Na zavodu za zaposlovanje že kmalu pričakujejo številne nove prijave. Foto: RTV SLO
Na zavodu za zaposlovanje že kmalu pričakujejo številne nove prijave. Foto: RTV SLO

Prav tako je nezaposlenost bistveno nižja v primerjavi s preteklim letom, in sicer kar za 11 odstotkov. Trenutno je stopnja registrirane brezposelnosti najnižja od leta 1990.

Toda kot pojasnjujejo na zavodu za zaposlovanje, je brezposlenost resda manjša, zato pa toliko bolj problematična, saj jih ima med 59.000 prijavljenimi le malo možnost sploh še kdaj najti zaposlitev. Vse manj je namreč takih, ki ustrezajo merilom razpisanih delovnih mest. Problematična je tako izobrazbena struktura, saj kandidati pogosto nimajo izobrazbe, ki jo delodajalci zahtevajo, kot tudi regionalna brezposlenost.

Poleg tega se med delodajalci umirja tudi povpraševanje po delovni sili. Na zavodu že prihodnji mesec pričakujejo porast brezposelnosti zaradi priliva mladih iz šol.

Vse več presežnih in stečajnih delavcev
Najpogostejši razlog za brezposelnost je iztek zaposlitve za določen čas, kar je doletelo več kot 19.000 prijavljenih na zavodu za zaposlovanje. Narašča tudi število presežnih in stečajnih delavcev.

Poleg vseh brezposlenih je v evdienci prijavljenih tudi 15.000 delovnih invalidov, ki v dveh letih niso našli zaposlitve in prejemajo nadomestilo z zavoda za pokojninsko zavarovanje.