Gospodarstvo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.3 od 7 glasov Ocenite to novico!
Pravno varnost lastnikov naj bi zagotovili z možnostjo ugovora zoper posplošeno vrednost. Lastnik bo lahko posplošeno vrednost spremenil zaradi posebne okoliščine - značilnosti nepremičnine, ki je iz uradnih evidenc ni mogoče zaznati. Foto: BoBo
"Pri oblikovanju modelov vrednotenja in vrednostnih con se ohranja tudi izredno pomembna vloga občin, ki so kot poznavalec lokalnega okolja in nosilec prostorskega razvoja najpomembnejši akter pri pripravi in določanju vrednostnih con," pravijo na ministrstvu. Foto: Reuters
Vložitev pobude za presojo ustavnosti so ob glasovanju o zakonu napovedali v največji opozicijski stranki SDS. Foto: BoBo

Dodaj v

Če se s posplošeno vrednostjo vaše nepremičnine ne boste strinjali, boste lahko ugovarjali

Lastnik bo lahko posplošeno vrednost spremenil zaradi posebne okoliščine
31. december 2017 ob 14:08
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Posplošene vrednosti nepremičnin po novem zakonu o množičnem vrednotenju nepremičnin bodo predvidoma na voljo 1. avgusta 2019, lastniki pa bodo imeli tudi možnost ugovora.

Novi zakon, ki je bil v DZ-ju sprejet 14. decembra, teden dni pozneje pa je v državnem svetu tesno prestal glasovanje o odložilnem vetu in bo tako začel veljati 11. januarja 2018, naj bi izboljšal sistem množičnega vrednotenja nepremičnin, predvsem pa odpravil pomanjkljivosti, ki jih je ugotovilo ustavno sodišče.

"Naslonili smo se na pretekle izkušnje in priporočila strokovnjakov in strokovnih združenj. Predvsem pa se je težilo k cilju odpraviti neustavnosti, ki jih je ustavno sodišče, vezano na uporabo podatka o posplošeni tržni vrednosti za namene obdavčitve, izpostavilo ob zavrnitvi zakona o davku na nepremičnine. Lastniki bodo imeli možnost sodelovanja v postopku določanja, zagotovljeno pa jim bo tudi pravno varstvo," pravijo na ministrstvu za finance.

Posplošena vrednost se bo lahko spremenila
Pravno varnost lastnikov naj bi zagotovili z možnostjo ugovora zoper posplošeno vrednost. Lastnik bo lahko posplošeno vrednost spremenil zaradi posebne okoliščine - značilnosti nepremičnine, ki je iz uradnih evidenc ni mogoče zaznati.

Najpogostejše posebne okoliščine bodo predvidene že v pravilniku o izvajanju zakona. Če se bo lastnik strinjal s predvidenim vplivom določene posebne okoliščine na vrednost nepremičnine, bo ta postopek preprost. Lahko pa bo lastnik dokazoval tudi drugačen vpliv posebne okoliščine ali kakšno drugo posebno okoliščino, ki v pravilniku ne bo predvidena. V tem primeru bo moral na svoje stroške predložiti tudi posamično cenitev, o tem pa bo presojala neodvisna strokovna komisija.

Postopek ugotavljanja posebnih okoliščin bo upravni postopek, s čimer bo lastniku nepremičnine zagotovljena pravna varnost (pritožba), ki bo izhajala iz izdane odločbe. Del zakona, ki opredeljuje uveljavljanje posebnih okoliščin, se bo začel uporabljati s 1. avgustom 2019.

Pri vrednotenju bodo imele pomembno vlogo občine
Geodetska uprava bo modele vrednotenja usklajevala s strokovno javnostjo in tudi z občinami; to usklajevanje se bo začelo spomladi 2018. "Pri oblikovanju modelov vrednotenja in vrednostnih con se ohranja tudi izredno pomembna vloga občin, ki so kot poznavalec lokalnega okolja in nosilec prostorskega razvoja najpomembnejši akter pri pripravi in določanju vrednostnih con," pravijo na ministrstvu.

