Gospodarstvo

Poudarki

  • Pri Slovenskih železnicah so z družbo Orsini1 prekinili sodelovanje pred novinarsko konferenco Delavske svetovalnice.
Železnica
Delavci družbe Orsini1 so za Slovenske železnice opravljali gradbena dela kot podizvajalec, preden so na Slovenskih železnicah po pozivu Delavske svetovalnice prekinili pogodbo s podjetjem Foto: BoBo
Novinarska konferenca
Na novinarsko konferenco Delavske svetovalnice je prišel tudi zastopnik podjetja Orsini1 Demiš Šainoski (na levi) in predstavnikoma društva očital, da so Slovenske železnice z družbo Orsini1 prekinile pogodbo zaradi njihovih neresničnih navedb. Foto: MMC RTV SLO/Luka Lukič
Železnice
Odgovore na vprašanje, koliko podizvajalcev opravlja delo za skupino Slovenske železnice, še čakamo. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Dodaj v

Delavci podizvajalca SŽ-ja vračali denar za dni brez dela? V podjetju pravijo, da je šlo za posojila.

V Delavski svetovalnici opozarjajo na hude primere kršitev delovne zakonodaje pri podizvajalcih podjetij v državni lasti
11. april 2018 ob 11:48,
zadnji poseg: 11. april 2018 ob 15:53
Ljubljana - MMC RTV SLO

V Društvu Delavska svetovalnica so opozorili na kršitve delovne zakonodaje pri podizvajalcih državnih podjetij in konkretno izpostavili podizvajalca Slovenskih železnic družbo Orsini1. V družbi kršitve zanikajo in napovedujejo tožbo proti Delavski svetovalnici. Slovenske železnice pa so s podizvajalcem sodelovanje pretrgale.

Predstavnik Delavske svetovalnice Goran Lukić je dejal, da so "pregledali poslovanje konkretnega podjetja Orsini1, ki delavcem daje v podpis vprašljive pogodbe o zaposlitvi, obenem pa morajo delavci podpisati tudi izjave, ki so po naši presoji polne nepravilnosti. Zato od pristojnih pričakujemo, da bodo ustrezno ukrepali in preverili vse nepravilnosti." Med njimi je Lukić poudaril, da se pogodba o zaposlitvi sklicuje na določbe Splošne kolektivne pogodbe o gospodarski dejavnosti, ki ne veljajo več že od leta 2005.

Goran Zrnić iz Delavske svetovalnice je ob tem poudaril, da so se delavci nanje obrnili zaradi tega, ker jim je podjetje Orsini1 dodalo posebno klavzulo, po kateri morajo delavci delodajalcu vračati plačo za vse dni, ko je slabo vreme in ko dela ne morejo opravljati. "Za deževne dni oziroma dni, ko sneži, so delavci tako morali delodajalcu vračati del dohodka kar v gotovini, in če upoštevamo, da so prejemali minimalno plačo, si lahko predstavljate, kaj takemu delavcu, ki mora vrniti nekaj sto evrov, ostane za preživetje," je poudaril Zrnić.

Slovenske železnice že odpovedale pogodbo
"O teh nepravilnostih smo obvestili inšpektorat za delo kot tudi generalnega direktorja Slovenskih železnic Dušana Mesa in ga obenem pozvali, naj te delavce neposredno zaposlijo," je dejal Lukić in poudaril, da pričakujejo od inšpektorata, da bo vsebino pogodb preveril in ustrezno ukrepal. Na inšpektoratu za delo medtem pojasnjujejo, da so bili seznanjeni z domnevnimi nepravilnostmi v družbi Orsini1, "vendar za zdaj o ugotovitvah in morebitnih ukrepih še ne moremo poročati". Obenem pa so še dodatno pojasnili, da lahko delavec denarne terjatve iz delovnega razmerja uveljavlja neposredno pred pristojnim delovnim sodiščem, medtem ko je za morebitno izsiljevanje za denar v pristojnosti organov pregona.

