Črnigoj je banke skušal prepričati, da podjetje potrebuje likvidna sredstva. Zdaj bo mesto prepustil drugemu. Foto: BoBo
Črnigoj je banke skušal prepričati, da podjetje potrebuje likvidna sredstva. Zdaj bo mesto prepustil drugemu. Foto: BoBo
Černigoj nič več na čelu Primorja
Odstopil Dušan Črnigoj

Primorje se spopada z velikimi finančnimi težavami in se skuša z bankami upnicami dogovoriti za rešitev situacije. Pred tedni so banke že privolile v moratorij za odplačilo obveznosti za dobo šestih mesecev.

Prvi mož družbe Črnigoj pa je v ponedeljek podal odstopno izjavo in se umaknil z mesta predsednika ter tudi člana uprave. Zapisal je, da z odstopom odpira možnost prihoda novega člana upravnega odbora, ki ga bodo predlagale banke upnice, "s čimer je dana vsa možnost za uspešno nadaljevanje poslovanja podjetja".

Pričakuje, da se bodo banke upnice čim prej aktivno vključile v vodenje poslovnega sistema Primorja ter da bodo sodelovale s svojimi finančnimi mehanizmi pri utrditvi Primorja kot enega redkih še referenčnih izvajalcev velikih gradbenih del v slovenskem in tudi širšem evropskem prostoru.

Kriza je prizadela gradbeno panogo
Primorje je namreč gospodarska kriza močno prizadela, povpraševanje po gradbenih storitvah se je zmanjševalo, letos pa so se pojavile tudi težave pri plačevanju rednih obveznosti. Davčna uprava jim je blokirala transakcijske račune, banke pa so se odločale, ali se družbo sploh splača rešiti. Za zdaj so privolile v šestmesečni moratorij.

Maja lani je družba prešla na enotirni sistem upravljanja. Črnigoj je tedaj nastopil šestletni mandat predsednika upravnega odbora, funkcijo glavnega izvršnega direktorja opravlja Robert Brajdih, tretji član upravnega odbora pa je Jože Brecelj.

Vpletenost v Čisto lopato
Sicer pa je Črnigoj osumljen tudi v zadevi Čista lopata, kjer tožilstvo na sodišču dokazuje, da so se t. i. gradbeni baroni - Ivan Zidar (SCT), Hilda Tovšak (Vegrad) in Dušan Črnigoj (Primorje) dogovarjali o delitvi posla pri projektu gradnje letališkega stolpa.

Černigoj nič več na čelu Primorja
Odstopil Dušan Črnigoj