Gospodarstvo
(3)

Poudarki

  • Vsi čakajo le sklep sodišča o stečaju
  • Veliko zaposlenih zadnje tedne doma
  • Primorje "brez obrazložitve" odločilo za stečaj
Primorje
Gradbinec GIP je hčerinska družba ajdovskega Primorja. Foto: BoBo

Dodaj v

Čeprav upanja za plače ni, v Gradbincu GIP stavkajo

Delavci in vodstvo čaka na razglasitev stečaja
9. februar 2012 ob 13:38
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Zaposleni v Gradbincu GIP, ki so nazadnje prejeli del novembrske plače, so začeli stavkati, saj brez plačila in povrnitve stroškov v tem mrazu ne morejo več delati.

"Mislim, da je današnji dan začetek konca Gradbinca," je na jutranjem zboru delavcev v gradbenem obratu na Polici pri Naklem dejala pravna zaupnica iz Sveta gorenjskih sindikatov Nežka Bozovičar. Pojasnila je, da stavkajoči delavci zahtevajo plačilo razlike novembrske plače, celotno decembrsko plačo in dela regresa za preteklo leto.

Vendar si skoraj ne morejo obetati, da bi prezadolženo podjetje te zahteve lahko izpolnilo. Pretekli teden je namreč vodstvo družbe na kranjsko okrožno sodišče skoraj sočasno z napovedjo stavke vložilo predlog za stečaj.

Vsi čakajo le sklep sodišča o stečaju
"V tem trenutku tako vsi pričakujemo le sklep sodišča o začetku stečajnega postopka," je pojasnila Bozovičarjeva in presodila, da bi bil lahko stečaj oklican kmalu, morda že v tem tednu. Delavci pa bodo stavkali do začetka stečaja, v katerem bi bili potem pripravljeni naprej delati, saj bi jim bilo zagotovljeno celotno plačilo iz stečajne mase.

"S stavko želimo opozoriti predvsem na to, da delavci v takih razmerah ne morejo več delati. Temperature zunaj so nižje od 15 stopinj pod ničlo, na gradbiščih so delali brez prehrane ter brez povračila stroškov za prevoze in v takih razmerah enostavno ne želijo in ne morejo delati naprej," je poudarila sindikalistka.

Veliko zaposlenih zadnje tedne doma
Veliko izmed 96 zaposlenih v Gradbincu GIP je bilo sicer v zadnjih tednih doma, saj izkoriščajo presežek ur ali pa dopust. Tisti, ki imajo to možnost, se tudi stavke niso udeležili. V ogrevanih prostorih gradbenega obrata na Polici pa se je zbralo okrog 30 delavcev, ki so delali v betonarni in železokrivnici in bodo tako vsaj na toplem pričakali začetek stečaja.

"Glede na to, da so delavci že toliko časa brez prihodkov, mislim, da je v interesu vseh, da se stvari čim prej razpletejo in delavci čim prej pridejo vsaj do nadomestil zavoda za zaposlovanje in do sredstev, ki jih zagotavlja jamstveni sklad," je dejala Bozovičarjeva in dodala, da je v tem trenutku stečaj verjetno najboljša varianta, da delavci vendarle dobijo nekaj sredstev za preživetje.

Gradbinec GIP je sicer že dlje časa v težkem finančnem položaju in zamuja pri izplačilu plač. Sindikat je zato že večkrat grozil s stavko, vendar je doslej vodstvu vedno uspelo zbrati sredstva, da je poravnalo vsaj minimalni del plače in so delavci stavko odložili. Nazadnje so se o stavki pogovarjali v začetku januarja, ko jim je podjetje nato zagotovilo plačilo minimalne novembrske plače.

Primorje "brez obrazložitve" za stečaj
Z vodstvom Primorja, katere hčerinska družba je kranjski Gradbinec GIP, so se delavci nato dogovorili, da počakajo dva tedna, vodstvo pa se medtem odloči, kakšna usoda čaka podjetje. "Računali smo na pripojitev družbe k Primorju ali pa morda prisilno poravnavo, na koncu se je predsednica upravnega odbora Primorja Marjana Novak brez obrazložitve odločila za stečaj," je pojasnil predsednik sindikata v Gradbincu Milan Borkovič. V Primorju pojasnjujejo, da se je vodstvo Gradbinca za vložitev stečaja odločilo zaradi izjemno težkega finančnega stanja družbe.

T. K. B.
Prijavi napako
Komentarji
Whitetrasher
# 09.02.2012 ob 14:20
Žalostno.
Nikolaj
# 09.02.2012 ob 22:41
Zadeva je jasna, delavci so premalo delali in za svoje delo prejemali previsoke plače, zato je Gradbinec v težavah. Lastniki Gradbinca so tisti, ki so resnično v težavah, saj so izgubili lastnino nad tovarno, kar pomeni hudo osebnostno depresijo, delavci pa so izgubili zgolj plačo 300,00 EUR in malico.

Preprosto : gradbinec ni bil konkurenčen.
VLADA R S mora ukrepati : določiti kot najnižjo plačo znesek 56 EUR mesečno ter uvesti 60 - urni delovnik in podaljšati delovno dobo do 75 leta starosti.
Rodoljub
# 10.02.2012 ob 10:26
Ja zopet bodo prokleta govna meneđerska, nekaznovana.

Če ni plače v 30 dneh, stečaj! Iz stečajne mase pa se morajo najprej izplačati odpuščene delavce ter uslužbence. No tega filma v Sloveniji še dolgo ne bomo videli.
Kazalo