Gospodarstvo
Silvo Berdajs
Odločitev za odstop je sprejel kljub podpori večine sindikatov in svetov delavcev. Foto: BoBo
VIDEO
Berdajs kljub podpori ods...
VIDEO
Berdajs odstopil z nadzor...

Dodaj v

Sindikalist Berdajs odstopil z vseh nadzornih funkcij v SŽ-ju

Odstopil kljub večinski podpori zaposlenih
10. april 2018 ob 15:34,
zadnji poseg: 10. april 2018 ob 15:48
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Član nadzornega sveta Slovenskih železnic (SŽ) in predsednik sveta delavcev kapitalsko povezanih družb Silvo Berdajs je sporočil, da v dobro podjetja in za umiritev razmer na železnicah odstopa z nadzornih funkcij v okviru SŽ-ja.

"Kljub zaupnici in večinski podpori zaposlenih sem se odločil, da za umiritev razmer na SŽ-ju odstopim z nadzornih funkcij," je Berdajs sporočil kmalu po tistem, ko je sedem svetov delavcev in devet sindikatov v sporočilu za javnost Berdajsu izrazilo podporo pri njegovem nadaljnjem delovanju.

Berdajs, ki je sedel v nadzornih svetih SŽ-ja, SŽ - Infrastrukture in Železniškega gradbenega podjetja, je zapisal, da je takšno odločitev sprejel po tehtnem premisleku, v dobro podjetja in vseh železničarjev, hkrati pa se je svetom delavcem in sindikatom zahvalil za podporo in zaupanje.

Berdajsov odstop je posledica sporov med posameznimi sindikati in nekaterimi njihovimi člani. Ta je nove razsežnosti dobil konec marca, ko je Siol objavil posnetek pogovora med sindikalistom Berdajsom in Antonom Škrajnarjem, ki je zaposlen v družbi SŽ - Potniški promet. Berdajs v posnetku sogovorniku grozi, med drugim z izgubo službe.

Svet delavcev SŽ - Potniški promet je prejšnji teden na Slovenski državni holding (SDH), nadzorni svet ter vodstvo železnic naslovil poziv k razrešitvi Berdajsa z vseh funkcij. V SDH-ju so Berdajsov pogovor označili za "skrajno neprimeren način delovanja in komuniciranja". Dejali so, da je "prestopil vse meje dovoljenega in s svojim vedenjem naredil izjemno škodo družbi v državni lasti".

Berdajs s široko podporo zaposlenih
Berdajsu je sicer podporo pred odstopom izrazilo sedem svetov delavcev in devet sindikatov na Slovenskih železnicah. V skupnem sporočilu so omenjeni socialni partnerji, ki zastopajo več kot 91 odstotkov zaposlenih v SŽ-ju, zapisali, da so o Berdajsovem ponujenem odstopu opravili poglobljeno razpravo.

"Poudarjamo, da smo vsi podpisani sveti delavcev in sindikati opravili poglobljeno in argumentirano razpravo o ponujenem odstopu," so zapisali v sporočilu za javnost.

Pod sporočilo, v katerem Berdajsu izrekajo podporo, so podpisani sveti delavcev družb SŽ, SŽ - Tovorni promet, SŽ - Infrastruktura, SŽ - VIT, SŽ - Prometni inštitut in svet delavcev kapitalsko povezanih družb.

Poleg omenjenih svetov so Berdajsu podporo izrekli tudi Sindikat strojevodij Slovenije, Sindikat delavcev železniške dejavnosti, Sindikat vzdrževalcev železniških voznih sredstev, Sindikat vozovnih preglednikov Slovenije, Sindikat železniškega transporta Slovenije, Sindikat vzdrževalcev lokomotiv Moste, Sindikat delavcev uprave SŽ, Sindikat uslužbencev železnic in Sindikat železniškega prometa Slovenije.

Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
Anar Hija
# 10.04.2018 ob 15:38
SD in SDS kadre iz vseh državnih podjetjij in institucij, pa bomo druga Švica!
SpookyDonk
# 10.04.2018 ob 15:46
Še vedno bo ostal na SŽ in bo stric iz ozadja. Navadno metanje peska v oči. Volitve so blizu in ker je Berdajs sds kader, bodo s to potezo le malo zmanjšali napetosti in odvrnili medijsko pozornost.
stewie
# 10.04.2018 ob 15:40
Silvo Berdajs je sporočil, da v dobro podjetja in za umiritev razmer na železnicah, odstopa z nadzornih funkcij v okviru SŽ-ja.

Sigurno ni rekel tega, ampak je v svojem slogu poslal vse nekam v mp3. Ampak za javnost je potrebno dati novico v taki obliki :)
čik
# 10.04.2018 ob 15:38
na ker stolček ga boste pa zdej posadil?
;)
plača desetjurjevbrutopress
SamoRes
# 10.04.2018 ob 15:57
"Vse bom naredil, da te fu... ven iz službe," mu zagrozi Berdajs. Pri tem ponovi, da ga "bo sf...l kot psa, če se bo potegnil nazaj".

Ni problem le Berdajs. Takšne se v normalni državi odstavi in je mir.
Problem je v tem, da so mu kljub takšnemu obnašanju dali podporo sveti delavcev in sindikati.
Očitno smo Slovenci padli na samo dno politične in državljanske kulture.
Bivši uporabnik
# 10.04.2018 ob 15:45
Mene je kar strah tega brdavsa, čeprav ziher kaj prispevam k njegovi dvojni ministrski plači
FolkloraS
# 10.04.2018 ob 15:46
In sedaj naj ga še vržejo iz službe! Blatenje itd!
fridah
# 10.04.2018 ob 15:44
brdavs
cannex
# 10.04.2018 ob 16:17
Če Silvo Berdajs zaradi groženj ne bo izgubil službe na Slovenskih železnicah oz. bo dobil kakšno drugo (nadomestno) službo v kakšnem javnem podjetju/zavodu/agenciji potem ni prihodnosti za slovensko državo. Brez pomisleka bi moral leteti iz vseh funkcij in stolčkov dan po objavi posnetka.Naj se zaposli v zasebnem sektorju, če je tako sposoben, kot sam misli, da je.
samogledam
# 10.04.2018 ob 15:51
a bo g.Berdajs odšel na zdravljenje zaradi nekontrolirane jeze ? a to sindikalistom ni treba.
aanton
# 10.04.2018 ob 15:47
V SDH-ju so Berdajsov pogovor označili za "skrajno neprimeren način delovanja in komuniciranja". Dejali so, da je "prestopil vse meje dovoljenega in s svojim vedenjem naredil izjemno škodo družbi v državni lasti".
In kaj sledi?? aja, sem pozavil da smo v sloveniji.......bo pač drugje haral naprej...za lepe dnarce...
severna zvezda
# 10.04.2018 ob 16:10
Gospod bo morda svojo jezo sedaj stresal v DZ, v bodoči kvoti SDS poslancev?

Prvi pogoj je, da je oseba prostak (po govorjenem sodeč), edina razlika bi bila, da ne bi ''prostakiral'' po telefonu, ampak preko twitterja (drugi pogoj).

Ta dva pogoja sta torej za SDS že izpolnjena. Tretji: vera v nezmotljivost večnega vodje :))
abzng
# 10.04.2018 ob 16:46
Ja res čudno! Če človek ne bi vedel, da je prekaljeni SDS kader, bi mislil, da je kak relikt "old boys-ov" iz prejšnjega sistema. In sedaj človek ekstremno desne stranke na čelu sindikatov železničarjev, ki so bili vedno "revolucionarji". In seveda, kadar je šel vlak mimo Doba, ko je bil Janša tam, je moral zapiskati! Če slučajno ni, je bil strojevodja ob službo.

Tudi mene čudi, da ni nič Janšovcev. Mislim, da tuhatajo kaj bi, da bi potegnili ven kaj dobrega! Težak bo - ampak JJ bo že kje našel kake strice, prostitutke in podobne škrate.
severna zvezda
# 10.04.2018 ob 16:07
Odstopil je z nadzornih funkcij, ne pa ..........

