Prodajo NLB-ja je napovedala vlada Alenke Bratušek leta 2013, postopek pa še poteka. Foto: MMC RTV SLO
Prodajo NLB-ja je napovedala vlada Alenke Bratušek leta 2013, postopek pa še poteka. Foto: MMC RTV SLO

Pri izboru cenilca NLB-ja naj bi po pisanju časopisa Delo v Slovenskem državnem holdingu (SDH) od ponudnikov izrecno zahtevali, da se odpovedo podizvajalcem iz Slovenije. Pri cenitvi naj bi tako sodelovali zgolj tujci, s čimer so v SDH-ju menda želeli izključiti kakršen koli vpliv iz domačih krogov.

Privatizacijo največje banke v državi, v kateri želi država po obljubi, ki jo je dala Evropski komisiji v zameno za odobreno državno pomoč konec leta 2013, prodati 75 odstotkov minus eno delnico, vodi Deutsche Bank. Prodaja bi morala biti v skladu z dogovorom izvedena do konca tega leta.

Dobiček se povečuje
Postopki so nov zagon dobili na začetku meseca po objavi nerevidiranih poslovnih rezultatov NLB-ja za lani. Skupina je lani ustvarila 110 milijonov evrov čistega dobička, kar je 20 odstotkov več kot v 2015. Čisti dobiček na ravni NLB-ja je medtem dosegel 63,8 milijona evrov, kar je 45 odstotkov več kot predlani.

SDH naj bi v začetku maja v navezi s finančnim svetovalcem za prodajo Deutsche Bank objavil prospekt za javno prodajo delnic (IPO), predstavitvene dejavnosti zainteresiranim vlagateljem po finančnih prestolnicah pa naj bi po nekaterih navedbah potekale v aprilu.

Ključno vlogo pri odločitvi za prodajo bo imela cena. Ta bi morala biti v rangu knjigovodske vrednosti NLB-ja. Po podatkih s spletne strani banke je bila knjigovodska vrednost delnice NLB-ja konec lanskega septembra 63 evrov, knjigovodska vrednost kapitala NLB-ja pa 1,26 milijarde evrov.