiko, je še preveč živ, prav tako njegova nesposobnost, da bi Italijo popeljal v lepše čase. Politična kriza naše zahodne sosede (premier Mario Monti je napovedal svoj odstop) je že povzročila manjši vihar med vlagatelji: osrednji indeks borze v Milanu je teden začel s skoraj štiriodstotnim padcem, največje izgube pa so utrpele bančne delnice, ki so cenejše tudi za sedem odstotkov.

Zdrs evra, rast nafte
Donos italijanske desetletne obveznice se je zvišal za 31 bazičnih točk, na 4,88 odstotka. Z izjemo portugalskih obveznic se je zvišala tudi zahtevana donosnost drugih problematičnih držav: pri španski obveznici je donos višji za 17 bazičnih točk (5,67 odstotka), pri slovenski za 24 (5,83 odstotka) in pri irski za 25 bazičnih točk (4,94 odstotka). Za primerjavo: donosnost nemške desetletne obveznice je le 1,29-odstotna. Evro ob takšnih razmerah nima možnosti za rast in je zdrsnil do 1,2886 dolarja. Nafta brent, ki je prejšnji teden padla za štiri odstotke, se je podražila za odstotek, vse do 108,54 dolarja.

Nepričakovana rast nemškega izvoza

Pravi preizkus, kako vlagatelji zaupajo Italiji, sledi v sredo, ko bo država izdala za 6,5 milijarde evrov obveznic. Preostali največji evropski delniški trgi, ki so bili v četrtek na 18-mesečnem vrhu, so nov teden začeli rahlo negativno. Frankfurtski DAX30 (7.475 točk) je do 14. ure izgubil okrog pol odstotka. Večje izgube je preprečila novica, da je nemški izvoz oktobra nepričakovano porastel, in sicer za 0,3 odstotka v primerjavi s septembrom. Analitiki so napovedovali 0,3-odstoten padec izvoza. Nemška rast izvoza je bila v tretjem četrtletju zelo visoka na ameriškem tržišču (+25,7 odstotka), medtem ko je izvoz na trge EU-ja nazadoval.


Tečaji delnic na Lj. borzi (10. december):

LUKA KOPER

+4,14 %

7,30 EUR

TELEKOM

+1,85 %

82,50

ZAV. TRIGLAV

+0,99 %

15,35

PETROL

+0,54 %

215,00

GORENJE

+0,00 %

4,16

MERCATOR

+0,00 %

120,00

KRKA

-0,19 %

46,71

NOVA KBM

-0,96 %

1,14


SBI TOP četrtič v zadnjih petih dneh navzgor
Na Ljubljanski borzi je bilo v ponedeljek največ prometa s Petrolovimi (za 562 tisoč evrov) in Telekomovimi (228 tisoč evrov) delnicami. Oboje so se podražile, Telekomove so dosegle 82,50 evra, kar je največ v zadnjih dveh mesecih. Indeks SBI TOP (595 točk) se je zvišal za 0,45 odstotka. Na negativni strani je spet Nova KBM, ki je zdaj le še dobrih 10 odstotkov nad (septembra doseženo) rekordno nizko vrednostjo. Delničarji Nove KBM bodo na torkovi skupščini odločali o 50 milijonov evrov vredni dokapitalizaciji in o odkupu oziroma zamenjavi hibridnih obveznic.