Ostaja pa predstavnik sveta delavcev kapitalsko povezanih družb sistema. (vir: Dnevnik)
QUENDI
# 10.04.2018 ob 16:22
.....neverjetno....kaj si privošči in kako nedotakljiv je ta sindikalist.......več Kerpanov potrebujemo......
Đorđ Buš
# 10.04.2018 ob 16:00
Še Tošič bi se ga ustrašil
anomiselu
# 10.04.2018 ob 15:58
Gospod bo morda svojo jezo sedaj stresal v DZ, v bodoči kvoti SDS poslancev?
severna zvezda
# 10.04.2018 ob 16:50
Prepozno. Ekipa SDS je zafurala železnice za naslednjih par desetletij.

Imajo pa Branka Mariniča, tistega ''germanista'' iz SDS, zaposlenega na SŽ. :))

Deutschebahn.press
Bivši uporabnik
# 10.04.2018 ob 16:36
Ni cudno da ga njegova sindikalna kompanija ni uspela(hotela) odstaviti , ko pa je v dolgih letih delovanja sam izbiral in nastavljal preverjeno lojalne ljudi. Kot predsednik sveta delavcev bo se naprej rovaril in vlekel placo ki si jo s svojim primitivizmom nikoli ne zasluzi. Cudno da se SDS nic ne oglasi saj je vendar eden od njenih ustanovnih clanov.
BKn
# 10.04.2018 ob 15:58
@Anar Hija
"SD in SDS kadre iz vseh državnih podjetjij in institucij, pa bomo druga Švica!"

Mislim, da to ne bo dovolj. Vedno se kak drugi zraven prikrade. Nekatera omrezja delujejo neodvisno od tega kdo je na oblasti, vsaj do sedaj so.
joze153
# 10.04.2018 ob 15:49
Kaj so mu le obljubili,me zanima..??
zeitgeist
# 10.04.2018 ob 16:46
Prepozno. Ekipa SDS je zafurala železnice za naslednjih par desetletij. Denar, ki je bil vložen, ni ga bilo malo, ni bil racionalno porabljen. Vse nove garniture, ki so jih kupili v zadnjih 15 letih imajo pomanjkljivosti glede udobja in vzdrževanja.
Glede na vse to, dvomim, da bo nakup novih garnitur, izveden v dobro potnikov.
Đorđ Buš
# 10.04.2018 ob 16:01
Sigurno ni rekel tega, ampak je v svojem slogu poslal vse nekam v mp3
lol
Radoveden
# 10.04.2018 ob 17:01
Si predstavljate da mu kak svet delavcev ne da podpore ostali pa stisnejo rep med noge in tip se obdrži na stolčku?

Ko se ve da bi potem obračunal z njimi kot s psom... Ni variate da tvegaš in storiš samomor, adijo plača, bognedaj da plačuješ kredit, premisliš in si rečeš, nima smisla da se na meni kopja lomijo, še tega mi je treba, ča ga kdo drug stera, jaz ne bom tvegal. Normalno, da ga je tirana podprlo vseh 7 svetov delavcev.

Ni ravno higiena domena druge švice.

Steral ga je pa iz stola nekdo drug. Vsa ta "podpora" je samo maska za ovce, da lepše izpade zanj.
sandiego1995
# 10.04.2018 ob 17:06
Dva tedna prepozno, primitivec!!!
fiston
# 10.04.2018 ob 19:17
Zgleda maršal dal komando, briga njega za dobro železnic kot njegovega maršala. Očitno je Maršal dal komando, ker bodo volitve, pa ne bi bilo dobro, če bi takrat s tem bombardirali.
los-t
# 10.04.2018 ob 18:56
Ti na SŽ majo pa sindikat za vsako delavnico al kaj...nisem zasledil sindikata za toaletne prostore..? Pa vsaka delavnica ima direktorje in nadzorni svet, plačane nadzornike in svete delavcev in sindikaliste, ni čudno da so SŽ vreča brez dna...
Lešnik
# 10.04.2018 ob 18:34
Ampak ta šefe SŽ v senci pa še vedno ostaja v firmi. Kakšno leglo je ta firma na davkoplačevalski cevki.
bori
# 10.04.2018 ob 17:34
Poleg omenjenih svetov so Berdajsu podporo izrekli tudi Sindikat strojevodij Slovenije, Sindikat delavcev železniške dejavnosti, Sindikat vzdrževalcev železniških voznih sredstev, Sindikat vozovnih preglednikov Slovenije, Sindikat železniškega transporta Slovenije, Sindikat vzdrževalcev lokomotiv Moste, Sindikat delavcev uprave SŽ, Sindikat uslužbencev železnic in Sindikat železniškega prometa Slovenije.

