Cimos naj bi s prestrukturiranjem pridobil 60 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO
Cimos naj bi s prestrukturiranjem pridobil 60 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO

Dolgoletni predsednik uprave Franc Krašovec je namreč odstopil, tik preden naj bi nadzorni svet glasoval o njegovi razrešitvi. Razlog za Krašovčev odstop so zdravstvene težave, nadzorniki pa so prepričani, da njegov odhod ne bo zaustavil iskanja rešitev za prezadolženo koprsko družbo, prej nasprotno. Nadzorni svet je na četrtkovi maratonski seji največ časa namenil poslovnemu in finančnemu prestrukturiranju družbe. Najpomembnejša ostaja prodaja energetskega stebra, še vedno pa računajo tudi na pomoč države, ki je obljubila 20 milijonov evrov posojila.

Kot je za Radio Slovenija poročala Nataša Ugrin Tomšič, naj bi bili s Krašovcem nezadovoljni nekateri pomembnejši poslovni partnerji, tudi država. Cimosova dokapitalizacija ni bila uspešna, prav tako mu ni uspelo prodati družbe Litostroj Power. Predsednik nadzornega sveta Vojko Antončič je v četrtek povedal, da želijo urediti razmere znotraj družbe, najpomembnejše pa je prestrukturiranje, ki temelji na konsolidaciji in optimizaciji: "Konsolidacija, to pomeni: zdaj na prevelikem številu lokacij ali prevelikem številu družb pridelujemo, kar pridelujemo. Optimizacija pa pomeni, da bo pri nekaterih projektih, stroških pač treba preveriti, jih ukiniti," je dejal Antončič.

Pri tem računajo na pomoč države. "Načrt finančnega prestrukturiranja predvideva 60 milijonov evrov, od tega naj bi se pridobilo s pomočjo države 20 milijonov evrov, z odprodajo energetskega stebra oziroma Litostroj Powerja med 25 in 30 milijonov, preostanek bi se pa pridobil z vložki delničarjev ali nadaljnjo odprodajo poslovno nepotrebnega premoženja," je povedal član nadzornega sveta Marjan Podgoršek.

Zaposleni sicer upajo, da bodo tudi z novim vodstvom sodelovali tako kot doslej. Trajko Isovski iz sindikata SKEI: "Do zdaj smo imeli zelo korekten odnos. Jaz upam, da bomo z njegovimi nasledniki imeli takšne odnose kot do zdaj."

Že prihodnji teden se bo uprava sestala z najpomembnejšimi kupci Cimosa, ki jih bodo poskušali prepričati, da je Cimos na dobri poti okrevanja.