Foto:
Foto:

Na skupščini delničarjev NKBM-ja so delničarji odločali le o izbiri revizorske družbe, ki bo opravila redno zunanjo revizijo poslovanja za letošnje leto. Na dnevnem redu pa niso bile napovedane nekatere pomembnejše točke kot npr. razprave o predvideni dokapitalizaciji ali o poteku iskanja odgovornih za dajanje slabih posojil ter o spornih nepremičninskih in drugih poslih na Hrvaškem in v Srbiji. Razpravo o tem je na junijski skupščini delničarjev skušala na dnevni red uvrstiti Agencija za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN), vendar njihovi predstavniki pri tem niso bili enotni.

Zahtevo po vložitvi tožbe za povrnitev škode v zvezi z vodenjem posameznih poslov družbe so podprli tudi manjši delničarji, ki so precej nezadovoljni z vrednostjo delnice NKBM-ja, s katero se na ljubljanski borzi trguje le še po 1,35 evra, kar večina, ki je delnice za 27 evrov kupila na javni prodaji leta 2007, zagotovo ni pričakovala.

Druga največja slovenska banka je v prvi polovici letošnjega leta pridelala 38,6 milijona evrov izgube. Vodstvo banke pa zagotavlja, da načrtuje in izvaja ustrezne ukrepe za izboljšanje poslovanja, med katere spadata tudi prenova strategije banke in čiščenje kreditnega portfelja. Dokapitalizacijo želijo izvesti še s prodajo manj ključnih naložb, med katere spada tudi 51-odstotni delež v Zavarovalnici Maribor.

G. C.