Delavci Nafta Petrochema  niso več pripravljeni čakati na izpolnitev številnih obljub in so začeli opozorilno stavkati. (slika je simbolična) Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Delavci Nafta Petrochema niso več pripravljeni čakati na izpolnitev številnih obljub in so začeli opozorilno stavkati. (slika je simbolična) Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija

Po poročanju novinarke Radia Slovenija Lidije Kosi je 111 zaposlenih v največji hčerinski družbi lendavske Nafte Petrochemu začelo opozorilno stavkati.

Na delovnih mestih tako stavka 85 od 110 zaposlenih, s tem da delovni proces teče, a v zmanjšanem obsegu. Preostali od 110 zaposlenih pa so delali v nočni izmeni oz. imajo prosti dan.

Kmalu bo namreč minilo leto dni, odkar zaposleni v Nafti Petrochem opozarjajo na vse večje težave, neizplačilo plač ter neplačani prispevki pa so sodu izbili dno. Delavci tako niso več pripravljeni čakati na rezultate poslovnih odločitev vodstva in lastnice, torej države.

Sod nima denarja
Brez konkretnih obljub so predvčerajšnjim skupaj s predstavniki delavcev s pogovora s pristojnimi na Slovenski odškodninski družbi iz Ljubljane odšli tudi vodilni možje Nafte, ki sicer obžalujejo, da so se znašli v tako nezavidljivem položaju, predvsem na račun razmer v preteklosti, zaradi katerih jim je eden od dobaviteljev blokiral transakcijske račune.

Predsednik uprave Sod Matej Pirc jim je na sestanku pojasnil, da se zavedajo težav, ki pestijo družbo, in da bodo poskušali pomagati, vendar poplačilo obveznosti do zaposlenih ne bo mogoče v enkratnem znesku, temveč postopoma. Denarja za finančno pomoč ali kreditiranje pa na Sodu nimajo.

Predsednik uprave Dušan Stopar je povedal, da bodo s prodajo rezervnega dela v kratkem času skušali zagotoviti 200.000 evrov za poplačilo zaostalih obveznosti, ki do zaposlenih znašajo že okoli 560 tisoč evrov.

Prodaja tovarne Metanola v dveh tednih?
V Petrochemu bi radi dokončno prodali in ponovno zagnali tovarno metanola, ki miruje že štiri leta. Vodilni so pred dvema mesecema napovedovali, da naj bi začela obratovati sredi leta, zdaj pa napovedujejo, da naj bi se to zgodilo v dveh tednih. Zaposleni jim ne verjamejo, saj se remont še niti začel ni. Predsednik sindikata oziroma stavkovnega odbora v Nafti Petrochem Ladislav Šabjan je povedal, da brez plačila ne nameravajo delati.

Podpora gasilcev
Podporo stavkajočim so izrazili tudi sindikat poklicnega gasilstva in sindikat poklicnega gasilstva Nafta Lendava.

"V skrbi za naše članstvo pa opozarjamo, da se bo v primeru prenosa krize na Nafta Varovanje in požarna varnost d.o.o., sindikat v družbi, v borbi za delavske pravice odzval z enakimi metodami! Finančna kriza in podobni izgovori ne smejo biti razlog za vse večje posege v delavske pravice, ki nižajo standard in jemljejo dostojanstvo delavskemu razredu," so zapisali v podpori stavkajočim.