So pa, kot kaže, ukrepali na Slovenskih železnicah. Lukić je povedal, da so po njihovih podatkih Slovenske železnice že prekinile pogodbo z družbo Orsini1, d. o. o., prav tako pa naj bi na železnicah že potekali tudi pogovori z delavci tega podjetja za neposredno zaposlitev. "Slovenske železnice ob tem pozivamo, naj preverijo poslovanje vseh podizvajalcev, s katerimi sodelujejo," je poudaril Lukić

Zastopnik družbe Orsini1: Šlo je za posojila
Novinarske konference Delavske svetovalnice se je udeležil tudi Demiš Šaionski kot pooblaščenec družbe Orsini1. Zanikal je navedbe, da naj bi družba Orsini1 od delavcev zahtevala vračilo plače v gotovini za dni, ko del ne morejo opravljati, in dodal, da se to nanaša na posojila, ki jih podjetje da delavcem. "Ko delavec pride v Slovenijo brez enega evra in prosi za posojilo, da preživi do prve plače, mora potem to posojilo pač vrniti," je dejal Šainoski.

Šainoski je napovedal tožbo zoper Delavsko svetovalnico, saj Goranu Lukiću in Goranu Zrniću očita, da sta zahtevala od Slovenskih železnic prekinitev pogodbe z družbo Orsini1, kar naj bi mu osebno sporočil generalni direktor železnic. S prekinitvijo pogodbe je po njegovih besedah družbi Orsini1 povzročena velika škoda. Obenem je Šainoski poudaril, da je družba Orsini1 delavcem vselej brez zamud izplačevala plače in prispevke.

Podobnosti s poslovnim modelom Luke Koper?
Zanikal je tudi informacijo, da naj bi Slovenske železnice zaposlile delavce podjetja Orsini1, saj na podlagi svojih izkušenj iz prakse sklepa, da bodo zaradi spremenljivih potreb po delu nadomestili z drugim podjetjem. Informacije smo skušali preveriti tudi pri Slovenskih železnicah, a nam na naša vprašanja za zdaj še niso odgovorili, so pa po poročanju STA-ja iz Slovenskih železnic sporočili, da bodo nove delavce iskali z razpisom.

Goran Lukić je po novinarski konferenci dejal, da se pri poslovanju podizvajalca Slovenskih železnic pojavlja tudi sum, da gre za neregistrirano agencijo za zagotavljanje dela drugemu uporabniku, "o čemer morajo seveda odločiti pristojni organi, kakor so, recimo, ugotavljali v primeru enega izmed tako imenovanih izvajalcev pristaniških storitev v Luki Koper."

Na Slovenske železnice smo naslovili vprašanja glede obsega poslovanja s podizvajalci, na odgovore pa še čakamo.

Luka Lukič
Prijavi napako
Komentarji
arhitektka
# 11.04.2018 ob 15:58
Sramota, da najbolj delavske pravice krši država.
Dajte delovni inšpektorji, kaj mene s 6 redno zaposlenimi vsake toliko zaradi lepšega obiščete in nobenih nepravilnosti ne ugotovite....pojdite v parlament, na vlado, v luko, na železnice, dars ipd.
pirat1
# 11.04.2018 ob 16:01
Mafijska posla...

Slovenske železnice so pa itak najbolj skorumpirana in mafijska klika.

Ali SDSovi sindikalisti a la Berdajs in Pavlič, ali SDjev svetovalec Butara, Mes pa diplomant svetovno vrhunske Gea College...

Nič čudnega, da za nakup vlakov dobijo le eno, veliko predrago ponudbo, iz katere bodo spet "talali" kot pri TeŠ6

Da ropajo uboge sužnje pri podizvajalcih, je pa v Sloveniji normalno že desetletja in nikomur nič...
bud00
# 11.04.2018 ob 16:35
Zanimivo. Legalno prostituiranje. In Slovenija bo nekoč nova Švica.
cico999
# 11.04.2018 ob 16:58
V SŽ-ju marsikaj ni vredu... že to da, kurijo smeti v fužinah je plunk v morje
menitosi
# 11.04.2018 ob 18:41
To je definitivno kriminal. Upam, da bodo odgovorni mastno kaznovani.
ajvard
# 11.04.2018 ob 20:12
Novinarske konference Delavske svetovalnice se je udeležil tudi Demiš Šaionski kot pooblaščenec družbe Orsini1. Zanikal je navedbe, da naj bi družba Orsini1 od delavcev zahtevala vračilo plače v gotovini za dni, ko del ne morejo opravljati, in dodal, da se to nanaša na posojila, ki jih podjetje da delavcem. "Ko delavec pride v Slovenijo brez enega evra in prosi za posojilo, da preživi do prve plače, mora potem to posojilo pač vrniti," je dejal Šainoski.

