K marčevski inflaciji na letni ravni je največ prispevala nova pomladno-poletna kolekcija v skupini obleka in obutev. Foto: BoBo
K marčevski inflaciji na letni ravni je največ prispevala nova pomladno-poletna kolekcija v skupini obleka in obutev. Foto: BoBo

Povprečna 12-mesečna rast cen je bila marca ničelna, potem ko je bila v enakem obdobju leto prej 1,3-odstotna. Cene, merjene s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, so se marca na letni ravni znižale za 0,4 odstotka, povprečna 12-mesečna rast cen je bila 0,1-odstotna, na mesečni ravni pa je bila inflacija prav tako 0,9-odstotna.

K skupni rasti cen marca na mesečni ravni je prispevala nova pomladno-poletna kolekcija v skupini obleka in obutev. Obleke so se namreč podražile za 10,8 odstotka, obutev pa za 4,8 odstotka.

Deflacija tudi v evrskem območju
0,1-odstotno deflacijo je imelo na letni ravni celotno območje evra, potem ko so se februarja cene življenjskih potrebščin znižale za 0,3 odstotka, je objavil evropski statistični urad Eurostat.

Najbolj so se marca podražile storitve, in sicer za odstotek, potem ko so februarja dosegale 1,2-odstotno rast. Sledili so jim hrana, alkohol in tobak, ki so se podražili za 0,6 odstotka, kar je 0,1 odstotne točke več kot februarja.

Industrijsko blago brez upoštevanja energije se je pocenilo za 0,1 odstotka, energija pa za 5,8 odstotka.

Evrsko območje je v deflacijo zabredlo decembra lani, kar politikom in bankirjem povzroča veliko preglavic. Evropska centrala banka je zato letos zagnala program t. i. kvantitativnega sproščanja, da bi zajezila padanje cen in inflacijo na srednji rok približala cilju, to je blizu dveh odstotkov.

Nižje plače v letu 2014
Povprečna mesečna neto plača oseb, zaposlenih pri registriranih fizičnih osebah, je v letu 2014 po podatkih statistikov znašala 639,27 evra, kar je nominalno 0,1 odstotka, realno pa 0,3 odstotka manj kot v letu 2013.

V zadnjem četrtletju 2014 je povprečna mesečna neto plača teh oseb znašala 640,02 evra, kar je 0,2 odstotka več kot v tretjem četrtletju in 0,9 odstotka manj kot v zadnjem četrtletju 2013. Povprečna mesečna neto plača je bila v zadnjem četrtletju najvišja v decembru, ko je znašala 640,35 evra.

Najvišjo povprečno mesečno neto plačo med zaposlenimi pri registriranih fizičnih osebah so v 2014 imele osebe, ki so delale v dejavnostih rudarstvo (847,99 evra) ter zdravstvo in socialno varstvo (847,68 evra), najnižjo pa osebe, ki so delale v kulturnih, razvedrilnih in rekreacijskih dejavnostih (497,81 evra).