Se bo privatizacija Telekoma ustavila? Foto: BoBo
Se bo privatizacija Telekoma ustavila? Foto: BoBo

Tednik Mladina je namreč danes poročal, da Cinven v postopku privatizacije Telekoma Slovenije deluje v dogovoru z nemškim Telekomom. Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek pa je ob robu obiska v Novem mestu potrdil, da je bil s tem seznanjen. "Lahko povem, da sem seznanjen s tem, da obstaja možnost, da je potencialni kupec Telekoma v povezavi z drugim potencialnim kupcem Telekoma," je povedal.

Ob tem je izrazil upanje, da bodo tisti, ki postopek vodijo, "to zadevo znali ceniti". "Mi se bomo v okviru sistema, ki deluje, potrudili, da ljudi, ki postopek vodijo, s tem seznanimo," je še dodal.

Tudi državni sekretar na finančnem ministrstvu Metod Dragonja je bil po poročanju tednika seznanjen s temi podatki. "Da, to smo sklepali," je povedal in dodal, da če pogledamo "dejavnosti obeh ponudnikov, ne gre za nič drugega kot za usklajeno delovanje z namenom maksimalnega zniževanja vrednosti delnice oz. podjetja ..."

Štemberger pozval k razkritju podatkov
Igor Štemberger, predsednik uprave borzno-posredniške hiše Ilirika, ki sodeluje s skladom Cinven, je današnje informacije ob tem označil za "absolutno pričakovane", saj da se ekonomski model prodaje Telekoma "po naši stari navadi" spreminja v politično prodajo.

Sam informacij o dogovoru med Cinvenom in nemškim telekomom nima. "Če nekdo te podatke ima, naj jih preprosto pokaže javnosti. A to naj bo verodostojen dokument, in ne sestavljanka možnih organizacij," je dejal.

Opozoril je še na primerjavo med slovaškim in slovenskim telekomom, ki sta po njegovih besedah zelo podobna, razlika pa je v tem, da ima Telekom Slovenije za sto milijonov evrov letno več izdatkov. "To pomeni, da je na sistem državnih podjetij priključenih veliko mrež, o katerih vedno znova govorimo in ki nas davkoplačevalce stanejo veliko denarja," je še dodal.

Cinven bi si umazal roke, Deutsche Telekom bi pozneje kupil
Vodstvi podjetij Cinven in Deutsche Telekom naj bi se po pisanju Mladine dogovorili, da Cinven kot edini ponudnik poceni kupi Telekom Slovenije, nato izpelje racionalizacijo in podjetje čez čas proda nemškemu telekomu.

Dokaze o omenjenih dogovorih med vodstvoma družb naj bi imeli tudi na finančnem ministrstvu oz. jih pozna tudi predsednik vlade, vendar ti dokazi po pisanju tednika očitno še niso v takšni obliki, da bi družbi lahko prijavili agenciji za varstvo konkurence.

Deutsche Telekom je sicer dolgo veljal za glavnega favorita za nakup tričetrtinskega deleža v Telekomu Slovenije, a na koncu ni oddal zavezujoče ponudbe - to je oddal le britanski investicijski sklad Cinven. Višina njegove ponudbe naj bi bila pod pričakovanji prodajalcev na čelu z državo, za katere postopek prodaje sicer vodi Slovenski državni holding.