.. sindikat sds slovenije, sindikat za drugi tir in sindikat za plače.
imemijeIvan
# 10.04.2018 ob 17:06
Taki so pravi sindikalisti - mafijozoti tipa Soprano. Brdavs mu kar parira.
Ceriš
# 10.04.2018 ob 20:01
Odstop z vseh nadzornih funkcij je le
pesek v oči javnosti, saj ostaja na istem
delovnem mestu oziroma na enaki funkciji
z enako plačo. Pravi odstop bi bil vrnitev
na delovno mesto v skladu z njegovo
železniško izobrazbo, to pa je strojevodja
in nič več.
SamoRes
# 10.04.2018 ob 17:46
JBT
# 10.04.2018 ob 19:22
Pa bodo rekli, da so ga napadapi zaradi volitev, ki prihajajo.
manuchao
# 10.04.2018 ob 16:11
neki novega na naši politični sceni
bori
# 10.04.2018 ob 18:19
SamoRes, # 10.04.2018 ob 17:46

Ta model prebije zvočni zid v manj kot sekundi. Model je vesoljska ladja Enterprise prinesla iz glaksije, katere svetloba še ni dosegla Zemlje. Ko se odprejo vrata izstopiš v narisano mesto na njih. Končne hitrosti še niso izmerili, ker so bile razlike na urah na Zemlji in vlaku za več milijard let. Kolesa in tiste žice ima pa samo zato, da se prilagodi zastarelim progam, ki so jih zgradili strici. Stroj sploh ne troši energije, ampak jo le proizvaja in daje v omrežje. Večji je klanec- več proizvede. Seveda vozi brezplačno. Preprosto vzleti in lebdi nad morjem.
poharc
# 10.04.2018 ob 17:17
Tudi SŽPS - izdajalci!
Normandijec
# 11.04.2018 ob 09:24
Prosim, pojasnite mi zakaj se v Sloveniji govori, da bi bili lahko druga Švica.
Kaj se res ne zavedamo, da s to izjavo samo kažemo kako majhni in nepomembni smo in kako bi bili radi veliki.
O Avstriji se ne govori, vendar je dežela, ki nas je šolala po Marijo Terezijo.

Zatorej sen o drugi Švici, dokler se Slovenci kremeniti ne odločimo biti kot Švicarji, katerih deviza je od 1291 leta:
Unus pro omnibus, omnes pro uno

So sanje otrok, ki se igrajo v peskovniku.
Normandijec
# 11.04.2018 ob 09:19
Preden ljudje lahkomiselno rečejo, da bi bili lahko "druga" Švica, si naj malo ogledajo njihovo "devizo" iz 1291:

"Unus pro omnibus, omnes pro uno »
Samybox5
# 11.04.2018 ob 08:59
A bomo kmalu se posvetili drugim bolj pomembnim novicam kot pa temu RUMENEMU ŽELEZNIČARSKEMU TISKU, ki po mojem mnenju ne bi smel zasesti več kot en dan novic. Gospodu se lepo pove kot vsem drugim državljanom Slovenije "ČE TI KEJ NI PROU VZEM KNJIŽICO IN PEJT" na SŽ imajo še vedno knjižice verjmite oni v predkambrijski dobi ŽEEEE grem delajo ;)
FRKA
# 10.04.2018 ob 19:54
A že?
solovinko
# 10.04.2018 ob 17:03
Se kolcalo se bo po njemu.....boste videli....
Kazalo