Jeseni naj bi stanovanjski sklad MOL objavil razpis za neprofitna stanovanja v Celovških dvorih, a le če bodo do takrat že na voljo. Foto: MMC RTV SLO
Jeseni naj bi stanovanjski sklad MOL objavil razpis za neprofitna stanovanja v Celovških dvorih, a le če bodo do takrat že na voljo. Foto: MMC RTV SLO

neuspešnih dogovorov med republiškim in območnimi skladi ta ostajajo prazna.

Kljub velikemu povpraševanju stanovanja v novozgrajenem bloku na mariborskem Pobrežju ob ulici Veljka Vlahovića samevajo že dve leti, je za Radio Slovenija poročala Lidija Vizintin.

Republiški stanovanjski sklad je razpolagalno pravico za 52 stanovanj v tem bloku in objektu v Račah ponudil mariborskemu skladu, a do zdaj do dogovora ni prišlo. Kot je pojasnila direktorica mariborskega stanovanjskega sklada Tanja Vindiš Furman, jim je republiški sklad ponudil le stanovanja, za katera je obvezno plačilo varščine.

Republiški sklad zahteva plačilo varščine
Na listo za 40 neprofitnih stanovanj (gre za polovico stanovanj z lastno udeležbo in polovico brez nje), se je uvrstilo 470 prosilcev, med njimi pa je le 29 takšnih, ki bi lahko plačali lastni delež. Če bi v enako razdelitev stanovanj privolili tudi na republiškem skladu, bi stanovanja lahko dobilo več prosilcev. A na republiškem skladu vztrajajo pri plačilo lastne udeležbe in varščine.

Tako bo svojo stanovanjsko stisko (odločitve o uvrstitvi na prednostni seznam so bile izdane že maja, pregledati pa je treba še morebitne pritožbe), kot kaže, rešilo le 40 prosilcev.

Na republiškemu stanovanjskem skladu za odgovore glede stanovanj v Mariboru niso bili dosegljivi, je pa Simeona Rogelj iz Radia Slovenija preverila, kakšne izkušnje imajo z njim na javnem stanovanjskem skladu Mestne občina Ljubljana (MOL).

V Ljubljani manjka 2.000 neprofitnih stanovanj
Po besedah direktorice Jožke Hegler so z republiškim skladom sodelovali pri treh projektih, pri katerih je bil ta sofinancer. Kot v Mariboru je tudi v Ljubljani povprašvenaje po neprofitnih stanovanjih precej večje od ponudbe. Potrebovali bi še okoli 2.000 stanovanj. Ob tem Heglerjeva dodaja, da so računali na nova stanovanja, ki jih republiški stanovanjski sklad gradi na Brdu, a dogovora še niso dosegli.

Bodo Celovški dvori jeseni na voljo?
Prosilci se bodo lahko za nova stanovanja, ki jih je MOL kupil v Celovških dvorih, potegovali že v naslednjih mesecih. Razpis pa bo jeseni objavljen, le če bodo stanovanja, ki jih gradi Vegrad, do takrat že na voljo.

A tudi ta stanovanja ne bodo zadostila vsem potebam. Za preostalih 1.700 upravičencev bo morala poskrbeti država. Heglerjeva vidi rešitev v novem stanovanjskem programu, po katerem bi del sredstev zagotovili v proračunu, del pa bi jih zagotovil republiški sklad.