Delavci iz Bosne in Hercogovine menijo, da njihova država ni storila nič za izboljšanje razmer v katerih delajo v Sloveniji Foto: MMC RTV SLO
Delavci iz Bosne in Hercogovine menijo, da njihova država ni storila nič za izboljšanje razmer v katerih delajo v Sloveniji Foto: MMC RTV SLO

Aktivisti društva Dovolj! in nevladne organizacije Nevidni delavci sveta, ki so se pridružili protestom v Sarajevu, trdijo, da Slovenija ni edini primer slabega ravnanja s tujimi delavci v EU-ju.

Dolg delodajalcev do 9.000 evrov za delavca
Delavci, ki so na svoje težave opozarjali s transparenti "Hočemo naše plače" in "Dovolj je poniževanja delavcev iz držav tretjega sveta", med drugim zahtevajo, da se jim omogoči odhod v Slovenijo, kjer bi lahko izterjali dolgove, ki znašajo do 6.000 do 9.000 evrov za delavca. Potem ko jim je preteklo delovno dovoljenje, namreč ne dobijo več vizuma za Slovenijo, poroča spletni portal Sarajevo-x.

Protestniki so opozarjali tudi na nemogoče razmere za delo, neplačevanje prispevkov, socialnega in zdravstvenega zavarovanja ter neplačevanje nadurnega dela. Če se je kdo pri delodajalcu pritožil, je bil, po njihovih besedah, nemudoma odpuščen. Prihajalo je bilo tudi do šovinističnega odnosa do delavcev iz Bosne in Hecogovine na etični osnovi.

Delavci obtožujejo tudi svojo vlado
Delavci, ki so se zbrali v središču Sarajeva, so večinoma delali za gradbeno podjetje Prenova, katerega lastnik je Zoran Perković. Ogorčeni so tudi nad oblastmi svoje države, saj po njihovem mnenju ni naredila nič za izboljšanje njihovega stanja in je sokriva za slabo stanje delavcev iz BiH-a v Sloveniji, kjer so "jih obravnavali kot živali".

Svoje nezadovoljstvo so izrazili tudi pred ministrstvom za zunanje zadeve BiH-a, od koder so se odpravili proti sedežu slovenskega veleposlaništva, kjer naj bi jih sprejeli slovenski predstavniki. Protesti so potekali mirno.