Po mnenju delodajalcev je sprememba pokojninskega sistema nujna, saj obstoječi zaradi staranja prebivalstva ni več primeren. Foto: EPA
Po mnenju delodajalcev je sprememba pokojninskega sistema nujna, saj obstoječi zaradi staranja prebivalstva ni več primeren. Foto: EPA
Evri
Razmerja med povprečnimi pokojninami in neto plačami so vse nižja. Foto: MMC RTV SLO

Generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Samo Hribar Milič je na razpravi o nujnosti pokojninske reforme v organizaciji GZS-ja, Združenja delodajalcev Slovenije in Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije opozoril, da zdajšnji pokojninski sistem finančno ni več vzdržen, zato se postavlja vprašanje, ali sploh še imamo kakšno drugo alternativo, kot je sprememba pokojninskega sistema.

"Edina alternativa so hitre in radikalne spremembe na področju delovno-pravne, pokojninske in socialne zakonodaje, sicer bo pokojninski sistem že kmalu začel v težave," je dejal.

Glede predloga pokojninske reforme pa si Hribar Milič želi, da bi predvidel tudi t. i. sistem kapice, kar pomeni, da bi se podobno kot pri pokojninah določila zgornja višina socialnih prispevkov, želeli pa bi si tudi finančne vzpodbude pri zaposlovanju starejših delavcev.

Reforma nujna zaradi staranja prebivalstva
Kristina Barič
iz Združenja delodajalcev Slovenije je ocenila, da je sprememba pokojninskega sistema nujna, saj se število delovno aktivnega prebivalstva zmanjšuje, medtem ko se na drugi strani število upokojencev povečuje. "V letu 2009 je na enega upokojenca prišel 1,66 delavec, po narejenih projekcijah pa bo do leta 2040 upokojencev že več kot delavcev, in sicer bo na enega upokojenca prišel le še 0,97 delavec," je dejala.

Opozorila je tudi na zmanjševanje razmerja med povprečnimi pokojninami in neto plačami. V letu 2009 je povprečna pokojnina znašala le še 61,3 odstotka povprečne plače, kar je najmanj do zdaj.

Pogačar: Cilj je enakomerno porazdeliti breme
Konference se je udeležil tudi generalni direktor direktorata za delovna razmerja na ministrstvu za delo Peter Pogačar, ki je na kratko orisal glavne cilje, ki jih želi država doseči s spremembo pokojninskega sistema. Glavni cilj reforme je dvigniti upokojitveno starost in doseči enakomerno porazdelitev bremena med različnimi generacijami.

"Sistem kapice ne bi bil vzdržen"
Vse pravice morajo temeljiti na plačanih prispevkih, druge pa je treba preseliti v sistem socialnih transferjev, je dejal. Glede želje delodajalcev, da bi pri plačevanju prispevkov uvedli t. i. sistem kapice pa je dejal, da slednje ne bi bilo finančno vzdržno.

Udeleženci konference so na koncu sklenili, da bodo svoje predloge glede pokojninske reforme, ki jih je opisal Hribar Milič, posredovali ministrstvu za delo s pozivom, da jih vključi v omenjeni zakon.