ti lopov nagravžni! pokaži to posojilno pogodbo!
kaj v njej piše, da se vrača po obrokih od plače, ko je slabo vreme?

pa on se je samoobtožil. kje so krimiči!
infostriker
# 11.04.2018 ob 17:39
"Delavci podizvajalca SŽ-ja vračali denar za dni brez dela? V podjetju pravijo, da je šlo za posojila."

Seveda, ker so bili zavedeni. Jz se sploh ne čutim, da se dogaja toliko groženj direktorjem in drugim funkcionarjem.
Pastafarian
# 11.04.2018 ob 19:05
Raja jamra, transakcije se vršijo naprej... #Slovenija
Lešnik
# 14.04.2018 ob 09:54
Ko delavec pride v Slovenijo brez enega evra in prosi za posojilo, da preživi do prve plače, mora potem to posojilo pač vrniti," je dejal Šainoski

Že vidim kam pes taco moli in kje dobija kadre za ribrarjenje v kalnem. Banda.
Upam, da se vplete delovna inšpekcija in v firmi obrne vsak kamen.
GlasRazuma36
# 12.04.2018 ob 17:02
Meni se zdi, da bi se temu sranju izognili, če bi bolj poslušali stranke, kot so pirati. Ampak njih mediji tako ignorirajo. Zakaj le? ;) :O
sLoVaN
# 11.04.2018 ob 23:42
No, so se začela pranja umazanega perila:
v podjetju z Janševim sindikatom
v podjetju, ki ima edino po 1991 še delavskega direktorja
v podjetju, ki smo ga že vsi mi s svojimi žulji večkrat sponzorirali s kakim vložkom, da sploh živi
v podjetju, kjer delajo manj ko v bolnicah, na občinah in še kje v JU..
vipmit
# 11.04.2018 ob 21:31
Socialna politika SD!
Skippy
# 11.04.2018 ob 21:18
Sramota, da najbolj delavske pravice krši država.

Logično zadeva. Ne bo država kaznovala samo sebe.
Mirko Tipka
# 16.04.2018 ob 12:56
arhitektka
# 11.04.2018 ob 15:58
Prijavi neprimerno vsebino
Sramota, da najbolj delavske pravice krši država.
Dajte delovni inšpektorji, kaj mene s 6 redno zaposlenimi vsake toliko zaradi lepšega obiščete in nobenih nepravilnosti ne ugotovite....pojdite v parlament, na vlado, v luko, na železnice, dars ipd.


Prosim, da si preberete članek do konca in ne na pamet komentirat:
Oris1 ni državna firma
http://www.bizi.si/ORSINI1-D-O-O/
nikhrast
# 12.04.2018 ob 16:48
Pa kakšen plačilni sistem, plača se vsaka ura, če se pa ne dela, se pa ne plača.
Isto pri zidarjih, ko je lepo delajo ves dan, za cajta slabega vremena si pa sploh ne pišejo ure.
nikoli
# 12.04.2018 ob 12:54
Kaj je narobe z železnicami? So morda lastnice tega Orsinija?
Izvidnik
# 12.04.2018 ob 08:27
Šanionski---šanerski ;)
Izvidnik
# 12.04.2018 ob 08:26
Orsinski vazno da maš ti polne žepe kajne
KunteKinte
# 12.04.2018 ob 06:16
Samo podat sum storitve kaznivega dejanja na tožilstvo.. ta Sainovski se bo ze ujel v zanko
gospod iskreni
# 11.04.2018 ob 19:41
Že to da se jim take zadeve zdijo normalne pomeni da je informiranost zelo slaba
Kazalo