Varčevalni načrti vlade so ambiciozni, priznava OECD in hkrati opozarja, da bo varčevanje vplivalo na gospodarsko dejavnost. Foto: MMC RTV SLO
Varčevalni načrti vlade so ambiciozni, priznava OECD in hkrati opozarja, da bo varčevanje vplivalo na gospodarsko dejavnost. Foto: MMC RTV SLO
OECD ocenil Slovenijo
Slovensko gospodarstvo se bo krčilo

Krčenje slovenskega gospodarstva se bo nadaljevalo tudi letos in prihodnje letos, ugotavlja Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj.

Tri institucije, trije nabori številk
Dveodstotni padec BDP-ja je Sloveniji že napovedala tudi Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD), ki za prihodnje leto napoveduje še dodatno 1,1-odstotno krčenje gospodarstva, po napovedih Mednarodnega denarnega sklada pa naj bi slovenski BDP letos padel za en odstotek, prihodnje leto pa napoveduje 1,4-odstotno rast. Številke Evropske komisije po drugi strani kažejo 1,4-odstotni upad gospodarske dejavnosti v letu 2012 in 0,7-odstotno rast v letu 2013.

Brezposelnost bo še naraščala
Brezposelnost se najverjetneje ne bo stabilizirala pred letom 2013, medtem ko bo inflacija pod nadzorom, še ugotavlja OECD. Letošnja stopnja brezposelnosti bo 8,8-odstotna, prihodnje leto pa bo zrasla na 9,2 odstotka.

Letos naj bi se povišala tudi inflacija, ki bo po napovedih OECD-ja višja, saj naj bi cene življenjskih potrebščin narasle za 2,4 odstotka. Leta 2013 naj bi inflacija padla na 1,4 odstotka.

Varčevanje bo prizadelo gospodarsko dejavnost
OECD sicer priznava, da je vlada sprejela ambiciozen sveženj varčevalnih ukrepov za znižanje proračunskega primanjkljaja, vendar dodaja, da bo varčevanje prizadelo gospodarsko dejavnost.

Domače napovedi prizanesljivejše
V OECD-ju so tako precej bolj črnogledi, kot kažejo domače napovedi, saj Urad za makroekonomsko analizo in razvoj napoveduje "le" 0,9-odstotni padec BDP-ja za letos in 1,1-odstotno rast prihodnje leto. Banka Slovenije je krčenje gospodarstva ocenila na 1,2 odstotka in napovedala 0,6-odstotno okrevanje prihodnje leto.

V Umarju so pojasnili, da je bila njihova napoved pripravljena kasneje in je zato lahko v večji meri upoštevala učinke sprejetih ukrepov fiskalne konsolidacije in njihov vpliv na domače povpraševanje.

"Razlika v napovedi padca BDP-ja je zlasti posledica različnih pričakovanj glede gibanja uvoza in izvoza, saj je napoved uvoza OECD-ja precej višja, posledično pa je manjši prispevek mednarodne menjave k BDP-ju," so pojasnili v uradu.

OECD ocenil Slovenijo
Slovensko gospodarstvo se bo krčilo