MIP je svojim 278 delavcem ostal dolžan tri milijone evrov. Foto: MMC RTV SLO
MIP je svojim 278 delavcem ostal dolžan tri milijone evrov. Foto: MMC RTV SLO

Višina izplačila je bila sicer odvisna od tega, ali so bile posamezniku priznane le terjatve iz plač ali tudi iz odpravnine. Za tri plače in odpravnine je MIP ostal svojim 278 nekdanjim delavcem dolžan tri milijone evrov.

Po več letih so tako z denarjem iz sodne poravnave uspeli delavce delno poplačati - stečajnemu upravitelju Miroslavu Benedejčiču še ni uspelo unovčiti toliko denarja iz prodaje premoženja.

Skupno so opravili za 1,4 milijona evrov izplačil, od katerih so jih približno polovico namenili za izplačila zaposlenim. Najvišje izplačilo je bilo okrog 17.000 evrov, najnižje pa nekaj sto evrov - povprečno izplačana vsota je bila od 1.500 do 2.000 evrov.

Poleg delnih poplačil delavcev pa so morali poplačati tudi jamstveni in preživninski sklad ter zaostale prispevke za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje.

Denar bi prinesla prodaja proizvodnega obrata
Delavci pa lahko preostanek plačila svojih terjatev pričakujejo šele takrat, ko bo Benedejčiču uspelo prodati kromberški proizvodni obrat. Pri večkratnih poskusih prodaje kot celote do zdaj ni bil uspešen, zato načrtuje prodajo po delih, da bi tako ohranil vsaj del nekdanje proizvodnje.

Ocenjena vrednost celotnega premoženja ob stečaju je bila 34 milijonov evrov, zdaj pa je obrat skupaj z znamenito skulpturo bika pred vhodom na prodaj za 12 milijonov evrov.

Po zainteresiranih turških kupcih, ki so v obrat med kratkotrajnim najemom vložili tudi že nekaj svojega denarja, so se pri stečajnem upravitelju oglasili tudi drugi. Nazadnje kupci iz Rusije in Cipra, vendar z nobenim izmed njih ni bil sklenjen noben dogovor. Naslednja dražba bo zato šele takrat, ko bo znan kupec, ki bo za resnost svoje ponudbe jamčil tudi z vplačano varščino.