Bo Telekom prodan ali ne? Foto: BoBo
Bo Telekom prodan ali ne? Foto: BoBo
Cinven bo na Telekom čakal le še do srede

Čeprav je omenjeni sklad edini ponudnik za slovenskega telekomunikacijskega operaterja, je nasprotovanje nakupu v slovenski politiki precejšnje. Najprej je bila težava prenizka cena, okoli 110 evrov, nato jo je sklad zasladil. Neuradno naj bi Cinven za delnico ponujal 110 evrov, dodatnih 15 evrov za ugodno rešitev Telekomovih odškodninskih tožb in dodatnih pet za rezultate poslovanja. Pri tem je v ceno vštetih tudi 10 evrov dividende na delnico. Zdaj pa se porajajo pomisleki, da Cinven ni strateški partner.

Časnik Finance medtem poroča, da je uprava SDH-ja "po neuradnih, a zanesljivih podatkih" odobrila prodajo 75-odstotnega deleža Telekoma Cinvenu. Kot so dodali na Financah, na SDH-ju ponavljajo, da do konca postopka tega ne komentirajo. Že jutri naj bi o prodaji odločali nadzorniki.

V naložbenem skladu Cinven so se danes odzvali na očitke o ponujeni ceni in o tem, da niso strateški partner. V izjavi za javnost so poudarili, da ponujajo 60 odstotkov več na delnico, kot je dobila Slovaška pretekli teden za svoj Telekom. Prepričani so, da so strateški vlagatelj in pri tem ponovno poudarili, da nameravajo obsežno vlagati in iz Telekoma Slovenije narediti nacionalnega telekomunikacijskega šampiona. Pri tem so potrdili, da so k sodelovanju povabili tudi Evropsko banko za obnovo in razvoj (EBRD).

Banka je danes tudi potrdila, da preučuje možnost sodelovanja s Cinvenom, vendar se o tem še niso odločili.

V naložbah vztrajajo več let
Da so dolgoročen vlagatelj, po besedah Cinvena dokazujejo tudi naložbe na Nizozemskem in v Franciji, kjer so svoje deleže obdržali sedem oz. deset let, preden so jih prodali. Hkrati pa so opozorili, da obstaja tveganje za znižanje vrednosti podjetja, če ne bo prodano, saj bi se z verjetno nižjimi vlaganji lahko nadaljeval trend slabšega poslovanja in nižanja cene delnice.

Po 10. juniju pa se zaradi omejitev na strani njihovih virov financiranja ne morejo zavezati k izpolnitvi zavezujoče ponudbe, so sklenili.

Cinven bo na Telekom čakal le še do srede