Javna razgrnitev predlogov modelov vrednotenja, pri kateri bo s pripombami lahko sodelovala tudi splošna javnost, pa naj bi bila prihodnje leto jeseni.

Strokovnjaki bodo sodelovali tudi pri izvajanju drugega cikla množičnega vrednotenja, ki je predviden v letih 2018 in 2019, in sicer v okviru posebnega posvetovalnega organa, katerega ustanovitev je predvidena.

Lastniki morajo poskrbeti za urejene podatke
Kakovost rezultata množičnega vrednotenja je odvisna tudi od kakovosti podatkov o nepremičninah v uradnih evidencah. Geodetska uprava je po navedbah ministrstva okrepila nadzor nad kakovostjo podatkov, pripravljene so tudi spremembe zakona o evidentiranju nepremičnin.

"Lastniki nepremičnin morajo poskrbeti, da bodo podatki o njihovih nepremičninah urejeni. Če so lastniki nepremičnin za to že poskrbeli, jim zaradi novega cikla vrednotenja ne bo treba storiti ničesar. Vsi drugi lastniki pa lahko že danes, na podlagi obstoječega zakona, urejajo podatke o svojih nepremičninah. Na ta način se lahko izognejo gneči in nejevolji pri urejanju podatkov v zadnjem trenutku," pravijo na ministrstvu.

Zakonu se sicer napoveduje presoja ustavnosti. Da bi bile lahko nekatere rešitve neustavne, je med postopkom v državnem zboru opozarjala zakonodajno-pravna služba DZ-ja, vložitev pobude za presojo ustavnosti pa so ob glasovanju o zakonu napovedali v največji opozicijski stranki SDS. Na ministrstvu vpliva morebitne ustavne presoje na potek novega vrednotenja niso želeli komentirati.

T. H.
Prijavi napako
Komentarji
Lluka
# 31.12.2017 ob 14:17
Hmmm..... kakšno vrednost bo pa dobila hiša sodnice iz Izole? Ali bo brez vrednosti? Nima ne gradbenega dovoljenja in po vrh vsega je še zgrajena na tuji parceli kmetijskega zemljišča.

Pa Sušilnica sadja?
Pa rejec kokoši v Polhograjskih dolomitih?

Verjetno bodo brez vrednosti. Koča siromaka z dostopom po gozdni vlaki pa ocenjena kot bajno bogastvo,
commodore
# 31.12.2017 ob 14:45
spet bo moja garsonjera več vredna kot zgoraj omenjene vile.
bilzerian
# 31.12.2017 ob 14:47
če bodo mojo bajto ocenili prenizko, se ne bom pritožil.
jaz sem jo kupil zato, da v njej živim, ne pa zato, da bi vsak mesec preverjal, koliko je vredna.
zame je neprecenljiva.
JBT
# 31.12.2017 ob 17:53
Ne vem, v čem je poanta problematike vrednotenja? Seveda je edini cilj obdavčitev.
Torej, jaz, ki sem se marsičemu odrekel, plačeval kredit 15 let, in z lastnimi žulji zgradil hišo, bom seveda sedaj moral plačati še dodaten davek državi. Država pa bo ta denar porabila za tiste, ki jim ni do dela, ki živijo v socialnih stanovanjih, za tiste, ki jih posredno jaz vzdržujem, ko mi vsak mesec od plače trgajo najprej 41%,nato pa še DDV, ko porabim preostanek plače....
Torej živel kapitalizem!
amigo
# 31.12.2017 ob 19:46
Zdaj plačujemo za našo 50 let staro hišo 105 Eur odškodnine za uporabo mestnega zemljišča. Pred leti pa so nam izračunali 495 Eur davka na nepremičnino. Skoraj bi znorel, a je US na srečo vse skupaj vrglo v koš. Kdo ve kaj nam pripravljajo?
kislec
# 31.12.2017 ob 19:03
" Nekdo je enkrat tu napisal da naj si vsak sam ovrednoti nepremičnino in jo je potem tudi po taki ceni dolžan ?? prodati morebitnemu kupcu.
Neumnost!

