Delavci pa so kljub stavki ostali doma, saj je tak dogovor med upravo in stavkovnim odborom, da se po nepotrebnem podjetju ne bi ustvarjali dodatni stroški. Foto: MMC RTV SLO
Delavci pa so kljub stavki ostali doma, saj je tak dogovor med upravo in stavkovnim odborom, da se po nepotrebnem podjetju ne bi ustvarjali dodatni stroški. Foto: MMC RTV SLO
Agonija delavcev Primorja pri koncu

.

Predlogu je bil priložen dokument o insolventnosti, ki ga je podpisal tudi edini preostali član uprave Primorja Štefan Činč. "Imamo dokazilo edinega preostalega člana uprave Štefana Činča o tem, da je podjetje insolventno. Tu so uprava in lastniki Primorja Holding izpolnili del obljube, da bodo koordinaciji sindikata pomagali pri vložitvi predloga za stečaj," je dejal Volf.

Predlog za stečaj so vložili za tri podjetja iz skupine Primorje - Primorje, Primorje Instalacije in Primorje Avtoservis. V teh treh podjetjih je po Volfovih podatkih približno 750 zaposlenih, za mnoge med njimi pa bodo zelo težko našli novo zaposlitev.

Tak konec nekajmesečne agonije ajdovskega gradbenega podjetja so sicer sindikati napovedovali že za ponedeljek, a je bilo treba prej pripraviti določene dokumente.
V Primorju visoka starostna struktura zaposlenih
Brez dela bo ob stečaju še edinega velikega slovenskega gradbenega podjetja ostalo več kot 700 delavcev. Večina med njimi ima stalno bivališče na območju Vipavske doline, zato se bo tu brezposelnost predvidoma dvignila na 25 odstotkov.

Prav zaradi tega so se na novogoriškem zavodu za zaposlovanje, pod katerega sodi tudi ajdovski urad za delo, že lansko jesen začeli pripravljati na morebiten stečaj Primorja. Direktorica novogoriškega zavoda Lučila Hvala je na nedavni novinarski konferenci povedla, da so imeli skupaj z območno obrtno-podjetniško zbornico Ajdovščina - Vipava že pred meseci sestanek z nekaterimi delodajalci, ki bi bili pripravljeni zaposliti sedanje zaposlene v Primorju.

Vendar je v Primorju starostna struktura zaposlenih visoka, še posebej to velja za gradbene delavce, med njimi je tudi precej invalidov. Zato je vprašanje, koliko delavcev bodo sploh lahko še zaposlili, eno pomembnejših v teh dogovorih.

Uprava Primorja je nepopolna
Za stečaj Primorja se zavzema tudi ajdovski župan Marjan Poljšak. Ta je sicer najprej računal na pomoč države in politike za ohranitev edinega velikega slovenskega gradbenega podjetja, a je nad tem pozneje obupal. Zdaj se zavzema za hiter stečaj, da bi na "pogorišču" nekdanjega gradbenega velikana lahko nastala manjša gradbena podjetja, ki bi nadaljevala delo.

Vendar se ob tem postavlja tudi vprašanje o tem, ali bo sodišče sploh ugodilo predlogu za stečaj. Uprava Primorja je nepopolna, Činč pa je le član in ne predsednik upravnega odbora. Prav tako naj bi po zakonodaji imeli zaposleni možnost za vložitev predloga za stečaj šele tedaj, ko ne bi dobili izplačanih treh plač.

Agonija delavcev Primorja pri koncu