Marko Kranjec opozarja, da se dejanske težave skrivajo v prezadolženem gospodarstvu. Foto: BoBo
Marko Kranjec opozarja, da se dejanske težave skrivajo v prezadolženem gospodarstvu. Foto: BoBo
Igor Masten
Igor Masten meni, da moramo opraviti domačo nalogo in iti s slabo banko naprej. Foto: MMC RTV SLO
Dolgovi so kot kamen okoli vratu

Guverner banke Slovenije Marko Kranjec je na okrogli mizi SID banke opozoril, da prenos slabih bančnih terjatev na neko drugo institucijo pred nekaj leti ne bi imel učinka, saj bi se kakovost posojil ob poslabševanju gospodarskih razmer v vsakem primeru poslabšala in bi ga bilo treba ponoviti.


Bančni sistem potrebuje drugačno sanacijo, pri čemer se je treba vprašati, zakaj se slabša posojilni portfelj bank. Kot glavni razlog za to vidi v poslabševanju položaja podjetij, zato je osnovni izziv dokapitalizacija prezadolženega predelovalnega in storitvenega sektorja, je prepričan.
Za visoko zadolženost po Kranjčevih besedah ni bil vzrok samo velika dostopnost posojil, ampak tudi zakoreninjeno prepričanje, da kapital sploh ni pomemben, posojilo pa je pravica. Podjetja z veliko posojili so se izkazala bistveno bolj občutljiva za krizo, je dejal.
Brez lastnih sredstev ne bo šlo
Dokler se torej v realnem sektorju ne bo povečal lastni kapital, se ne bo z nobeno drugo sanacijo vzpostavilo normalno gospodarstvo, je opozoril Kranjec. Posojila se namreč slabšajo hitreje, kot lahko banke čistijo svoj portfelj, je dodal.
Kranjec sicer pozdravlja namero države, da sanira bančne terjatve, kjer je lastnica, a kot osnovno težavo vidi sanacijo realnega sektorja. Brez tega namreč država ne bo zlezla na zeleno vejo, je prepričan.
Masten opozarja, da so kritike Bruslja konstruktivne
Ekonomist Igor Masten je ob razkritju kritik Bruslja, ECB-ja in IMF-a slabe banke dejal, da je javna razprava o slabi banki v Sloveniji potekala zelo nezrelo. Namesto o pomembnih tehničnih podrobnostih in izvedbi so se mnenja kresala predvsem o tem, ali ta prinaša razprodajo premoženja in podobno.
Po razkritju pripomb mednarodnih institucij Mastena zdaj skrbi, da se bo opustilo slabo banko. Po njegovem mnenju je treba vztrajati pri prenosu terjatev. Na mnenje treh ustanov pa se ne bi smelo gledati kot na destruktivno kritiko, temveč je treba hitro opraviti domačo nalogo, upoštevati pripombe in začeti izvajati zakon, poziva.
Masten se boji, da te zrelosti v Sloveniji ni, poleg tega pa trenutne politične razmere temu procesu niso naklonjene. Vseeno je prepričan, da je treba začeti strokovno razpravo o izvedbi slabe banke in predvsem dobro poznati stroške tega načina sanacije slabih bančnih terjatev.
Dolgovi so kot kamen okoli vratu