Pač pa bi morala biti predpisana obratna možnost v primeru določitve (po mnenju prodajalca) previsoke vrednosti za odmero davka od prodaje.
// Namreč davkarji celo če je bajta prodana na javni dražbi, ne odmerijo davka od dosežene prodajne vrednosti, ampak po svojih "tablicah"//.

Če država vztraja na višji vrednosti, bi morala biti potem ona (država!) dolžna odkupiti po tej ceni - seveda če se prodajalec s tem strinja. ( in domnevam, da bi se marsikdo strinjal )
kralj matjaž
# 01.01.2018 ob 11:11
SamoRes
Vrednost določa trg. Torej gre za popolnoma nepotrebno zakonodajo, ki ima samo en namen. Nabit ljudem nove davke za fotranje nenasitne države. A se ti zdi normalno, da lehko samo nekje 30-40% svojega denarja porabiš zase, ostalo pa vzame država.
V fevdalizmu je bila desetina, pa smo se pri zgodovini zgražali, danes pa naj 70% tiho sprejemamo.

Ne hvala
richy
# 31.12.2017 ob 18:35
Davek nabijat na vrednost nepremičnin je neumnost. Vrednost se določa na trgu, danes je vredna toliko, jutri morda samo še 20% cene, ali pa enkrat dražja kot včeraj. Cena npr. lahko pade, ker so zraven postavlili cesto ali tovarno, ki je prej ni bilo in je sedaj nemogoč hrup in onesnaževanje, vrednost se npr. lahko poveča, ker so npr. zgradili železnico in se do Ljubljane pripelješ v pol ure z vlakom, prej pa si z avto rabil uro in pol (npr. če bi bila dobra proga iz Ribnice). To so samo zunanji dejavniki, drugo pa je vzdrževanje nepremičnine - daš novo izolacijo, da boš prihranil pri kurjavi, pa pride dacar in reče, da je hiša vredna 20% več kot prej (če ni ravno v Ljubljani) in da moraš za to plačevati davek. To je prava destimulacija za kakršnekoli obnove hiš. In zakaj bi morali Ljubljančani (in okoličani), Bled in Primorska ob približno enakih plačah plačevati cca enkrat več davka kot ostali (npr. tisti v Kočevju, Dravogradu, Mozirju in še kje)? Že tako smo udarjeni, da smo morali nepremičnino kupiti dražje, s tem se je že takrat plačalo več davka itd itd.
rubin
# 31.12.2017 ob 15:52
Barack Obama, ko pa hoče prodat pa se mu čudežno zdi dvakrat več vredna kot je cenitev. A na samo cenitev se pa pritožujejo... Treba bi v kolikor nova cenitev ne odstopa več kot dvajset procentno od stare tisti ki se pritožuje plačat vso administracijo in kazen.
SamoRes
# 31.12.2017 ob 15:18
Nekdo je enkrat tu napisal da naj si vsak sam ovrednoti nepremičnino in jo je potem tudi po taki ceni dolžan prodati morebitnemu kupcu.
kralj matjaž
# 01.01.2018 ob 11:06
Novo leto novi davki.
nikhrast
# 31.12.2017 ob 17:22
Problem je da se v Sloveniji nepremičnine, hiše, kondominiji, stanovanja... prodajajo bolj malo, tako je težko določiti ceno.
V Severni Ameriki pa ko gradiš hišo, ti folk takoj pove da jo moreš zgraditi tako da jo boš lahko prodal. Občina pa določi vrednost, davek na nepremičnino pa začneš takoj plačevati, občina se preživlja s tem davkom.
Bajte po naselju se pa tako stalno prodajajo, tako veš približno koliko je vredna tvoja bajta, občina pa ve ravno tako.
Ne moreš pri prodaji zahtevati visoko ceno, pri davku pa nizko.
Bivši uporabnik
# 31.12.2017 ob 17:19
@K_ris
In kaj če pride do mene kak bankir, ki hišo kupuje s sveže naprintanim denarjem? Ali pa če je ravno ostro padla cena nepremičnin? Da bi bil v kakršnikoli situaciji, ki ni bankrot, prisiljen prodati svoje premoženje je huda kršitev temeljnih pravic. Ti bi jih pa kar v smeti vrgel.
Homer.
# 31.12.2017 ob 15:58
@misterij1234
Kakšni "rdeči mladički" ti spet hodijo po glavi?!
1) Ta vlada, katere glavno besedo ima SMC nima prav nobene zveze s kakimi "rdečimi".
Po ideologiji je desno-neoliberalna. Če izvzamem versko stranko (NSi), je bolj desno samo še ena sekta.
2) Prva se je s popisom in vrednotenjem nepremičnin ukvarjala že SDS.

