Ni znano, kdo je Petrolove delnice prodal. Foto: BoBo
Ni znano, kdo je Petrolove delnice prodal. Foto: BoBo

Kdaj in od koga je družba kupila omenjeni delež, Petrol v sporočilu za javnost ne navaja. Največji posamični lastnik Petrola je po podatkih s konca preteklega leta Slovenski državni holding z 19,7-odstotnim deležem, sledi pa mu Kapitalska družba z 8,9-odstotnim deležem.

Spremembe v lastništvu Petrola so pred meseci vnesle nemir na slovenski politični parket, saj so se nekateri ustrašili morebitnega tihega prevzema družbe.

Januarja so nekateri mediji poročali, da sledi od drugega največjega lastnika Petrola, skritega za fiduciarnim računom pri praški banki Češkoslovenska Obchodni bank, vodijo do madžarske naftne družbe Mol.

Uradno neznani imetnik fiduciarnega računa pri češki banki se je med lastniki Petrola prvič pojavil leta 2012. Oktobra lani pa je kupil večino od skupno 11 odstotkov delnic Petrola, ki so jih prodali NLB, Gorenjska banka in Istrabenz. Večino delnic, ki so bile preknjižene na fiduciarni račun, naj bi pridobila dva kupca, in sicer praška podružnica slovaške J&T Banke in britanska družba RP Capital UK.