Delavci kočevskega podjetja Prenova, ki zaradi neizplačanih plač gladovno stavkajo že deveti dan, so protestirali pred ministrstvom za delo. Pridružili so se jim tudi podporniki. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Žužek
Delavci kočevskega podjetja Prenova, ki zaradi neizplačanih plač gladovno stavkajo že deveti dan, so protestirali pred ministrstvom za delo. Pridružili so se jim tudi podporniki. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Žužek
Protest
Poskus zasede ministrstva ni uspel. Foto: MMC RTV SLO
Delavci
V sredo bo po Mostarlićevih besedah potekal pogovor med Perkovićem in kočevskim županom Jankom Vebrom. Pavlica sicer upa, da bo Perković delavcem poravnal del sredstev in jim omogočil preživeti obdobje do zaposlitve pri novem delodajalcu, kot je obljubil. Foto: MMC RTV SLO
Delavci
Pavlica je pojasnil, da so tudi seznanjeni s tem, da naj bi inšpektor, zadolžen za kočevsko območje, odgnal delavce Prenove, ki so prišli k njemu po pomoč. Glavni inšpektor za delo to zdaj preverja, če bo ugotovil nepravilnosti, bodo proti inšpektorju ukrepali. Foto: MMC RTV SLO
Prenova
Po navedbah stavkajočih delavcev Prenove jim lastnik podjetja, samostojni podjetnik Zoran Perković, z izjemo po nekaj deset evrov, kolikor jim je izplačeval "na roko", že 15 mesecev ni plačal za opravljeno delo, prav tako tudi ne prispevkov. Foto: MMC RTV SLO
Protestniki na ministrstvu za delo
Protest in izgred pred ministrstvom za delo

Delavec Mevludin Mostarlić je po sestanku dejal, da ostajajo pred ministrstvom, kjer se bo nadaljevala gladovna stavka. Stavko bodo nadaljevali, dokler ne najdejo rešitve. "Hočemo plačilo," je poudaril in dodal, da bodo delodajalca, ki jim dolguje med 50.000 in 60.000 evrov, tožili.

"Vlada razume stisko teh ljudi, ki so se ne po svoji krivdi znašli v izjemno težkem socialnem položaju," pa je pojasnil državni sekretar v premierjevem kabinetu Miloš Pavlica. Na več kot triurnem sestanku, ki se ga minister Ivan Svetlik zaradi obveznosti ni udeležil, so sicer iskali rešitve, vendar pa lahko 11 delavcem, ki gladovno stavkajo že deveti dan, nudijo, kar lahko v okviru pravne države in zakonodaje.

ZSSS bo nudil pravno pomoč
Uredili jim bodo osebna delovna dovoljenja, saj vsi izpolnjujejo pogoje za to, imajo tudi kar nekaj ponudb delodajalcev, ki so te delavce pripravljeni zaposliti. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije pa je delavcem ponudila pravno pomoč. Dva delavca sta sicer upravičena do izredne denarne socialne pomoči, saj za to izpolnjujeta zakonske pogoje, ki je že v izplačilu.

Ker gre v tem primeru za odnos med delodajalcem in delavci, država za delavce ne more izterjati dolga, še pravi Pavlica in dodaja, da država lahko v ta odnos vstopa z vidika socialne stiske. Tako že potekajo nekatere dejavnosti prek jamstvenega sklada, posegli bodo tudi po vseh mogočih ukrepih proti obstoječemu delodajalcu, s katerimi država razpolaga, in tako skušali od njega dobiti sredstva; obstaja tudi možnost stečaja.

Sprejeli bi delo pri novem delodajalcu
Po besedah Mostarlića so jim ponudili pomoč Rdečega križa, vendar, kot je dejal, v Slovenijo niso prišli, da bi jih "hranil Rdeči križ". "Prišli smo delat, za delo pa hočemo plačilo," je zatrdil. Delo pri novem delodajalcu bi sprejeli, vendar pa želijo prejeti tudi že zasluženo plačo.

Pomoč so že iskali pri inšpektoratu za delo, kjer je po Mostarlićevih navedbah njihov delodajalec, samostojni podjetnik Zoran Perković, dejal, da jim bo nakazal 1.000 evrov, hkrati pa jim odpovedal delovno razmerje. To bi se moralo zgoditi že prejšnji teden, a denarja na računih še vedno ni.