Prav vse vlade so namakale prste v to marmelado......
Follow Me
# 31.12.2017 ob 15:11
Se že veslim večjega davka in to še ni vse, tudi na BDP ki bomo imeli večji :D :D .

Neoliberalizem v vsem svojem sijaju.
mopo
# 01.01.2018 ob 07:27
Ob taki zakonodaji bo kmalu postalo ceneje rentati celo zivljenje.
RUS
# 02.01.2018 ob 08:44
Problem bo nastal, ker verjetno nobeno vrednotenje ne bo ravno realno. Če bo občina povedala svoje pri vrednotenju, bo verjetno več kot polovica občine nadstandardna, podobno kot posamezniki ob prodaji naštejejo vse kriterije zakaj bi lahko drago prodali.
Vsaka šola, vrtec, trgovina, avtobusna ali železniška postaja bodo dodali vrednost, ker je kao vsa infrastruktura pri roki, vse ti je z vlakom in busom dosegljivo, pa četudi vozi samo 4x dnevno. Zmaga bo pa verjetno ker bo vsako drevo okoli hiše ali bloka mini park in bo življenje tam mirno, urejeno pa otroci bodo lahko v naravi...
samo da bo lahko davek višji...
mopo
# 02.01.2018 ob 17:07
Pri davkih ni nic pravicnega.

Davki so orodje drzave da zavira ali pa pospesuije kako dejavnost.

Ampak nazalost ko se birokracija razbohoti do takih parazitskih razseznosti, potem se pise take zakone kot je ta lule omenjen.
Rocknrolla
# 02.01.2018 ob 15:15
Saj si bomo lahko ogledali vrednost posamezne nepremičnine na prostor3.gov.si, kjer je navedena ocenjena vrednost nepremičnine. Sam bom sigurno podal prijavo oz. ugovor za vse tiste "VILE", ki bodo prenizko ocenjene ala sušilnica sadja, turkova graščina na krasu,....
amigo
# 02.01.2018 ob 07:46
Hiša, ki služi za prebivališče ne bi smela biti obdavčena več kot je sedaj. Mi plačamo za hišo 105 Eur davka. To bi moralo biti dovolj. Tisti, ki imajo več hiš ali stanovanj in z njimi služijo pa so tako ali tako obdavčeni kot sobodajalci.
izo
# 01.01.2018 ob 18:55
se pravi do poletja 2019 bo treba državo do konca razdat? no, sej tudi takrat verjetno ne bo nič, samo podaljšali zadevo do naslednjih volitev..
glavno,d a se mi ukvarjamo z referendumi o nedeljskem delu štacun (kljub temu, da so isti vri kirčali najbolj za privatizacije), noben pa noče reforme (nelojalnega) študenstkega dela preko napotnic oz izrabo le-tega, davka na nepremičnine ipd. to so tabu teme v državnem zboru, očitno, ne diraj zlate guske.
amigo
# 02.01.2018 ob 12:45
Če se s posplošeno vrednostjo vaše nepremičnine ne boste strinjali, boste lahko ugovarjali.

