Obrtna zbornica Slovenije je prepričana, da bodo obrtniki z ukinitvijo obveznega članstva ogroženi. Foto: BoBo
Obrtna zbornica Slovenije je prepričana, da bodo obrtniki z ukinitvijo obveznega članstva ogroženi. Foto: BoBo

Novelo zakona je podrlo 48 poslancev državnega zbora, proti pa jih je bilo 24. Splošno razpravo so opravili že ob prvem branju, pred glasovanjem pa so razpravljali o amandmajih SD-ja, katerega stališča so blizu stališča OZS-ja. Novela je podlaga za uvedbo prostovoljnega članstva v obrtni zbornici, čemur je OZS ves čas nasprotoval.

Odprava obveznega članstva v zbornici je bila tudi ena izmed zavez koalicijske pogodbe odhajajoče vlade, je spomnil Radovan Žerjav, ki še opravlja tekoče posle gospodarskega ministra. Koalicijski partnerji so se namreč zavezali, da bo obvezno članstvo odpravljeno, če bodo to potrdili člani OZS-ja na referendumu.

Žerjav: OZS-ja nihče ni silil v referendum
Referendum je odločil v korist prostovoljnega članstva, Žerjav pa je v pojasnilo dodal, da OZS-ja nihče ni silil v referendum, zato "izvirni greh tokrat ni na politiki, na vladi, ampak znotraj same zbornice, predvsem bivšega vodstva". Predlog novele zakona je bil poleg tega usklajen z OZS-jem, splošni interes pa je njegova ohranitev, skupaj z vsemi pristojnostmi, a ob prostovoljnem članstvu.

OZS je nad odločitvijo poslancev razočaran in ocenjuje, da so "lobiji za ukinitev obveznega članstva izjemno močni". Kot so zapisali v sporočilu za javnost, se je Gospodarska zbornica Slovenije po odpravi obveznega članstva znašla v težkem finančnem položaju, zato si je "ves čas aktivno prizadevala za ukinitev obveznega članstva v OZS-ju". GZS-ju očitajo, da "ne razume, da se interesi malih obrtnikov in podjetnikov razlikujejo od interesov velikih gospodarskih subjektov", in dodajajo, da ankete kažejo, da se 83 odstotkov članov OZS-ja po izstopu iz zbornice ne bi včlanilo v nobeno drugo združenje.

Odgovornost za referendum je na nekdanjem vodstvu, še poudarja OZS, zaradi neobstoječe volilne kampanje in neustreznega referendumskega vprašanja pa so rezultati zavajajoči, zatrjuje OZS.

OZS: Finančno ne bomo zmogli
Posledice ukinitve prostovoljnega članstva bodo občutile predvsem območne zbornice, ki se ne bodo mogle same financirati, opozarja OZS. Dodajajo, da bo položaj slabši na področju informiranja in zastopanja, saj OZS ne bo mogel več učinkovito izvajati dejavnosti na zakonodajnem področju. Tudi številne izobraževalne in svetovalne dejavnosti bodo po novem plačljive, ker jim OZS zaradi prostovoljnega članstva ne bo več kos.

OZS se še sprašuje, zakaj vlada enakih pogojev ne postavi tudi Kmetijsko-gozdarski zbornici, Zdravniški zbornici in drugim, saj bi bile tako vse glavne zbornice v enakem položaju. Načelo enakosti torej v Sloveniji ne velja, so v odzivu na odločitev DZ-ja kritični v OZS-ju.