Pred ministrstvom tudi izgred
Delavci prenove gladovno stavkajo, ker že več kot leto dni niso prejeli plače od svojega delodajalca. Svoj položaj so zdaj predstavili ministrstvu za delo, kamor so jih spremili tudi podporniki, člani gibanja Nevidni delavci sveta, ki zagovarjajo pravice tujih delavcev v Sloveniji. A shod podpornikov je zmotil kratek izgred, saj so se pojavili nasprotniki Nevidnih delavcev sveta.

Večinoma so shod pred ministrstvom le tiho opazovali na drugi strani ulice na Kotnikovi, kratek izgred pa se je zgodil, ko je eden izmed nasprotnikov shoda prišel do zbranih podpornikov delavcev, zmotil govor članice gibanja z vzkliki in potrgal nekaj napisov, ki so jih nosili člani gibanja Nevidni delavci sveta.

Pri tem je prišlo do prerivanja med člani gibanja in njihovim nasprotnikom. Posredovali so policisti, ki so varovali shod, in preprečili hujši fizični izgred. Nasprotnik podpornikov stavkajočih se je nato vrnil na drugo stran ulice.

Poskusili zasesti prostore ministrstva
Člani gibanja Nevidni delavci sveta pa so kasneje poskusili vdreti in zasesti prostore ministrstva. "Dali smo ministrstvu čas, da pride z novo ponudbo, če ne bomo vdrli na ministrstvo in ga vrnili ljudem," je dejal eden od članov. A so ostali pred zastraženimi vrati, zasedba prostorov pa ni uspela.

Prišli so, da bi delali
Predstavnik delavcev Prenove Mostarlić je sicer pred sestankom tudi povedal, da so prišli v Slovenijo zato, da bi delali in ne da bi kradli. Upa, da bodo njihove zahteve izpolnjene, in sicer, da naj jim nekdo izplača plače, potem pa naj sodno pritisnejo na direktorja podjetja. "Mi bomo stavkali, dokler ne dobimo konkretnih odgovorov glede naših zahtev, pripravljeni smo počakati tukaj tudi en mesec, dokler nas ne bo kdo sprejel," je zatrdil pred odhodom na ministrstvo.

Po Mostarlićevih besedah o dogajanju poročajo tudi bosanski mediji. "Razumljivo je, da jih skrbi za nas," je povedal in pojasnil, da stavkajoči delavci dobro sodelujejo tudi z bosanskim in srbskim veleposlaništvom in da ti veleposlaništvi tudi pritiskata za izpolnitev njihovih zahtev. "Oni so prvi, ki nam lahko pomagajo," je še dejal Mostarlić, ki je pripravljen sprejeti brezplačno pravno pomoč ZSSS-ja.

Zadevo preiskujejo tudi policisti
Policisti ljubljanske policijske uprave so za MMC pojasnili, da v zadevi neizplačevanja plač vodijo predkazenski postopek v zvezi sumov kaznivih dejanj zoper delovno razmerje in socialno varnost. O zbranih ugotovitvah bodo policisti obvestili pristojno tožilstvo.

O problemu tujih delavcev in stavkajočih v Kočevju je MMC za mnenje vprašal svetovalca Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) za socialno področje migracij Gorana Lukiča. "V tem trenutku velja tragična logika, da se delodajalcem 'splača' izkoriščati delavce," je pojasnil Lukič.

Glede morebitnega zaostrovanja sankcij za delodajalce, ki ne izplačujejo plač, pa je svetovalec ZSSS-ja za migracije dejal, da se v tem trenutku "splača" izkoriščati delavce, saj da se na koncu "ekonomika izteče v korist delodajalcev".

Delavci Prenove: Perković ni izplačeval plač
Skupina enajstih delavcev (dva naj bi že poiskala zdravniško pomoč) od skupno 130 delavcev, kolikor jih je delalo pri samostojnem podjetniku Zoranu Perkoviću, se je za stavko odločila zaradi neizplačevanja plač. Delodajalec jim namreč z izjemo po nekaj deset evrov, kolikor jim je izplačeval "na roko", že 15 mesecev ni plačal za opravljeno delo, prav tako tudi ne prispevkov.

Protestniki na ministrstvu za delo
Protest in izgred pred ministrstvom za delo