Ugovarjali boste seveda lahko, a pomagalo ne bo nič. Ne vem kaj pomaga nekemu navadnemu smrtniku v Ljubljani, če je njegovo edino stanovanje vredno dvakrat več kot enako v Lendavi. Zaradi tega mora plačevati še enkrat višji davek. Naj proda in se preseli v Lendavo bi rekli v glavo udarjeni neoliberalni pridigarji.
Sicer je pa pri zadnji ocenitvi, ki jo je razveljavilo US, bil glavni štos v rezident-nerezident. Naša garaža na dvorišču je bila ocenjena kot nerezident, davek 0,5% vrednosti. Drug štos pa je faktor vrednosti. Pri primestnih naseljih, kjer živi večina uglednih državljanov je vrednost primerljivih hiš bistveno nižja kot v mestih.
evap
# 01.01.2018 ob 21:44
Osnovni namen davka na premoženje bi morala biti bolj pravična davčna obremenitev za vse. Slovenci imamo nadpovprečno veliko nepremičnin (v primerjavi z drugimi Evropejci), najbolj pa so obdavčene plače. Slednje je bilo v redu ob skoraj polni zaposlenosti, danes, ko ima vsak zaposleni svojega upokojenca ali nezaposlenega, pa to pomeni, da manjšina financira državo.
Davek na nepremičnine bi moral nadomestiti del obremenitev na plače, ne pa postati dodaten vir dohodka za proračun.
Davek na premoženje imajo v vseh evropskih državah, v Franciji je kar precej visok, zraven pa plačujejo še davek na bivanje. Prijateljica, ki živi na deželi, plača okoli 1500 evrov na povprečno veliko hišo davka letno, na bivanje pa še okoli tisočaka. V Parizu so stanovanja bistveno dražja in posledično davki višji.
izo
# 01.01.2018 ob 18:58
Vrednost določa trg. Torej gre za popolnoma nepotrebno zakonodajo, ki ima samo en namen. Nabit ljudem nove davke za fotranje nenasitne države. A se ti zdi normalno, da lehko samo nekje 30-40% svojega denarja porabiš zase, ostalo pa vzame država.
V fevdalizmu je bila desetina, pa smo se pri zgodovini zgražali, danes pa naj 70% tiho sprejemamo.


ama miljontič tudi tebi: davke oz takšne ali rugačen prisevke se plačuje tudi zdej. ker pa jim paše ta balkansko skrivanje in izgovarjanje po slabih arhivih občin, kjer se nusz-ji pobirajo po prešernu (beri šerifi, nudtb, rkc ipd ne plačajo nič), bi jasno takšno stanje imeli še naprej..
Bivši uporabnik
# 31.12.2017 ob 15:33
@SamoRes
No tisti, ki je to napisal, je idiot. Zakaj bi bil prisiljen prodati hišo?
K_ris
# 31.12.2017 ob 17:00
@BarakOrkbama

No tisti, ki je to napisal, je idiot.

Hvala :)

Zakaj bi bil prisiljen prodati hišo?

Pa jo oceni višje, če ti je toliko vredna, da je nočeš prodati, in ne boš imel kupcev, torej ti je tudi prodati ne bo treba.
K_ris
# 31.12.2017 ob 16:58
Če se s posplošeno vrednostjo vaše nepremičnine ne boste strinjali, boste lahko ugovarjali

Za pravičnost sistema bi morala obstajati še neka rešitev za tiste, katerih nepremičnine bodo prenizko ocenjene. Ugovori rešujejo problem tistih, katerim se bo zdela ocenjena vrednost previsoka in bodo tako lahko (če bo ugovor uspešen) znižali svoj davek. Kako rešiti problem tistih, ki bodo zaradi prenizke ocenjene vrednosti plačali prenizek davek? To je namreč ravno tako nepravično.

Morda bi bila lahko rešitev, da se, če se ob prodaji ugotovi, da je bila ocenjena vrednost prenizka (bistveno nižja od prodajne), davek obračuna za nazaj.
Kazalo