Altima kljub pričakovanjem ni povišala ponujene cene za odkup delnice. Foto: RTV SLO
Altima kljub pričakovanjem ni povišala ponujene cene za odkup delnice. Foto: RTV SLO
Zoran Janković
Ali Janković res odhaja iz Mercatorja? Foto: Mercator
Tudi Janković si želi, da bi Mercator ostal v slovenskih rokah. Foto: RTV SLO
Altima lahko meri predvsem na male delničarje. Foto: RTV SLO

Če Slovenci lahko kupujejo v Srbiji, je naravno, da lahko to počnejo tudi Srbi v Sloveniji.

Mladjan Dinkić, srbski finančni minister

V Odmevih je napovedal tudi nakup novih delnic, v zaenkrat neznanem podjetju, ki ga bo tudi vodil, več pa bo povedal šele konec meseca. Janković zatrjuje, da Altima, za katero bo ta mesec opravljal svetovalne posle, ne sodeluje s srbskima poslovnežema, cena 41.000 tolarjev za delnico, za katero se je že pred ponudbo dogovoril, pa se mu zdi dobra.

Delnice so že prvi dan Altimine ponudbe po 41.000 tolarjev prodali tudi trije člani (Jadranka Dakič, Marjan Sedej in Aleš Čerin) nekdanje Mercatorjeve uprave.

Za visoko ceno špekulacije?
Visoka cena, ki so jo na četrtkovem trgovanju na borzi dosegale Mercatorjeve delnice, se zdi Jankoviću pretirana, zato meni, da v ozadju nekdo, ki si ne želi uspeha Altimine ponudbe, špekulira. Na začetku trgovanja je tečaj delnice Mercatorja poskočil na 43.400 tolarjev, po poldnevu pa se je ustavil pri 41.500 tolarjev.

Janković je še pojasnil, da za nakupom delnic Mercatorja ne stoji on, saj se iz podjetja, ki ga ne vodi več, s prodajo lastnih delnic, vredne naj bi bile okrog 4 milijarde tolarjev, umika. Dodal je še, da bi, če bi imel zadostna sredstva za takšen prevzem, posel izvedel sam in ne bi deloval preko tujih posredniških družb.

Z Bekom se je res srečal
Janković je v Odmevih potrdil tudi srečanje s srbskim poslovnežem Milanom Bekom. Dejal je, da se mu povezava Mercatorja z Delto in Agrokorjem še vedno zdi najboljša možnost za slovenskega trgovca, vendar v tej povezavi sam ne bo sodeloval.

V Mercatorju hvaležni velikim
Največja slovenska lastnika Mercatorja - Istrabenz in Pivovarna Laško - pa vztrajata, da delnic ne mislita prodati, saj naj bi bila to za njiju dolgoročna naložba. Iz uprave Mercatorja so medtem sporočili, da je za Mercator ključno, da delnic ne prodajata njegova strateška lastnika, kar zagotavlja dolgoročno stabilnost družbe. O kakršnem koli prevzemu Mercator nima informacij, odločitev lastnikov o prodajah in nakupih delnic pa ne želijo komentirati.

Danes ob 17. uri v spletno klepetalnico prihaja Kristijan Verbič, predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev.
Za delnico vrtoglavih 120.000 tolarjev?
Ponudba Altime bo potekla 28. aprila, lahko pa jo tudi skrajšajo z objavo v Delu in Dnevniku. Kljub skoku cene delnice Altima ni objavila višje ponudbe za delnico. Borzni analitiki menijo, da je ponujena cena prenizka, da bi odkup uspel - tako je predstojnik Ekonomskega inštituta Pravne fakultete France Križanič za Delo dejal, da bo po njegovem mnenju prevzemna cena kar trikrat višja od ponujene.

Predhodna napoved za preprečitev skoka
O številki 41.000 tolarjev za delnico se je govorilo že prej, predhodna napoved ponudbe pa naj bi bila po nekaterih ocenah namenjena prav preprečitvi prevelikega skoka cene delnic. Vendar poteza ni najbolj uspela, saj je cena delnic že zrasla prek ponujene vsote, mali delničarji, ki imajo v Mercatorju okoli 40-odstotni delež, pa naj ne bi nameravali prodajati svojih delnic po ceni, ki jo ponuja sklad Altima.

V Gorenjski borznoposredniški družbi so za več medijev dejali, da bi morala biti cena za prevzem večjega paketa delnic najboljšega soseda najmanj 45.000 tolarjev, mali delničarji pa bi se morali po njihovem mnenju združiti in oblikovati paket delnic, ki jih imajo - tako bi iztržili višjo ceno.

Vizjak bi preveril poreklo
Minister za gospodarstvo Andrej Vizjak je včeraj zanikal vpletenost slovenske politike v posle okrog Mercatorja, menil je le, da mora biti prevzem kot vsak gospodarski projekt izpeljan po zakonodaji, predvsem pa je treba preveriti poreklo denarja.

Srbska politika podpira nakup
Srbska politika pa je napovedala tudi moralno podporo nastopu srbskih poslovnežev na tujih trgih. Finančni minister Mladjan Dinkić je sicer dejal, da z načrti Miroslava Miškovića in Milana Beka ni seznanjen, vendar je omenjena poslovneža v torek sprejel predsednik srbske vlade Vojislav Koštunica, ki je načrte njunih družb v zvezi z naložbami v regiji podprl.

Srbski minister še meni, da bi lahko nakup Mercatorjevih delnic srbskih poslovnežev pomenil tudi večji uvoz srbskih izdelkov na slovenski trg.

Če Slovenci lahko kupujejo v Srbiji, je naravno, da lahko to počnejo tudi Srbi v Sloveniji.

Mladjan Dinkić, srbski finančni minister