Nadzorniki Krke so bili imenovani za petletno obdobje, mandat pa so začeli z današnjim dnem. Foto: BoBo
Nadzorniki Krke so bili imenovani za petletno obdobje, mandat pa so začeli z današnjim dnem. Foto: BoBo
Jože Colarič
Colariču so letos potrdili nov šestletni mandat na čelu Krke. Foto: BoBo
Znana višina Krkine dividende

Delničarji Krke - največja posamična lastnika sta Slovenski državni holding (SDH) s 16,20-odstotnim in Kapitalska družba (Kad) z 10,65-odstotnim deležem - bodo tako prejeli višjo dividendo, kot sta jo predlagala uprava in nadzorni svet. Njun predlog je predvideval izplačilo dividend v znesku 2,20 evra bruto za delnico, kar pomeni, da bi Krka za izplačilo dividend namenila 71,6 milijona evrov.

Društvo Mali delničarji Slovenije je sicer predlagalo še višjo dividendo kot SDH in Kad, in sicer v znesku 3,35 evra bruto, a so delničarji podprli nasprotni predlog dveh največjih lastnikov Krke, o predlogu malih delničarjev pa zato sploh niso glasovali. Dividende bodo izplačane v 30 dneh.

Od preostalega bilančnega dobička za leto 2014 v znesku 181,5 milijona evrov bo Krka skladno s skupščinskim sklepom za druge rezerve iz dobička namenila dobrih 50 milijonov evrov, enak znesek pa bo prenesla v naslednje leto.

Nov nadzorni svet
Krka je dobila tudi nov nadzorni svet, tudi pri imenovanju nadzornikov sta z nasprotnim predlogom uspela SDH in Kad. Predlagala sta, da namesto od uprave in nadzornikov predlagane Sergeje Slapničar nova nadzornica postane Simona Razvornik Škofič iz SDH-ja, kar je skupščina z zadostno večino tudi podprla. Preostali člani nadzornikov so postali še Julijana Kristl, Jože Mermal, Matej Pirc, Andrej Slapar in Anja Strojin Štampar.

Krka je ponovila junijsko skupščino, na kateri so delničarji izglasovali dividendo v znesku 2,20 evra bruto in nove nadzornike, med katerimi je bila med že naštetimi tudi Slapničarjeva. Ker je bila junijska skupščina sklicana dan prepozno, so morali njene sklepe razveljaviti in skupščino ponoviti.

Opravičilo zaradi nevšečnosti
Prvi mož Krke Jože Colarič se je delničarjem na skupščini opravičil za nevšečnosti zaradi ponovitve skupščine in predstavil lansko poslovanje. Spomnil je tudi na izgubo, ki so jo lani pridelali zaradi padca ruskega rublja. Ker tečaj rublja v zadnjem obdobju spet pada, je Krka v tretjem četrtletju rusko valuto v celoti zavarovala s terminskimi tveganji, je pojasnil.

V prvem polletju je Krka ustvarila 599,9 milijona evrov prodaje, kar je pol milijona evra več kot v enakem obdobju lani, količinska prodaja pa se je povečala za 5,2 odstotka. Tečaj rublja je bil za 26 odstotkov nižji kot lani. Prodaja v rubljih je bila za 13 odstotkov višja, v evrih pa je nižja za 15 odstotkov.

Colarič je po skupščini povedal, da se je v zadnjem polletju najbolj okrepila njihova prodaja v Zahodni Evropi, predvsem v Nemčiji, skandinavskih državah, v Veliki Britaniji, na Irskem, v Španiji in v državah, kjer je Krka zadnja leta neposredno prisotna. Na Portugalskem, v Italiji, državah Beneluksa, na Finskem in drugje, je navedel.

Odzval se je tudi na očitke glede stroškov ponovitve skupščine. Kot je dejal, so stroški znašali manj kot 10.000 evrov, kar za Krko, ki na leto ustvari 1,2 milijarde evrov prometa, ni velik strošek.

O govoricah o domnevnem nezadovoljstvu lastnikov z njim kot predsednikom Krkine uprave je dejal, da gre za izmišljeno zgodbo nekega medija. Zatrdil je, da ima Krkina uprava zagotovilo lastnikov, da ima podporo, hkrati pa je to z večino sklepov, izglasovanih 100-odstotno, potrdila tudi današnja skupščina.

Znana višina Krkine dividende