Predsednik sindikata Anton Turk je pojasnil, da je podjetje blokirano in da se že v tem trenutku ne more prijavljati na razpise. Foto: BoBo
Predsednik sindikata Anton Turk je pojasnil, da je podjetje blokirano in da se že v tem trenutku ne more prijavljati na razpise. Foto: BoBo

Uprava gradbenega podjetja CMC ter vodstvi sveta delavcev in sindikata bodo z zahtevo bank za uvedbo prisilne poravnave danes seznanili delavce, ki so večinski, 80-odstotni lastniki podjetja. Samo v matični družbi v Celju je ogroženih približno 400 delovnih mest.

Delavci CMC z milijonom dokapitalizirali sami
Zaposleni so z milijonom evrov pred časom na zahtevo bank sami dokapitalizirali CMC, kljub temu pa banke podjetju ne dajo posojila za premostitev likvidnostnih težav.

"Podjetje je blokirano in se že v tem trenutku ne more prijavljati na razpise. Saj ni bilo treba kar takoj dati nekega denarja, ampak bi pričakoval, da bodo banke spremljale podjetje skozi neke garancije, da bomo lahko normalno delovali," je dejal predsednik sindikata Anton Turk.

"Ljudje te agonije dolgo ne bomo spremljali"
Namesto tega so bankirji v četrtek zahtevali, naj uprava predlaga prisilno poravnavo, ki da so jo pripravljene podpreti. Pa Turk verjame v možnost uspešne prisilne poravnave? "Me močno skrbi, da do zdaj to ni še nikjer uspelo, posebej ne v gradbenih podjetjih. Upam, da bi bil to mogoče vzorčni primer, vsekakor pa je za to treba dobiti mnenje izvršnega odbora sindikata in pa lastnikov. Tu je treba znotraj najprej doseči kompromis, potem pa naprej," je prepričan.

"Ljudje te agonije dolgo ne bomo spremljali," je opozoril sindikalist. Morda pa bodo agonijo kmalu presekali kar sami, saj bo sindikat prihodnji torek napovedal stavko, če v ponedeljek ne bodo dobili plač za maj.

Pred bankrotom tudi CPL?
Tik pred bankrotom naj bi bil tudi ljubljanski CPL, ki je izgubil največji posel, njegova preostala gradbišča pa rešuje hčerinski KPL. Pred dnevi pa je tudi uprava Kraškega zidarja na koprsko okrožno sodišče vložila predlog za začetek prisilne poravnave.