NLB bo dobila 1,9 milijona evrov svežega kapitala. Foto: MMC RTV SLO
NLB bo dobila 1,9 milijona evrov svežega kapitala. Foto: MMC RTV SLO

Delničarji naj bi potrdili tudi dokapitalizacijo za nekaj manj kot 1,9 milijona evrov, na skupščini pa bodo odločali še o dveh novih članih nadzornega sveta.

Uprava in nadzorni svet NLB-ja predlagata pooblastila uprave za povečanje osnovnega kapitala banke enkrat ali večkrat za največ 79,9 milijona evrov. V ta namen lahko izda skupno največ 9.578.232 novih navadnih delnic, ki jih lahko nameni izključno za zamenjavo junija izdanih pogojno zamenljivih obveznic, ki jih je junija vplačala država. S tem je NLB zagotovil 320 milijonov evrov hibridnega posojila. Prednostna pravica obstoječih delinčarjev se lahko pri tem izključi.

Banka najprej namerava izdati 222.647 navadnih delnic, ki jih bo po ceni 8,35 evra ponudila zainteresiranim vlagateljem. Te delnice naj bi kupila Kapitalska družba (Kad) in Slovenska odškodninska družba (Sod), ki sta v začetku letošnjega julija za 61 milijonov evrov dokapitalizirali NLB, vendar po mnenju Evropske komisije po previsoki ceni. Zato je komisija NLB-ja naložila še eno dokapitalizacijo za 1.858.178,92 evra, ki mora biti izvedena najpozneje v 90 dneh po sprejetju sklepa na skupščini, torej do sredine marca 2013.

Skupaj s Kadom in Sodom ima država, ki je največja lastnica največje slovenske banke, v lasti približno 59 odstotkov delnic. Približno 22-odstotna lastnica je belgijska finančna skupina KBC.

Deničarji bodo na decembrski skupščini odločali tudi o imenovanju dveh nadomestnih članov nadzornega sveta. Predstavnika KBC-ja Jana Vanhevla, ki je odstopil februarja lani, bo po predlogu zamenjal Gael de Pontbriand, predstavnika države Matjaža Schrolla, ki je odstopil avgusta letos, pa Marianne Okland. Nadzorni svet, ki mu predseduje Klemen Vidic, se zaradi odstopov štirih nadzornikov v zadnjim mesecih skrčil z deset na šest članov.